web analytics

Niet The Silent Army, maar Oorlogswinter naar Oscars

Reacties zijn gesloten

Niet The Silent Army, maar Oorlogswinter zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de komende Oscar-uitreiking. De Oscarcommissie wees de hermontage van Wit Licht af.

Origineel
Aanvankelijk koos Holland Film, de organisatie die jaarlijks de Nederlandse Oscarinzending inzendt, voor The Silent Army van regisseur Jean van de Velde. Omdat er veel onduidelijkheid bestond over het al dan niet voldoen aan de selectiecriteria besloot Holland Film een tweede film achter de hand te houden. Nadat de Amerikaanse Oscarcommissie liet weten dat alleen originele producties welkom zijn, heeft Holland Film alsnog besloten Oorlogswinter van Martin Koolhoven in te zenden. Eerder waren ook Bride Flight en De Storm, beide van regisseur Ben Sombogaart, in de race. Hiermee komt een einde aan een lange (kleine) rel in de Nederlandse filmindustrie.

Getouwtrek
De Nederlandse inzending naar de Oscars kende dit jaar een rommelig karakter. Toen Holland Film de aanvankelijke keus bekendmaakte, waarschuwden diverse mensen in de filmbranche al dat The Silent Army zou worden afgekeurd. Debatten in diverse media en bij de organisatie waren het gevolg. Holland Film zocht de zaak uit en besloot toch door te zetten. Nu moet de organisatie op haar schreden terugkeren, omdat de Oscarcommissie (Academy of Motion Pictures and Sciences) de hermontage van Wit Licht niet accepteert.

Vergrootglas
De kwestie werd uitgebreid uitgemeten in de pers. Volgens Holland Film heeft dat tot gevolg gehad dat de filmkenners in Los Angeles ”met een vergrootglas en extra precisie” naar de Nederlandse inzending hebben gekeken. Daarom regelde de organisatie dat Nederland een tweede film ”in de wachtstand” mocht zetten. Dat werd Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven. Die rolprent zal nu meedingen naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Bron: ANP / Nu.nl

4 gedachten over “Niet The Silent Army, maar Oorlogswinter naar Oscars

  1. Hopen dat de oude Oscarcommissie nog warme gevoelens koestert voor een oorlogsverhaal.

Reacties zijn gesloten.