web analytics

Nieuws van 10 juni

Reacties zijn gesloten

– Europese filmmakers pleiten voor filmonderwijs

– LEV Pictures maakt korte film over bombardement Servië

– Nieuwe One Night Stands vanaf 9 oktober op tv

– ‘Kan door Huid heen’ wint in Roemenië

– Amerikaanse prijs voor eindexamenfilm Nederlander

– Ben Sombogaart verfilmt boek Clark Accord

 

Europese filmmakers pleiten voor filmonderwijs

 

Twintig prominente filmprofessionals (regisseurs, acteurs, producenten, distributeurs, onderwijs,…) hebben samen met José Manuel Barroso, President van de Europese Commissie, ideeën uitgewisseld over de impact die film heeft op de identiteit van Europa en de wijze waarop Europeanen zich identificeren met hun eigen land. De President stelde vast dat de Europese Unie door veel burgers vooral  als economisch bolwerk wordt gezien en verlangde dat „We ons meer op de emotionele kant van Europa zouden concentreren.”

 

De ontmoeting vond plaats binnen het kader van de denktank „THE IMAGE OF EUROPE”, georganiseerd door de European Film Academy in het Duitse Ruhr-gebied, de metropolis die met de steun van Filmstiftung Noord-Rijn-Westfalen en RUHR.2010 uitgeroepen is tot Europese Culturele Hoofdstad 2010.

 

Op uitnodiging van Wim Wenders en Volker Schlöndorff discussieerden de deelnemers over een groot aantal onderwerpen zoals de enorme schade door piraterij of de problemen bij de internationale distributie. Zoals Wim Wenders het verwoordde: „er is een nieuwe cinema met een jonge en optimistische generatie die zich vrij beweegt in een Europa zonder grenzen. Alleen hun prachtige films reizen bij lange na niet zoveel als hun makers doen.”

 

Iedereen was er van overtuigd dat film een grote rol kan spelen in de wijze waarop Europese burgers zich tot hun eigen land verhouden en dat een gevoeligheid voor andere culturen en landen de geest van verscheidenheid levend houdt en de waardering voor de rijkheid van de Europese cultuur.  Zoals Volker Schlöndorff benadrukte, het is tijd „to consider another lingua franca, the language of the images.”

 

De discussies hebben ertoe geleid dat de deelnemers aan de leden van de Europese Unie een oproep hebben gedaan om net zoals bij literatuur, film op te nemen in het lesrooster en studenten, die in een wereld leven die bepaald wordt door beelden, ook al vroeg te onderwijzen in de grammatica van het bewegende beeld.

 

De EFA denktank deelnemers, waaronder Constantin Costa-Gavras (Frankrijk, MISSING, AMEN), Agnieszka Holland (Polen, EUROPA EUROPA), Marjane Satrapi (Iran/Frankrijk, PERSEPOLIS), István Szabó (Hongarije, MEPHISTO, COLONEL REDL) en Fernando Trueba (Spanje, BELLE EPOQUE, LA NIÑA DE TUS OJOS) boden de Europese Commissie hun hulp aan bij het vormgeven van de toekomst van Europese cinema als onderdeel van de Europese identiteit. Zij zullen in hun respectievelijke landen als ambassadeurs optreden bij het verspreiden van de inhoud en het resultaat van deze vergadering. 

 

Wim Wenders en Volker Schlöndorff verklaarden dat de European Film Academy er klaar voor is om een grotere rol te spelen bij de ontwikkeling van een pan-Europees programma voor filmeducatie en om wegen te onderzoeken naar mogelijkheden die de „emotional side of Europe”  kunnen vormgeven.

 

LEV Pictures maakt korte film over bombardement Servië

 

Producent LEV Pictures start op vrijdag 12 juni met de opnames van de korte film Sunset from a Rooftop. De film, onderdeel van NPS Kort!, wordt volledig opgenomen in de Servische hoofdstad Belgrado, met een Servische cast en is Servisch gesproken. Sunset from a Rooftop is geschreven en wordt geregisseerd door Marinus Groothof. De film vertelt over hoe jongeren in Belgrado de NAVO bombardementen van hun stad beleefden, nu precies tien jaar geleden. Sunset from a Rooftop gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival, van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht.

 

Terwijl Belgrado door NAVO-bombardementen wordt geteisterd, maakt Ivana zich in de vroege avond op om uit te gaan. Ze verheugd zich erop het nieuws van haar zwangerschap aan haar vriend te vertellen. Als tijdens een feest het luchtalarm afgaat, kijken zij samen met alle gasten op het dak van de flat naar de bombardementen. Ivana besluit nog even te wachten met haar nieuws en samen met haar vriend Matej en beste vriendin Shekki beleeft zij dit bijzondere moment; ze is zich ten volste bewust van haar leven, de situatie en haar gedrag.

 

Sunset from a Rooftop laat de ogenschijnlijk onbezorgde manier zien waarop de hoofdpersonages hun leven leiden en hoe ze de oorlog hierin integreren. In tegenstelling tot de meeste films die zich in een oorlogssituatie afspelen, gaat het in de film over mensen in een Westerse wereld die de oorlog in hun leven integreren terwijl ze er qua levensinstelling volledig van los lijken te staan. Sunset from a Rooftop is een film over oorlog in Europa na de val van de Berlijnse muur en de teloorgang van het communisme, niet belicht vanuit mensen in slachtofferrol, maar individuen die bijna figuranten lijken in het conflict.

 

Regisseur Marinus Groothof: “Hoewel Sunset from a Rooftop voor mij een film is die zich alleen kan afspelen in Servië, is het een universeel verhaal. Wat deze film vertelt over herkenbaar menselijk handelen in extreme situaties, geldt voor meer mensen op verschillende plaatsen ter wereld. Het rauwe karakter van Belgrado past bij de echtheid en levendigheid van de personages. In Belgrado zie je een versimpeling van de levenswijze. Er wordt puurder geleefd omdat andere dingen daar van belang zijn. Daarmee voel ik me persoonlijk erg verbonden.”

 

Nieuwe One Night Stands vanaf 9 oktober op tv

 

Onder de noemer One Night Stand presenteren negen veelbelovende regisseurs en scenarioschrijvers een film van veertig minuten. Deze negen prikkelende, originele en eigentijdse verhalen zijn vanaf 9 oktober iedere vrijdagavond rond de klok van elf uur op Nederland 2 te zien. Onder anderen Anneke Blok, Marcel Hensema, Sallie Harmsen en Kenneth Herdigein spelen een hoofdrol in de films. Het uitzendschema en meer achtergrondinformatie over de films volgt binnenkort.

 

‘Kan door Huid heen’ wint in Roemenië

 

Kan door huid heen, de debuutspeelfilm van regisseuse Esther Rots, heeft de Fipresci prijs gewonnen op het Transilvania International Film Festival in de Roemeense stad Cluj. Dat maakte Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, maandag bekend. De Fipresci prijs wordt uitgereikt door internationale filmcritici die daarmee jong filmtalent willen aanmoedigen.

 

Kan door huid heen beleefde zijn internationale première in februari op het filmfestival in Berlijn. In het psychologische drama speelt Rifka Lodeizen de rol van Marieke, die nadat ze in haar eigen huis is belaagd, naar het Zeeuwse platteland vertrekt om rust te vinden. Haar herinneringen laten haar echter niet met rust.

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

Amerikaanse prijs voor eindexamenfilm Nederlander

 

De film The Second Half van de Nederlandse regisseur Jeffrey Elmont is in de prijzen gevallen op het Hollywood Black Film Festival (HBFF) in Los Angeles. Dat maakte Elmont maandag bekend. Zijn korte film kreeg de erkenning in de categorie Best Student Short. The Second Half is de eindexamenfilm van de Nederlander. De film ging in februari in première op het Pan African Film Festival (PAFF) in Los Angeles.

 

Elmont vertrok in 2006 naar Amerika om de regieopleiding aan het American Film Institute (AFI) in Los Angeles te volgen. Als vijfde Nederlander tot dan toe was de Amsterdammer toegelaten tot de tweejarige opleiding. De destijds 36-jarige Elmont kreeg geen lening wegens zijn werk als freelancer en geen studentenbeurs op grond van zijn leeftijd. Het AFI gaf hem uiteindelijk een studiebeurs en de rest van de 30.000 euro collegegeld sprokkelde hij bijeen via privé-investeerders.

 

Hij werkt verder aan reclamefilmpjes voor verschillende opdrachtgevers en hoopt dit jaar een van zijn scripts te verfilmen. Eerder zei hij: ,,Met de huidige situatie in de wereldeconomie is dat nog de vraag. Maar als Obama president van de VS kan worden als eerste Afro-Amerikaan, dan kan ik toch ook dromen van mijn eerste film?”

 

Bron: ANP

 

Ben Sombogaart verfilmt boek Clark Accord

 

Producent IdtV Film heeft de rechten verworven van de roman Koningin van Paramaribo van schrijver Clark Accord. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Scenariste Jacqueline Epskamp (Stellenbosch) bewerkt het boek momenteel tot film. Het is de bedoeling dat Ben Sombogaart, die eerder onder meer De Tweeling en Bride Flight maakte, de verfilming gaat regisseren.

 

Acteurs zijn nog niet bekend. Koningin van Paramaribo vertelt over de Surinaamse prostituee Maxi die met haar inkomsten vele gezinnen onderhoudt en kinderen naar school stuurt, in de hoop daarmee aanzien en respect te verwerven. Deze nobele doelstelling brengt haar zelf weinig goeds. Maar door haar steun zullen verschillende kinderen wel uitgroeien tot belangrijke politieke machthebbers van de nieuwe Republiek Suriname. Het boek werd eerder al bewerkt tot toneelstuk. Wanneer de opnamen gaan plaatsvinden is nog niet bekend.

 

Bron: ANP 

 

Een gedachte over “Nieuws van 10 juni

  1. De “One Night Stands” doen hun naam eer aan omdat ze, in beginsel, maar één keer worden uitgezonden. De films verschijnen nimmer op dvd. Zou het geen idee zijn voor de NPS om, na de uitzending, een box het leven te laten zien, met alle “One Night Stands” op dvd?

Reacties zijn gesloten.