web analytics

Nieuws van 11 mei

Reacties zijn gesloten

– Jos Stelling filmt in Duitsland en Rusland

– Jack Wouterse gast van het jaar op Nederlands Film Festival

– NOFF van start

– Nederlandse documentaires in de prijzen in Nyon

 


Jos Stelling filmt in Duitsland en Rusland

 

Regisseur Jos Stelling gaat volgend jaar naar Duitsland en Rusland voor de opnamen van zijn nieuwe film Het Meisje en de Dood. Sylvia Hoeks neemt een van de hoofdrollen voor haar rekening. Zij werkte al eerder met Stelling in Duska. Dat maakte Stelling woensdagavond bekend. ,,De opnamen vinden voor 70 procent in voormalig Oost-Duitsland plaats en voor 30 procent in Rusland. Het wordt een internationale coproductie, maar wel met m’n eigen vaste crew”, aldus Stelling.

 

De cineast hoeft zich niet druk te maken over welke taal in de speelfilm zal worden gesproken. ,,Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw in een hotel in het oosten van Duitsland. Daar komen gasten uit allerlei Europese landen over de vloer. Iedereen spreekt zijn eigen taal”, legt Stelling uit. Het Meisje en de Dood komt mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds. Naar verwachting komt de film eind 2010 begin 2011 uit.

 

Bron: ANP

 

Jack Wouterse gast van het jaar op Nederlands Film Festival

 

Acteur Jack Wouterse is dit jaar gast van het jaar op het Nederlands Film Festival. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan de veelzijdige en energieke acteur die een groot oeuvre heeft opgebouwd met een verscheidenheid aan rollen in Nederlandse film- en tv-producties. Wouterse, die in meer dan 35 films speelde, waaronder Vet Hard, Temmink: The Ultimate Fight, Met Grote Blijdschap en All Stars, won tweemaal een Gouden Kalf. In 1994 kreeg hij deze onderscheiding voor zijn spel in de film En Route van Paul Ruven en in 1999 werd hij met een Gouden Kalf onderscheiden voor de titelrol in Suzy QQ van Martin Koolhoven. Voor deze film ontving hij ook een FIPA d’Or op het Festival International de Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz.

 

Elk jaar vraagt het filmfestival de Gast van het Jaar een speciaal onderdeel te verzorgen. In dit kader zal Jack Wouterse, tijdens de tien festivaldagen, met collega-acteurs en -actrices een korte film gaan maken. De vorderingen van de film worden tijdens het festival dagelijks vertoond. Aan het einde van het festival gaat de korte film in première.

 

Jack Wouterse is tijdens het festival regelmatig te gast in de Talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, hij is aanwezig bij vertoningen van zijn films en neemt deel aan de vele evenementen van het filmfestival. Het 29e Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009.

 

Bron: NFF

 

NOFF van start

 

De inschrijving voor het Nederlands Online Film Festival (NOFF) 2009 is vandaag van gestart. Het NOFF is het online festival waar korte films in de categorieën drama, documentaire, experimenteel en animatie tot 10 minuten vertoond worden.

 

Bron: NFF

 

Nederlandse documentaires in de prijzen in Nyon

 

De Nederlandse documentaires El Olvido van Heddy Honigmann en Babaji, An Indian Love Story van Jiska Rickels zijn bekroond tijdens het internationale documentaire festival Visions du Réel in Zwitserland. Voor El Olvido is het inmiddels de tiende keer dat de film op een internationaal film festival in de prijzen valt. 

 

Babaji, An Indian Love Story werd bekroond met de ‘Prix de l’Etat de Vaud’ in de categorie ‘Regards Neuf’ met films van jong innovatief regisseurstalent.  Jiska Rickels maakte eerder de documentaires Untertage (2003) en het internationaal bekroonde 4 Elements (2006). Babaji is een poëtische documentaire over het leven van een stokoude en kleurrijke Indiase Sjamaan. De film is vanaf 7 mei in de bioscoop te zien.

 

El Olvido ontving tijdens Visions du Réel de ‘Prix Buyens-Chagoll’. De jury prees de film als volgt: ‘Without dwelling on the sordid side, this film gazes straight out at reality and the difference between those with and those without the right to lead a life in dignity’.  

 

Bron: NFF