web analytics

Nieuws van 13 augustus

Reacties zijn gesloten

– Actrice Heleen Pimentel (92) overleden

– NFF presenteert ‘De Nederlandse Film in 12 moorden’

Film1 nieuwe hoofdsponsor NFF 

Actrice Margot Keune (50) overleden

 

 

 Actrice Heleen Pimentel (92) overleden

 

Actrice Heleen Pimentel is dinsdag [5 augustus, red.] in Leiden overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Pimentel, die 92 jaar is geworden, werd in 1952 ‘Actrice van het jaar’ dankzij haar vertolking van de titelrol in Ondine naar Jean Giraudoux bij de Haagse Comedie, de voorloper van het Nationale Toneel.

 

Bij dit gezelschap speelde ze ook de titelrol in een bewerking van de roman Eline Vere van Louis Couperus. Ze deed ook werk voor televisie. Zo was ze in 1969 te zien als Adolfine in De Kleine Zielen, de hitserie naar de boeken van, opnieuw, Louis Couperus. Medio jaren zeventig was ze wederom te zien in een tv-succes naar Couperus: Van Oude Mensen, de Dingen die Voorbij Gaan. Ze speelde daarin de rol van Thérèse Dercksz. Al in 1938 werkte ze mee aan een film. Ze speelde mee in Vadertje Langbeen van Friedrich Zelnik, als Doris van Woudenberg.

 

Bron: AD

 

NFF presenteert ‘De Nederlandse Film in 12 moorden’

 

Het 28e Nederlands Film Festival presenteert een overzicht van legendarische ‘filmmoorden’ met vertoningen van 12 befaamde speelfilms waarin moord een belangrijke rol speelt, een mysterieus filmfeest in stijl van dit thema en de première van de documentaireserie NEDERLAND IN 12 MOORDEN.

 

Tijdens het festival beleven drie delen van de documentaireserie Nederland in 12 moorden hun première. In de serie vragen Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker zich af of Nederlanders zich altijd gedragen hebben naar het beeld dat ze graag van zichzelf koesteren. Ze vonden opvallende historische voorbeelden waarin het lelijk tegenviel met onze tolerantie en onze nuchterheid. Deze 12-delige serie is geregisseerd door filmmakers Paul Cohen, Maarten Schmidt en Thomas Doebele en voor Teleac geproduceerd door René Mendel van Interakt. De tv-serie wordt met ingang van 12 oktober wekelijks op Nederland 2 uitgezonden. Tevens verschijnt eind september een boek van de Blokkers over de geschiedenis van Nederland in 12 moorden.

 

De première van de serie en het verschijnen van het boek van Jan Blokker en zonen is voor het Nederlands Film Festival de aanleiding een overzicht van 12 legendarische films te presenteren. Films als Ciske de Rat van Wolfgang Staudt, Het teken van het beest van Pieter Verhoeff , De stilte rond Christine M. van Marleen Gorris, SPOORLOOS van George Sluizer en 06/05 van Theo van Gogh. Aangevuld met recente films als TBS van Pieter Kuijpers en Skin van Hanro Smitsman levert deze reeks op zich een geschiedenis op van de naoorlogse Nederlandse film.

 

In het kader van dit thema wordt ook een filmfeest georganiseerd op vrijdag 26 september in de Winkel van Sinkel. Tijdens dit feest worden DE LIFT 2 en 3 gepresenteerd, de eerste films uit het filmproject van LEV Productions en Pool Worldwide. Als hommage aan de Nederlandse filmklassieker van Dick Maas maken zij vier korte thrillers met sinistere liften in de hoofdrol.

 

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 10 september): www.filmfestival.nl

 

Bron: NFF

 

Film1 nieuwe hoofdsponsor NFF

 

Het Nederlands Film Festival heeft een nieuwe hoofdsponsor. Film1 is de vierde hoofdsponsor naast de Nederlandse Publieke Omroep, de Volkskrant en KPN.

 

De sponsorovereenkomst tussen Film1 en het Nederlands Film Festival behelst onder meer de adoptie van het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs. De speelfilms in de officiële competitie van het festival dingen mee naar dit Gouden Kalf. Winnaar is de regisseur van de film met de hoogste waardering van de festivalbezoeker. Casper Keller, General Manager Film1: “We zijn zeer verheugd over ons hoofdsponsorschap van het Nederlands Film Festival. De meest recente Nederlandse films zijn al bij ons voor het eerst op TV en met deze samenwerking onderstrepen we onze liefde en steun voor Nederlandse films.”

 

Film1 is een digitale betaal-TV-zender van Chellomedia, de Europese content en digitale diensten divisie van Liberty Global, Inc. Film1 zendt 24 uur per dag vier filmkanalen zonder reclame uit en biedt kwaliteitsfilms die in Nederland hun tv-première beleven, van kassuccessen tot onafhankelijke en arthouse films. De zender heeft exclusieve overeenkomsten met de meeste Hollywood-studio’s, zoals Warner Bros, Universal, Fox, Paramount, Dreamworks en Disney.

 

Kijkers kunnen Film1 ontvangen door een abonnement af te sluiten met UPC, Ziggo, CAIW, Delta, Tele2 of via Canal Digitaal Satelliet.

 

Bron: NFF

 

Actrice Margot Keune (50) overleden

 

Margot Keune, voormalig actrice en journaliste, is afgelopen vrijdag [8 augustus, red.] op 50-jarige leeftijd overleden. Als actrice debuteerde ze in de film ‘Spetters’ en speelde ze in ‘Een vlucht regenwulpen’. Als freelance journaliste werkte ze voor Avenue en Viva en maakte ze interviews met Monica Vitti, Roman Polanski, Nastassja Kinski en Brigitte Bardot. Ze was redacteur van een talkshow van Tineke de Nooy toen ze, op 26-jarige leeftijd, door een herseninfarct vrijwel volledig verlamd raakte. Ze slaagde er na intensieve revalidatie in haar armen en haar stem weer enigszins te gebruiken. Dit voorjaar onderging ze een stamceltherapie in Peking. Na terugkomst uit China was ze er beroerder aan toe dan daarvoor. Ze verzocht de artsen met wie ze daarover eerder had gesproken, haar doodswens in te willigen. Keune wordt vandaag in kleine kring gecremeerd.

 

Bron: Villa Media / NRC Handelsblad

2 gedachten over “Nieuws van 13 augustus

 1. “Woede wint het van verdriet” verscheen op18 februari 2002 boven een interview met Margot Keune in De Telegraaf, naar aanleding van haar boekje “Landschappen van verlangen”, waarin ze in het bijzonder haar liefdesrealtie met camaraman Geert de Bruin heeft vertolkt. Frits Abrahams schreef er in NRC 14 maart 2002, onder de naam “Verlies” nog een mooie column over, die eindigt met de woorden:: Har boek laat zich lezen als een wraak op het barre noodlot””. ’t Leek aanvankelijk goed met Margot te gaan, althans zo interpreteer ik met goede wil en veel optimisme haar Hollands Dagboek in NRC 31 mei 2008. Helaas…. Margot heeft nog toneel gespeeld met Sylvia Millecam.

 2. Toevallig las ik dit bericht en realiseerde mij dat het over iemand ging waarover ik een ingezonden brief naar de NRC had gestuurd. Die overigens geweigerd werd. Ik zeg niet dat Margot Keune mijn standpunt bewijst, maar ik blijf bij de inhoud van mijn brief:
  Stamceltherapie: het wonder van Peking of list en bedrog?
  Recent verscheen er in uw krant het Hollands Dagboek over een reis naar Peking voor stamceltherapie voor een neurologische aandoening. Het verhaal klonk hoopvol, de opvang aldaar vriendelijk en zorgzaam, en de patiënt had zich al ingedekt voor een teleurstelling: “no pain, no gain” Een dergelijk stuk, geschreven door een innemend en betrouwbaar ogend intelligent persoon, wekt vrijwel zeker hoop bij andere lotgenoten omdat de teneur van het artikel en de status van de NRC de Chinese stamceltherapie zo een aureool van betrouwbaarheid geven. Niets is echter minder waar. Via lumbaalpunctie stamcellen inspuiten en verwachten dat die stamcellen weten waar ze wat moeten doen, zonder allerlei negatieve effecten te veroorzaken die ze in potentie ook hebben, is bij de huidige wetenschappelijke stand van zaken onverantwoord. Behandelende artsen elders en Nederlandse adviseurs van bureaus die dat aanraden, beschouw ik als gewetenloze oplichters. Gewetenloos omdat ze zonder meedogen misbruik maken van de radeloosheid, wanhoop en vaak zelfs reële doodsangst van patiënten. Oplichters omdat ze iets verkopen waarvan ze moeten weten dat het vooralsnog zo niet werkt. Het soms gehanteerde argument, zoals mij door een patiënt verteld, dat de patiënt eerlijk voorgelicht wordt dat men niets kan garanderen, maar dat de patiënt zelf moet beslissen of hij de geboden kans wil nemen, is ook volstrekt onterecht. Er is geen reële kans. Bovendien weegt een patiënt in een dergelijke wanhopige situatie vaak niet rationeel meer af maar grijpt elke aangeboden strohalm aan waar vaag enige zinnige kansen aan lijken te zitten. Er valt immers niets meer te verliezen. Dat beslissingsproces heeft weinig te maken met een vrije keuze. De patiënten en de schrijfster van het Hollands Dagboek zelf valt natuurlijk volstrekt niets te verwijten. Voor leken is het vaak buitengewoon moeilijk, zo niet haast onmogelijk, zelf de juiste informatie te vinden en te interpreteren. Ik heb daar wel eens een lezing over gegeven voor patiënten maar merkte al snel dat dat in de praktijk nauwelijks haalbaar is.
  In het geval van stamceltherapie kunnen de voorlichters en behandelaars terugvallen op veelbelovende artikelen, vaak in uitmuntende wetenschappelijke bladen. Maar het bewijs bij patiënten is nog lang niet op wetenschappelijk verantwoorde en overtuigende wijze geleverd. Zekerheidshalve heb ik dit via PUBMED (een database met alle wetenschappelijke medische en biologische publicaties, vrij in te loggen door iedereen) in de betere vakbladen nog eens nagekeken voor neurologische aandoeningen, maar niets gevonden. Wel veelbelovende studies die echter allemaal stellen dat verder onderzoek vereist is. Die studies zijn waarschijnlijk de strohalmen en de kansen die men de patiënten biedt. Daar misbruik van te maken bij deze groep patiënten wijst op een moreel niveau van een drugsdealer.
  Terecht verbied de Nederlandse overheid dit soort stamcel experimenten. Het aanbieden van dit soort behandelingen in het buitenland zou ook verboden moeten worden. Misbruik maken van en geld verdienen aan de radeloosheid van mensen is nooit toelaatbaar. Zou het in het kader van een experimentele therapie gebeuren, dan zou het volgens strenge wetenschappelijke protocollen moeten gebeuren en het zou de patiënt in ieder geval niets mogen kosten. De NRC had naar mijn mening de indirecte en schadelijke reclame moeten onderkennen die van dit Hollands Dagboek uit kan gaan. Je bent een echte kwaliteitskrant of niet. Het kwaad is echter al geschied. Daar doet mijn brief waarschijnlijk niets meer aan af, welke harde bewoordingen ik ook kies. De NRC heeft echter de kennis in huis om alsnog een weloverwogen en duidelijk oordeel te geven over de huidige stand van zaken.

  Dr. MWIM Horstink, neuroloog.
  Molenhoek

Reacties zijn gesloten.