– ‘Helaasheid der Dingen’ in de prijzen
– Tim Oliehoek maakt ‘Pizzamaffia’
– Nederlandse documentaire opent Rome
– Christophe van Rompaey maakt ‘Lena’
– Geld voor ‘Pizzamaffia’ en ‘Johan 1’
‘Helaasheid der Dingen’ in de prijzen
De Vlaamse film De Helaasheid der Dingen heeft drie prijzen gewonnen op het Hamptons International Film Festival te New York. De film van regisseur Felix van Groeningen won in de categorie Beste Film, Beste Fotografie en Beste Scenario. Het Hamptons International Film Festival heeft als doel onafhankelijke films in de schijnwerpers te zetten. Vorig jaar begon Slumdog Millionaire hier zijn internationale triomftocht. De helaasheid der dingen is gebaseerd op een roman de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst. Het verhaal gaat over een asociale, drankzuchtige familie in een Vlaams dorp. De film is sinds afgelopen donderdag ook in Nederland te zien. In het eerste weekend trok de film ruim 8.000 bezoekers en had ze het hoogste doekgemiddelde van elke film die in roulatie was.
Bron: ANP / Publicity Company
Tim Oliehoek verfilmt Pizzamaffia
Regisseur Tim Oliehoek (Vet Hard, Spion van Oranje) werkt aan de verfilming van het boek Pizzamaffia van Khalid Boudou. Pizzamaffia vertelt over Brahim, een Marokkaanse jongen die door een grimmige ruzie tussen zijn vader en zijn oom in zijn eentje de pizzeria van zijn vader draaiende moet houden. Oliehoek omschrijft het op de site als een ,,luchtig drama” en stelt dat het iets anders is dan de films met ,,tieten, schieten en helikopters” die hij tot nu toe maakte. ,,Deze film mag een rauw randje krijgen.” Schrijver Khalid Boudou is nauw betrokken bij het project.
Bron: ANP
Nederlandse documentaire opent Rome
De Nederlandse documentaire American Prince van regisseur Tommy Pallotta is geselecteerd voor het prestigieuze Rome International Film Festival. De documentaire vormt samen met de film American Boy van Martin Scorsese de opening van de speciale sectie l’ Altro Cinema Extra op 16 oktober. Scorsese (bekend van onder meer Taxi Driver en Gangs of New York) filmde in 1978 zijn vriend Steven Prince. De film American Boy die hieruit voortkwam, is nooit officieel uitgebracht, maar kreeg een cultstatus onder filmliefhebbers. Dertig jaar later portretteerde Tommy Pallotta Steven Prince in de documentaire American Prince. Pallotto en Prince blikken hierin terug op de afgelopen jaren.
Bron: ANP / Ad.nl
Christophe van Rompaey maakt ‘Lena’
Na het grote festivalsucces van zijn film Aanrijding in Moscou, heeft de Belgische regisseur Christophe van Rompaey gekozen voor de verfilming van Lena, een scenario van Mieke de Jong. De film gaat over een 16-jarig stevig meisje dat een hoge prijs moet betalen voor haar honger naar liefde. De film wordt geproduceerd door Els Vandevorst en zal door Benelux Film Distributors in 2011 in de theaters worden uitgebracht.
Mieke de Jong werkte de afgelopen maanden in nauwe samenwerking met Van Rompaey aan de laatste versie van het scenario. Komende week zal de regisseur samen met producent Els Vandevorst afreizen naar het filmfestival van Rome voor de presentatie van Lena tijdens het New Cinema Network. Er is grote internationale interesse en de verwachting is dat de definitieve financiering van de film snel rond zal komen. De NPS televisie is als coproducent aan de film verbonden.
Christophe van Rompaey: ‘Toen ik dit script voor de eerste maal las, was ik zelf een beetje verbaasd over de diepe indruk die het klaarblijkelijk op mij maakte. Er bleven een aantal beelden in mijn hoofd hangen waar ik maar niet vanaf kwam: een dik meisje met een felle bek op een scooter, de onwaarschijnlijke relatie tot een oudere man, het surreële wanneer ik met haar blindelings over het kruispunt rijd,.. verdomme, ik zat in haar hoofd.’
Van Rompaey (1970) is al 15 jaar actief in de filmwereld en had het afgelopen jaar zijn grote doorbraak met de intieme film Aanrijding in Moscou. Die film won vele prijzen op internationale filmfestivals, waaronder drie prijzen tijdens de Semaine de la Critique in Cannes.
Bron: BFD Film
Geld voor ‘Pizzamaffia’ en ‘Johan 1’
Het Nederlands Fonds voor de Film heeft subsidie toegekend aan de films Pizzamaffia en Johan 1. De eerste film (zie nieuwsbericht boven), geregisseerd door Tim Oliehoek, krijgt 350.000 euro realiseringssubsidie. Johan 1 krijgt een half miljoen. De film van Johan Kramer gaat over de 42-jarige Johan die elke dag vijftig rondjes om het stadion van Barcelona rijdt met zijn Citroën 2CV om de club geluk te brengen.
Bron: ANP