web analytics

Nieuws van 14 augustus

Reacties zijn gesloten

– Serie ‘Mata Hari’ op DVD

– Korte film ‘Zand’ naar filmfestival Venetië

Opnames tragikomedie ‘Coach’ van Joram Lürsen van start

 

 

 Serie ‘Mata Hari’ op DVD

 

De vierdelige KRO kostuumserie “Mata Hari”, waarin actrice Josine van Dalsum op weergaloze wijze laat zien hoe de Friese danseres Margaretha Geertruida Zelle in de vorige eeuw internationaal furore maakte als oriëntaalse danseres, verschijnt begin september op dvd. De serie, waarmee Josine van Dalsum niet alleen door haar vertolking van de rol als Mata Hari televisiegeschiedenis schreef maar ook door haar verleidelijke bijna betoverende uiterlijk, trok ruim vijfentwintig jaar geleden miljoenen kijkers in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

 

De dvd-box met de vier afleveringen, die elk 90 minuten duren, geeft met een begeleidend informatieboekje op spectaculaire wijze een vrijwel compleet en realistisch inzicht in het leven en werk van Mata Hari: haar jeugd in Leeuwarden, haar huwelijk in Nederlands-Indië, haar danscarrière en haar activiteiten als dubbelspionne voor Frankrijk en Duitsland. Bij de verfilming van de spraakmakende kostuumserie leek Josine van Dalsum zozeer in de huid van Mata Hari te kruipen dat ze voor velen ook werkelijk de mysterieuze danseres uit de Friese hoofdstad werd. Nog altijd wordt de actrice vereenzelvigd met de rol in deze serie, die werd geschreven en geregisseerd door haar echtgenoot John van de Rest.

 

Mata Hari (vertaald vanuit het Maleis betekent dit: ‘Oog van de Zon’) werd op 6 augustus 1876 in Leeuwarden geboren als dochter van een hoedenwinkelier. Ze trouwde met een KNIL-kapitein en belandde in het voormalige Nederlands-Indië, waar ze interesse kreeg voor de oriëntaalse dans die ze zich eigen maakte. Na haar scheiding vestigde ze zich in Parijs, waar ze naam maakte als danseres. Ze kreeg al snel uitnodigingen om ook in Wenen, Berlijn, Milaan, Madrid en Monaco op te treden. Haar succes werd vooral toegeschreven aan het feit dat ze de authentieke oosterse dans verrijkte met een flinke scheut erotisch bloot. Via het toneel kwam ze in contact met tal van hoogwaardigheidsbekleders uit de politiek en het leger, hetgeen haar duur kwam te staan. In 1917 werd ze in Frankrijk na een kort proces wegens spionage ter dood veroordeeld. Nog altijd bestaan er twijfels over het eerlijke verloop van het proces, dat niet alleen een einde maakte aan haar imposante danscarrière maar ook aan haar leven. Over negen jaar, wanneer het gerechtelijke dossier na honderd jaar geopend mag worden, zal blijken of Mata Hari al dan niet terecht werd veroordeeld en door een vuurpeloton om het leven is gebracht.

 

Wat haar vertolking van Mata Hari betreft bevindt Josine van Dalsum, die onlangs haar zestigste verjaardag vierde, zich in een uitstekend gezelschap: Greta Garbo, Jeanne Moreau en Sylvia Kristel gaven haar gestalte op het witte doek. Het leven van Mata Hari werd een mythe en werd sinds haar dood beschreven in honderden artikelen, studies en boeken.

 

In de kostuumserie, die vanaf 8 september 2008 als dvd-box verkrijgbaar is, schitteren naast Josine van Dalsum toneelgrootheden als Willem Nijholt, Henk van Ulsen, Jules en Maxim Hamel, Leo de Hartogh, Jan Teulings, Siem Vroom en Leen Jongewaard.

 

Bron: Alpha Centuri

 

Korte film ‘Zand’ naar filmfestival Venetië

 

Zand van Joost van Ginkel (1971) is geselecteerd voor het filmfestival van Venetië. De korte film is met 17 andere korte films uit meer dan 1200 inzendingen gekozen voor de officiële selectie Corto Cortissimo. Het is de enige Nederlandse productie voor de 65ste editie.

 

Van Ginkel regisseerde eerder televisieproducties, sportdocumentaires en jeugddrama. In 2002 won hij de Realiseringsprijs Kids & Docs van het Stimuleringsfonds voor zijn scenario voor de korte jeugddocumentaire Tijd voor Thijs.

 

In het 21 minuten durende Zand, die buiten de reguliere subsidieregelingen om, geheel onafhankelijk is geproduceerd, speelt Jack Wouterse een vader die zijn 9-jarige dochter (de debuterende Veerle Witkop) probeert te beschermen tegen haar moeder (Margôt Ros).

 

Zand moet het in de strijd om de Gouden Leeuw voor de Beste Korte Film en de Prix UIP voor de Beste Europese Korte Film onder meer opnemen tegen twee Franse, twee Britse en twee Belgische producties: De Onbaatzuchtigen van de Vlaming Koen Dejaegher en Noces de Cendres van de Waal Pierre Eden Simon.

 

Eve, het regiedebuut van de Amerikaanse actrice Natalie Portman, is de openingsfilm van het programmaonderdeel Corto Cortissimo, maar dingt niet mee naar de prijzen. Het filmfestival in Venetië vindt plaats van 27 augustus tot 6 september.

 

Bron: Cinema.nl

 

Opnames tragikomedie ‘Coach’ van Joram Lürsen (Alles is Liefde) van start

 

Coach is de nieuwe film van Joram Lürsen (Alles is liefde). Anneke Blok en Mark Rietman spelen de hoofdrollen in de Telefilm naar een scenario van Frank Ketelaar. De producenten zijn Machteld van Gelder en Elsemijn Teulings van Stormy Minutes Society. Suzanne woont met haar man Leon en zestienjarige dochter Sophie in een goede buurt in een grote stad. Ze voelt zich schuldig over haar luxeleven en geeft zich daarom op voor het project Coach, waarbij geslaagde burgers zich ontfermen over allochtone jongeren die een steuntje kunnen gebruiken.

 

Suzanne krijgt Soukri toegewezen, een vijftienjarige Marokkaanse jongen. Na een stroef begin groeit Suzanne in haar rol. Ze helpt Soukri met zijn huiswerk en steunt hem bij zijn acteerambities. Maar dat is tegen de zin van Soukri’s vader, die wil dat hij automonteur wordt en zijn garage overneemt. Ook Leon is niet al te enthousiast over Suzannes nieuwe leven, zeker als de liefde opbloeit tussen Soukri en Sophie.

 

 

De hoofdrollen in de tragikomedie Coach zijn voor Anneke Blok (Alles is liefde), Mark Rietman (Ober), Mamoun Elyounoussi (Polleke), Gaite Jansen (Zingen in het donker) en Achmed Salah (Shouf Shouf Habibi!). Joram Lürsen (Alles is liefde) regisseert, het scenario is van Frank Ketelaar (De uitverkorene). Aan de film werken onder anderen mee Lex Brand (director of photography), Harry Ammerlaan (production design), Peter Alderlieste (montage), Peter Warnier (geluidsnabewerking) en Job Gosschalk en Job Castelijn van Kemna Casting.

 

De Telefilm Coach is een productie van Stormy Minutes Society (www.minutes.tv). Machteld van Gelder en Elsemijn Teulings produceren en Femke Bennink is de uitvoerend producente. Stormy Minutes produceerde eerder documentaires zoals Een overgevoelige natuur, Het vierde leven en Bijna zo erg als de Denen en jeugdprogramma’s zoals Willemspark, Taarten van Abel en De achtertuin van Jan Wolkers.

 

Bron: The Publicity Company