web analytics

Nieuws van 18 augustus

Reacties zijn gesloten

– ‘Nothing Personal’ wint zes prijzen in Locarno

– Nederlands Film Festival introduceert Dutch Angle

– Carice van Houten in ‘De gelukkige Huisvrouw’

– Hind zingt titelsong ‘SpangaS op Survival’

– ‘Voetbalvrouwen’ op witte doek

 

 

‘Nothing Personal’ wint zes prijzen in Locarno

 

De Nederlandse film Nothing Personal van regisseuse Urszula Antoniak heeft zaterdagavond op het Festival van Locarno zes prijzen in de wacht gesleept. De twee belangrijkste prijzen waren het Luipaard voor beste actrice, die naar de jonge actrice Lotte Verbeek ging. Regisseuse Antoniak werd bekroond met het Luipaard voor beste filmdebuut. Daarnaast sleepte Nothing Personal de prijs van de jongerenjury, de prijs van de filmcritici, een prijs van de oecumenische jury en de prijs voor beste ‘auteursfilm’ in de wacht. Dat heeft het festival zondag bekendgemaakt.

 

De film vertelt over Anne, die al haar bezittingen in Nederland achterlaat en als zwerfster naar Ierland afreist in de hoop daar rust te vinden. Dit jaar draaiden op het Zwitserse filmfestival veel films waarin de thema’s vreemdelingschap, thuis en identiteit centraal staan. In totaal dongen achttien films uit vijftien landen mee naar de prijzen.

 

Bron: Volkskrant.nl

 

NFF introduceert Dutch Angle

 

Het Nederlands Film Festival stelt dit jaar onder het label Dutch Angle een serie films van getalenteerde vernieuwende Nederlandse auteurfilmers centraal die met hun films wel veelvuldig doordringen tot internationale festivals maar die bij het publiek in eigen land nog weinig bekend zijn. Dutch Angle-filmmakers die tijdens het festival hun werk presenteren zijn: Nanouk Leopold, Mijke de Jong, Simone van Dusseldorp, Eugenie Jansen, Esther Rots, David Verbeek, David Lammers en Fow Pyng Hu.

 

De Volkskrant presenteert daarnaast in samenwerking met A-Film en het festival ook een dvd-box met vijf Dutch Angle-films; onder meer Langer licht van David Lammers, Guernsey van Nanouk Leopold en Kan door Huid heen van Esther Rots.

 

Een Dutch angle is een term uit de filmtechniek, waarbij de camera schuin staat, zodat het beeld niet langer horizontaal is en een vervreemdend effect wordt bereikt. Het festival gebruikt deze term als label voor de lichting filmauteurs die filmen met een grote intensiteit dicht op de huid, waarbij het drama zich niet in beeld afspeelt maar voelbaar wordt tussen de regels door. Het label Dutch Angle kan ook in de toekomst worden gebruikt om nieuw werk van Nederlandse auteurfilmers te onderscheiden.

 

Tijdens het festival staan verschillende debatten gepland over de verbetering van de (inter)nationale positie van de Nederlandse artistieke film. Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 9 september): www.filmfestival.nl

 

Bron: NFF

 

Hoofdrol Van Houten in ‘De gelukkige Huisvrouw’

 

Exact tien jaar nadat de debuutroman De Gelukkige Huisvrouw  van Heleen van Royen de bestsellerlijsten bestormde,  wordt het verhaal eindelijk verfilmd. Met niemand minder dan Carice van Houten in de hoofdrol van gelukkige huisvrouw Lea. Regisseur Antoinette Beumer (Hertenkamp, Willemspark) begint in oktober met de opnames en de film zal voorjaar 2010 in de bioscopen te zien zijn.

 

In De Gelukkige Huisvrouw  blijkt de bepaald niet vlekkeloze geboorte van Harry jr. het startschot voor een ontroerend en aangrijpend verhaal. Iedereen in Lea’s omgeving is in de – roze – wolken, behalve Lea zelf. Het is bevallen en opstaan. Dit resulteert in een moedig maar vooral ook bijzonder grappig verslag van een vrouw die na haar bevalling vecht voor zichzelf en in het reine wil komen met haar verleden. Het scenario is geschreven door Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan. De film wordt geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama in samenwerking met Inspire Pictures.

 

Producent Hans de Weers: “Het verhaal is zeer treffend omdat iedere vrouw, jong en oud, wel iets erin herkent. De schrijvers Marnie Blok & Karen van Holst Pellekaan hebben een goede prestatie geleverd door zo’n krachtig script af te leveren waar niet alleen de humor en ironie vanaf druipt, maar ook de onmacht en emotie duidelijk voelbaar is. Na een documentaire en enkele series voor televisie debuteert Antoinette Beumer met deze film als speelfilmregisseur. Met haar gevoel voor humor en spelregie is dit project haar op het lijf geschreven. En Carice van Houten kan natuurlijk als geen ander deze kleurrijke rol van een vrouw die in een achtbaan van  emoties terecht is gekomen, neerzetten. Wij zijn er trots op om na ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ weer een film met haar te mogen maken. Kortom, ik ben bijzonder blij met dit sterke vrouwenteam wat de film gaat maken!”

 

Bij het verschijnen van De gelukkige huisvrouw in april 2000 bleek al snel dat Heleen van Royen met haar debuutroman een gevoelige snaar had geraakt bij talloze mannen en vrouwen. Het boek werd een enorme hit  en heeft tot op heden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Ook internationaal bleef het boek niet onopgemerkt; het werd vertaald in 14 talen, kreeg lovende recensies in onder meer The Times, Le Monde en Der Spiegel en werd genomineerd voor de The International IMPAC Dublin Literary Award. In april 2010 zal de film door Benelux Film Distributors in de bioscopen worden uitgebracht.

 

Bron: BFD Film

 

Hind zingt titelsong ‘SpangaS op Survival’

  

Hind zingt de titelsong voor de nieuwe Nederlandse jeugdfilm SpangaS op Survival, die vanaf 30 september in de bioscopen te zien is. Het nummer heet ‘Morgen’ en zal ook op single worden uitgebracht. SpangaS op Survival vertelt het verhaal van de scholieren van het Spangalis college tijdens een werkweek. Spanning, drama, humor en romantiek volgen elkaar op.

 

‘Voetbalvrouwen’ wordt bioscoopfilm

 

De tv-serie Voetbalvrouwen gaat een uitstapje maken naar de bioscoop. Producent NL Film werkt aan een filmversie, zei een woordvoerster donderdag.Momenteel werkt scenarioschrijfster Ingrid van den Heuvel aan het script van Voetbalvrouwen gaan voor goud. De financiën zijn nog niet rond, maar volgens de woordvoerster is het streven om de film volgend jaar zomer – rond het WK Voetbal – uit te brengen. Het is nog niet bekend of de voetbalvrouwen en hun voetballers uit de tv-serie ook allemaal in de film te zien zijn. De hoofdrollen in de serie zijn voor onder anderen Leontine Borsato, Nicolette van Dam, Lone van Roosendaal, Bas Muijs en Barry Atsma.

 

Bron: Ad.nl