web analytics

Nieuws van 18 februari

Reacties zijn gesloten

– Gouden Film voor ‘Spion van Oranje’

– Cameraman Anton van Munster (74) overleden

Bert Haanstra oeuvreprijs voor cameraman Robby Müller

– Ook Schuurmans, Stapel, Bokma en Spijkers in ‘Terug naar de Kust’

– ‘Cineville-pas’: voor 17,50 onbeperkt naar de film in Amsterdam

– Start opnamen ‘De Hel van ’63’ 

– Eerbetoon Johan van der Keuken in Tunesië

 – Nieuwe jury filmprijs stad Utrecht

 


Gouden Film voor ‘Spion van Oranje’

 

De actiekomedie Spion van Oranje van regisseur Tim Oliehoek heeft binnen twee weken na de release de status van Gouden Film bereikt. Vandaag werd de 100.000ste bezoeker verwelkomd. Tim Oliehoek en Najib Amhali zijn vanmiddag bij Tim thuis verrast door SBS 6-presentatrice Patty Brard, die aan hen de Gouden Filmtrofee overhandigde. “Het is een waanzinnig cadeau dat het publiek zo massaal naar de film gaat”, aldus Tim Oliehoek.

 

Spion van Oranje, waarvoor Tijs van Marle het scenario schreef, ging op 5 februari in première. Als Nederland wordt bedreigd door de terroristische tweelingbroer van de onhandige couturier François van Vliet, is François de enige die het Nederlandse volk kan redden. François moet de plaats van zijn broer, Bruno, innemen om hem te stoppen. Bruno beraamt plannen om Nederland te vernietigen en François moet zich ontpoppen tot redder des vaderlands. Hij wordt in deze missie bijgestaan door geheimagenten Mustafa en Lena. Het is echter nog maar de vraag of François zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer.

 

Bron: NFF

 

Cameraman Anton van Munster (74) overleden

 

Anton van Munster, jarenlang de vaste cameraman van filmmaker Bert Haanstra, is in de nacht van dinsdag 10, op woendag  11 februari overleden. Van Munster overleed in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Hij is 74 jaar geworden. Dat meldde een woordvoerder van Nature Conservation Films vrijdagavond.

 

Samen met Bert Haanstra maakte de cameraman onder meer Bij de Beesten Af en Alleman, die beiden genomineerd werden voor een Oscar. Ook maakte Van Munster de eerste natuurfilm voor kinderen, African Bambi. In december 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

 

Bron: ANP

 

Bert Haanstra oeuvreprijs voor cameraman Robby Müller

 

De Bert Haanstra Oeuvreprijs, de grootste Nederlandse filmprijs ter waarde van 50.000 euro, wordt dinsdagavond 3 maart aan cameraman Robby Müller uitgereikt door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het avondvullende programma wordt opgeluisterd door prominenten waar hij intensief mee samenwerkte waaronder Wim Wenders en Jim Jarmusch.

 

Robby Müller (1940) werkte met Wim Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris Texas), Jim Jarmusch (Down by Law, Dead Man, Ghost Dog), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People).  Zijn oeuvre telt bijna negentig titels. Müller studeerde tussen 1962 en 1964 camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In Nederland werkte hij onder meer met Frans Weisz (Een zwoele Zomeravond, Hoogste tijd) en Erik van Zuylen (Opname).

 

Hij won driemaal de Duitse Filmprijs in goud, en eenmaal de Beierse Filmprijs. Voor zijn camerawerk in Paris, Texas ontving hij in 1984 de Gouden Camera. In 1988 was hij jurylid van het Filmfestival van Cannes. Hij werd, als eerste Nederlandse cameraman, in 2006 in Lodz onderscheiden met de Camerimage Life Time Achievement Award.  Müller ontving in 2007 het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs.

 

De jury, bestaande uit Nelleke Noordervliet (voorzitter), Johanna ter Steege, Melanie Schultz van Haegen, Emile Fallaux en Rien Hagen, noemt het werk van Müller van onbetwist hoge kwaliteit. “Hij is een weergaloze kunstenaar die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten. Het verhaal en de sfeer van de film zijn leidend voor de beelden die hij maakt. Als geen ander weet hij een sfeer of een tijd te evoceren. Daarbij is zijn werk altijd authentiek; hij heeft een onmiskenbaar eigen signatuur. Zijn talent is herkend door grote regisseurs die met Müller hun meest gelauwerde films hebben gemaakt”.

 

De Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film wordt voor de vijfde keer toegekend. Eerdere winnaars zijn Bert Haanstra (1996) en de regisseurs Fons Rademakers (1998), Johan van der Keuken (2000) en Paul Verhoeven (2004).

 

Bron: MVSP

 

Ook Schuurmans, Stapel, Bokma en Spijkers in ‘Terug naar de Kust’

 

Daan Schuurmans, Huub Stapel, Koen de Bouw, Pierre Bokma en Jaap Spijkers completeren de cast van de psychologische thriller Terug naar de Kust, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Saskia Noort onder regie van Will Koopman  (TV-series Gooische Vrouwen, Grijpstra & De Gier, Baantjer).  De twee hoofdrollen worden vertolkt door Linda de Mol (Ellis in Glamourland, TV-series Spangen, Gooische Vrouwen) en Ariane Schluter (Ober, Johan, De Jurk, 06). Zo hebben producent Column Film en coproducent KeyFilm vandaag bekendgemaakt.
 
 
De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij. 

 

Bron: ANP


 

‘Cineville-pas’: voor 17,50 onbeperkt naar de film in Amsterdam

 

Vanaf donderdag 19 februari gaat in 13 Amsterdamse filmtheaters Cineville van start. The Movies, Cinecenter, Filmmuseum, Kriterion, Rialto, Het Ketelhuis, Studio/K, De Uitkijk, Filmhuis Cavia, De Melkweg Cinema, De Balie Cinema, Tropentheater en Smart Project Space ontwikkelden Cineville om bioscoopbezoek in Amsterdam makkelijker en leuker te maken. Cineville doet dit door twee producten aan te bieden: de Cinevillepas en Cineville.nl. Met de Cinevillepas kunnen bezoekers vanaf 19 februari onbeperkt alle 13 Amsterdamse filmtheaters bezoeken voor een vast bedrag van €17,50 per maand.

 

Cineville.nl is de filmsite van de participerende filmtheaters en Het Parool. Cineville.nl biedt gedetailleerde filmbeschrijvingen, trailers en recensies, maar ook achtergrondinformatie en nieuws geleverd door Het Parool. Cineville.nl biedt het meest betrouwbare, complete en gemakkelijk toegankelijke overzicht van alles wat er in de participerende filmtheaters plaatsvindt.  Met Cineville.nl en de Cinevillepas hebben Amsterdammers een ongekend middel in handen dat het uitgaansleven in Amsterdam gemakkelijker en leuker maakt, of zij nu doorgewinterde cinefielen zijn of af en toe een bezoek aan een bioscoop brengen.

 

Bron: MVSP

 

Start opnamen ‘De Hel van ’63’

 

Deze week zijn in Letland de opnamen begonnen van de Elfstedentochtfilm De Hel van ’63. De film wordt geregisseerd door Steven de Jong, bekend van o.a. de Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en de Snuf de Hond-films. Tussen 23 februari en 27 februari worden de opnames voortgezet in Friesland. Daarna vertrekken cast en crew voor een maand naar Lapland, waarna nog twee weken, tot half april, in Friesland gefilmd wordt. Vanaf december 2009 is de film in heel Nederland in de bioscoop te zien. 

 

De Hel van ’63 verhaalt over de barre elfstedentocht in 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese  Elfstedencomité, onder druk van de media,  met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

 

Bron: MVSP

  

Eerbetoon Johan van der Keuken in Tunesië

 

Van 12 tot 14 februari 2009 wordt Johan van der Keuken geëerd met een retrospectief in Tunis. De organisatie is in handen van de ‘Association Tunisienne pour la Promotion de la Critique Cinématographique’ en Holland Film en wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Tunesië en de Tunesische overheid. 

 

Ter nagedachtenis aan Johan van der Keuken worden 26 van zijn films vertoond. De filmvertoningen worden op 13 februari begeleid door twee debatten, gegeven door dr. Patricia Pisters van de Universiteit van Amsterdam en door dr. Hédi Khéli van de Universiteit van Sousse. De filmvertoningen en de debatten worden gehouden in bioscoop ‘Le Parnasse’ en in ‘La Maison maghrébine de la culture Ibn Khaldoun’ in Tunis.

 

Cineast en fotograaf Johan van der Keuken (1938-2001) begon zijn experimenten met fotografie al op twaalf-jarige leeftijd en publiceerde zijn eerste boek met foto’s in 1955. In 1956 kreeg hij een beurs voor IDHEC (Institut des Hautes Etude Cinémato-graphiques) in Parijs. Vanaf toen ontwikkelde zijn carriere als filmmaker en fotograaf zich rond het thema “waarneming van de realiteit”. Naast de vele internationale filmprijzen heeft hij in 2000 de Bert Haanstra Oeuvreprijs gekregen. Zijn werk kreeg in het buitenland bijzonder veel aandacht. 

 

Bron: NFF

 

Nieuwe jury filmprijs stad Utrecht

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de heren Mahmoud al Massad en André van Duren en mevrouw Sonja de Leeuw benoemd als de nieuwe jury Filmprijs Stad Utrecht. Ze worden benoemd voor een periode van vier jaar en volgen de leden van de eerste jury, de dames Hanneke Niens en Annelotte Verhaagen en de heer Robert Jan Westdijk op, wiens termijn dit jaar afliep.

 

Mahmoud al Massad is een Palestijnse documentaire en filmmaker, die vanaf het eind van de jaren ’90 in Utrecht woont en werkt. Zijn bekendste producties zijn Shatter Hassan en Recycle. André van Duren maakt speelfilms, televisiedramaproducties en reclamefilms. Zijn bekendste speelfilms zijn Kees de Jongen en Mariken. Sonja de Leeuw is hoogleraar bij de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zij was lid van de Raad voor Cultuur en voorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

 

De Utrechtse filmprijs wordt jaarlijks tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt aan een debuterend regisseur. Afgelopen jaar won Lourens Blok de prijs voor zijn speelfilmdebuut The Seven of Daran – The Battle of Pareo Rock.

 

Bron: NFF