– ‘Carmen meets Borat’ Nederlandse oscarinzending
– Michiel van Erp maakt documentaire over Erwin Olaf
– ‘Sing for Darfur’ in première in Japan
– ‘The Dictator Hunter’ genomineerd voor Beste Europese documentaire
– Retrospectief Frans Bromet op IDFA
‘Carmen meets Borat’ Nederlandse oscarinzending
Carmen meets Borat van regisseur Mercedes Stalenhoef is de Nederlandse inzending voor de categorie beste lange documentaire bij de Oscars. Dat maakte de producent Pieter van Huystee Film vrijdag bekend. Holland Film, de organisatie die de Nederlandse film in het buitenland promoot, steunt de inzending financieel. De documentaire gaat in november in première tijdens het 21e International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).
Carmen meets Borat vertelt het verhaal van Carmen, een Roemeense puber die zich los probeert te maken van de mensen die haar liefhebben om de post-communistische malaise van haar land te ontvluchten. Ze wil in Spanje werken, maar verandert van gedachten als de filmploeg van komiek Sacha Baron Cohen, alias Borat, haar dorp aandoet. De commotie rond de film van Borat verandert het dorp drastisch. De film is een co-productie met de Nederlandse omroep IKON, de Britse BBC, de Finse YLE en de Australische SBS.
Bron: ANP
Michiel van Erp maakt documentaire over Erwin Olaf
Regisseur Michiel van Erp werkt aan een documentaire over fotograaf Erwin Olaf. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. De film moet in juni 2009, als Olaf zijn vijftigste verjaardag viert, op televisie te zien zijn. Daarvoor gaat de productie, die als werktitel ‘Erwin Olaf’ heeft, waarschijnlijk nog in de bioscoop draaien.
Van Erp volgt de fameuze fotograaf vanaf begin dit jaar met tussenpozen met de camera. ,,Het werk van Erwin wordt in het buitenland heel anders beleefd dan in Nederland”, merkt de regisseur. ,,Hij is in Amerika en Japan echt enorm aan het doorbreken.” Volgens Van Erp geeft de film ,,een intrigerend inkijkje in de internationale kunstwereld”.
Ook werkt Van Erp momenteel aan een documentaire over angststoornissen, die in januari of februari klaar moet zijn. Eerder baarde de regisseur opzien met zijn veelgeprezen televisiereeks ‘Lang Leve’ en de documentaires Pretpark Nederland en File.
Bron: ANP
‘Sing for Darfur’ in première in Japan
De speelfilm Sing for Darfur van Johan Kramer beleeft zijn internationale première op het 21e Tokyo International Film Festival, dat van 18 tot en met 26 oktober plaatsvindt. De film draait in het competitieprogramma van het festival en werd hiervoor geselecteerd uit meer dan 690 films uit 72 landen, aldus Holland Film woensdag.
De regisseur reist naar Japan om aanwezig te zijn bij de vertoning. Sing for Darfur toont hoe op de dag dat in Barcelona een belangrijk benefietconcert voor Darfur plaatsvindt, de Spaanse stadsbewoners vooral bezig zijn met zichzelf. In de film, gemaakt door een Nederlans/Spaans filmcollectief, spelen 67 acteurs uit elf verschillende landen mee.
In Tokio zijn eveneens vier Palestijns-Nederlandse coproducties te zien van de Palestijnse filmmaker Rashid Masharawi. Het gaat om Laila’s Birthday (2008), Ticket to Jerusalem (2002), Haifa (1995) en Curfew (1993). Ook Waar is het Paard van Sinterklaas? van Mischa Kamp draait op het festival.
Bron: ANP
‘The Dictator Hunter’ genomineerd voor Beste Europese documentaire
The Dictator Hunter van Klaartje Quirijns is een van de tien documentaires die door de European Film Academy zijn genomineerd in de categorie EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2008 – PRIX ARTE. De film gaat over de verbeten strijd van Human Rights Watch-advocaat Reed Brody om oud-president Hissène Habré van Tsjaad, onder wiens regime duizenden burgers werden opgepakt, gemarteld en vermoord, te berechten. De film is geproduceerd door Pieter van Huystee Film. Een jury, die samengesteld is door de European Film Academy en de Frans-Duitse cultuurzender ARTE zal de uiteindelijke winnaar aanwijzen. De prijs wordt zaterdagavond 6 december tijdens de 21ste European Film Awards Ceremony in Kopenhagen aan de winnaar uitgereikt.
Bron: MVSP
Retrospectief Frans Bromet op IDFA
De organisatie van het internationale documentairefestival IDFA staat de komende aflevering stil bij het werk van Frans Bromet. IDFA vertoont een selectie van zestien van zijn films, waaronder Een tip van de sluier uit 1980.
Frans Bromet (1944, Amsterdam) maakte een paar honderd documentaires en werd bij het grote publiek vooral bekend als maker (en stem) van de VPRO serie Buren. Naast enkele afleveringen van de serie Buren zijn onder meer De 1, 2, 3, rhapsodie (1964), De Noord 20-29 (1971) en Het drielandenpunt (1974) te zien. Ook wordt de nooit uitgezonden film 7 dagen: lijsttrekkers (2002) vertoond, over de verkiezingen in 2002. De film Waarom bestaat niet (2008) van David de Jongh over Frans Bromet is eveneens opgenomen in het retrospectief. Het IDFA heeft plaats van 20 tot en met 30 november.
Bron: ANP
‘Carmen meets Borat’ klinkt interessant, wel nog nooit van gehoord …