web analytics

Nieuws van 20 juni

Reacties zijn gesloten

– ‘Cornea’ van Jochem de Vries geselecteerd voor Paris Project

– Eerste Nederlandse 3D-film ‘Duel on Water’ 27 juni in première

– Nederlandse films in Australië

– Jan Matterne en Inge Beekman overleden

– Bram van der Vlugt in tweede Anubis-film

– Yolanthe speelt hoofdrol in paardenfilm

– Michiel Huisman in BBC-film

– IDTV-directeur Frank de Jonge overleden

 

‘Cornea’ van Jochem de Vries geselecteerd voor Paris Project

 

Jochem de Vries is met zijn eerste lange speelfilmproject, getiteld Cornea, geselecteerd voor het internationale coproductie platform van de 7e editie van het Internationale Film Festival Parijs. Het Paris Project wordt gehouden in Parijs van 6 t/m 9 juli 2009. Uit de 273 inzendingen zijn 14 internationale filmprojecten uitgekozen, op advies van de internationale partners van het Paris Project (Producers Network/Cannes International Film Festival, CineMart/IFFR, EAVE, KOFIC, HAF/Hong Kong Financing Forum en ACE). De producent en regisseur worden uitgenodigd naar Parijs waar ze de mogelijkheid krijgen om potentiële partners te vinden voor additionele financiering van de nog te realiseren film.

 

De Nederlandse filmmaker Jochem de Vries was vorige maand met maar liefst twee films vertegenwoordigd op het filmfestival in Cannes. De korte film Missen was geselecteerd voor de korte film competitie van het hoofdprogramma, de korte documentaire Trans-SiberianVoices werd in de Semaine de la Critique vertoond.

 

De Vries’ debuutfilm Cornea is een psychologisch drama over een tragische man die een vreemde obsessie met zijn ex-vrouw heeft. De obsessie leidt tot de ongelukkige dood van haar nieuwe vriend. Een “stalker film zonder slachtoffer”.

 

Bron: NFF

 

Eerste Nederlandse 3D-film ‘Duel on Water’ 27 juni in première

 

De eerste Nederlandse 3D film Duel on Water 3D beleeft zijn wereldpremière op 27 juni tijdens de opening van de grootste digitale 3D cinema van Nederland: CineMec XL in Ede. Duel on Water 3D is de eerste 3D fictiefilm in Nederland ooit gemaakt. Wereldwijd is het de eerste korte fictiefilm, opgenomen met alle nieuwste digitale technieken. Het is ook de enige 3D film die compleet gefilmd is op het water, vanaf een speciaal geprepareerde boot. De korte film zal onderdeel uitmaken van de zomerprogrammering ‘Beleef de zee in 3D’ van Cinemec XL.

 

Duel on Water 3D is live-action: de film is met (twee) camera’s opgenomen en vervolgens voorzien van computergegenereerde effecten. In de korte film wordt een jongen in een gemotoriseerde rubberboot lastiggevallen door een vervaarlijke speedboat. Hij heeft geen idee waarom, maar de onbekende bestuurder daagt hem uit voor een duel op het water …

 

Bron: NFF

 

Nederlandse films in Australië

 

Op een expositie in Sydney zijn deze zomer Nederlandse films te zien, onder meer van Marleen Gorris, Bert Haanstra en Jan Vrijman. Het filmprogramma (tot 24 augustus) draagt de titel Light and Dark: the cinema of the low countries. Locatie: de Art Gallery of New South Wales in Sydney. Dat heeft Holland Film, die meehielp aan het programma, dinsdag bekendgemaakt.

 

Het filmprogramma is onderdeel van de tentoonstelling Intensely Dutch: Image, Abstractions and the Word, Post-War and Beyond. Te zien zijn onder meer de documentaires De Werkelijkheid van Karel Appel (Jan Vrijman, 1961) en Lucebert: Tijd en Afscheid (Johan van der Keuken, 1994). Ook Bert Haanstra is vertegenwoordigd, onder meer met Glas (1958) en Zoo (1962). De speelfilmreeks omvat bijvoorbeeld Fanfare (Bert Haanstra, 1958), Spoorloos (George Sluizer, 1985), Antonia (Marleen Gorris, 1996) en De Noorderlingen (Alex van Warmerdam, 1992).

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

Jan Matterne en Inge Beekman overleden

 

Afgelopen week zijn scenarioschrijver, dramaturg en regisseur Jan Matterne en actrice – en moeder van Dick Maas – Inge Beekman overleden. Ze werden respectievelijk 86 en 84 jaar oud.

 

Jan Matterne (Rummen, 5 juli 1922) is maandag 15 juni op 86-jarige overleden. De naam van Jan Matterne zal altijd verbonden blijven met ‘Bechuldigde sta op’ en ‘De collega’s’. Hij drukte dan ook een sterke stempel op de programma’s van de BRT in de jaren 70 en 80. Ook schreef hij het scenario voor de speelfilm ‘De Kollega’s maken de Brug’.

 

Actrice Inge Beekman, moeder van regisseur Dick Maas, is op 12 juni overleden. Dat meldde haar familie dinsdag in een rouwadvertentie in de Telegraaf. Beekman speelde kleine rollen in een aantal films van haar zoon, waaronder Do Not Disturb, Flodder in Amerika en twee jaar geleden nog in Moordwijven. Beekman is 84 jaar geworden.

 

Bron: ANP / Telegraaf.nl

 

Bram van der Vlugt in tweede Anubis-film

 

Acteur Bram van der Vlugt speelt mee in de tweede Anubis-film. In Anubis en de Wraak van Arghus speelt de 75-jarige acteur de rol van Manus, de vader van Arghus die als een geest ronddwaalt in een oud landhuis. Dat maakte de filmproducent dinsdag bekend. De tweede Anubis-film gaat over jongeren die naar een oud landhuis gaan om de verjaardag te vieren van Appie. Tijdens het horrorfeestje slaat de klok twaalf en begint het huis te spoken.

 

De film is net als het eerste deel, Anubis en het Pad der Zeven Zonden, gebaseerd op de populaire jongerenserie Het Huis Anubis. De film is vanaf 16 december in de Nederlandse en Belgische bioscopen te zien.

 

Bron: ANP

 

Yolanthe speelt hoofdrol in paardenfilm

 

Actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen (Complexx, Het Geheim van Mega Mindy) heeft de hoofdrol te pakken in de nieuwe speelfilm De Paarden van Marrum. Dit maakte een woordvoerster van de TROS donderdag bekend. De TROS is coproducent van de film over het waargebeurde paardendrama. De opnames beginnen na de zomer. Naar verwachting is de film eind volgend jaar in de bioscoop te zien.

 

Bron: ANP 

 

Michiel Huisman in BBC-film

 

Michiel Huisman gaat de rol spelen van de Russische sterdanser Rudolf Nureyev in een BBC-film over het leven van de Engelse balletlegende Margot Fonteyn en Nureyev zelf. Beide dansers hebben tijdens hun carrière vele malen met elkaar opgetreden en worden gerekend tot de grote sterren van de 20ste-eeuwse dans.

 

Huisman is na een uitputtende auditieronde uiteindelijk voor deze rol gekozen. De producenten hebben naar eigen zeggen ‘Easyjets vol Russiche balletdansers’ van Moskou naar Londen laten overvliegen om auditie te doen, omdat zij aanvankelijk een danser voor de rol wilden. Uiteindelijk kozen ze voor Huisman die naast acteur ook muzikant is, maar geen danservaring heeft. De producenten noemen ‘de combinatie van een dierlijke aantrekkingskracht en exotisme’ die Huisman bezit de reden dat voor hem is gekozen.

 

De film die de titel Margot krijgt wordt deze zomer in Engeland opgenomen. Huisman is op dit moment in Londen waar hij dagelijks repeteert om de basisprincipes van de klassieke dans onder de knie te krijgen. Voor de grote dansscènes in de film zal overigens met een stand-in worden gewerkt.

 

In Nederland is Huisman vooral bekend van zijn rollen in films als Floris en Phileine zegt sorry. Intussen werkt hij voorzichtig aan een carrière in Engeland. Zo was hij in kleinere rollen te zien in Unmade Beds en onlangs ook in The Young Victoria over het leven van de jonge koningin Victoria.

 

Bron: Cinema.nl

 

IDTV-directeur Frank de Jonge overleden

 

Frank de Jonge (58), directeur van film- en tv-producent IDTV, is vrijdag 12 juni in zijn woonplaats Bussum overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De Jonge leed aan een ernstige ziekte.

 

Frank de Jonge begon zijn carrière als personeelsmanagementadviseur bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Al snel won zijn passie voor cultuur en entertainment en werd hij zakelijk leider van Noordelijk Theater De Voorziening. Na elf jaar toneel maakte hij de overstap naar de VARA, waar hij hoofd werd van de afdelingen Drama, Cultuur, Amusement en Jeugd RTV.

 

In 1998 begon de Jonge als programmadirecteur bij IDTV, in 2001 werd hij directeur van het bedrijf dat sinds vorig jaar gevestigd is in Amsterdam-Noord. In die hoedanigheid was hij onder meer verantwoordelijk voor producties als Lingo, Wie is de mol?, de speelfilm De tweeling, de tv-serie ’t Vrije schaep en het Festival Classique.

 

Bron: ANP