web analytics

Nieuws van 23 april

Reacties zijn gesloten

– Van Houten en Atsma spelen hoofdrol in Kluun-verfilming

– ‘Wit Licht’ naar Cannes

– Doreen Boonekamp verlaat NFF na komende editie

– Nederlandse documentaires scoren in Nyon en Toronto

– Vijfde serie One Night Stand van start

– Carice van Houten in Britse horrorfilm

– Nederlandse film maakt kans op Amerikaanse prijzen

– Martin Bril (49) overleden

 


Van Houten en Atsma spelen hoofdrol in Kluun-verfilming

 

Carice van Houten en Barry Atsma spelen de hoofdrol in de verfilming van ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ van schrijver Kluun. Het boek is het schaamteloze verslag van Stijn die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw Carmen beleeft. Er zijn sinds de verschijning in 2003 ruim 800.000 exemplaren van het boek verkocht. Atsma (Voetbalvrouwen) speelt de rol van Stijn, Van Houten (Zwartboek) is zijn zieke vrouw Carmen. Anna Drijver (Bride Flight) neemt de rol van Roos op zich, de vrouw met wie Stijn vreemdgaat. De film wordt geregisseerd door Reinout Oerlemans en is vanaf 26 november te zien in de bioscoop.

 

Bron: ANP

 

‘Wit Licht’ naar Cannes

 

De film ‘Wit Licht’ met in de hoofdrol Marco Borsato is geselecteerd voor het filmfestival in Cannes. In het buitenland is de film van regisseur Jean van de Velde uitgebracht onder de titel ‘The Silent Army’.  ‘The Silent Army’ is één van de veertig films die door het Cannes Filmfestival zijn uitgekozen uit een aanbod van meer dan 5000 films uit de hele wereld. De film wordt vertoond in het programma ‘Un Certain Regard’. Met dat programma wil het festival talent erkennen en innovatieve en opmerkelijke speelfilms stimuleren.

 

Van de Velde is erg gelukkig met de selectie: “Je grootste droom als filmmaker is een mooie film maken. Daarna droom je over Oscars en Cannes”.  ‘Wit Licht’ speelt zich af in de wereld van de kindsoldaten. “We hebben nu het grootst mogelijke platform om dit verhaal over kindsoldaten onder de aandacht te brengen”, zegt Van de Velde.  Naast Borsato spelen Thekla Reuten, Abby Mukiibi Nkaaga en Andrew Kintu de hoofdrollen in de film, die in december vorig jaar uitkwam. Zo’n 300.000 bezoekers hebben ‘Wit Licht’ in de Nederlandse bioscopen gezien.

 

Bron: ANP

 

Doreen Boonekamp verlaat NFF na komende editie

 

Vandaag is bekend geworden dat Festivaldirecteur Doreen Boonekamp het festival gaat verlaten en een nieuwe uitdaging aangaat als directeur/bestuurder bij het Nederlands Fonds voor de Film. Het bestuur en de medewerkers van het Nederlands Film Festival feliciteren haar van harte en wensen haar veel succes en plezier in haar nieuwe functie bij het Nederlands Fonds voor de Film. Doreen Boonekamp, die onlangs de Cultuurprijs van de stad Utrecht ontving, heeft zich 20 jaar ingezet voor het festival waarvan sinds 2002 als Festivaldirecteur. Jeltje van Nieuwenhoven, bestuursvoorzitter van het Nederlands Film Festival: ” Van de vertonerskant naar de makerskant. Wij zijn blij dat we haar blijven zien in de belangrijke rol als promotor van de Nederlandse Film.”

 

Onder leiding van Doreen Boonekamp is het Nederlands Film Festival uitgegroeid tot de plek waar de nieuwste Nederlands films en het cinematografische erfgoed onder de aandacht worden gebracht van het grote publiek en waar de hele Nederlandse filmsector samenkomt en discussieert over ontwikkelingen in de nationale en internationale filmindustrie. In 2008 trok het festival 145.000 bezoekers naast ruim 1,5 miljoen bezoekers voor het online programma van het festival.

 

Van 23 september tot en met 2 oktober 2009 zal Doreen Boonekamp voor de laatste keer het Nederlands Film Festival leiden. Het bestuur van de stichting Nederlands Film Festival onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven start op korte termijn een sollicitatieprocedure om in  de opvolging te voorzien

 

Bron: NFF

 

Nederlandse documentaires scoren in Nyon en Toronto

 

Maar liefst 15 Nederlandse documentaires zijn binnenkort te zien op de film festivals Visions du Réel in Zwitserland en Hot Docs in Canada. Beide festivals behoren tot de top van internationale documentaire festivals en selecteren documentaires van het hoogste niveau.

 

Visions du Réel selecteerde BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY (Jiska Rickels, producent Dieptescherpte),  BEYOND THE GAME (Jos de Putter, producent Dieptescherpte),  EL OLVIDO (Heddy Honigmann, producent Cobos Films), DEAR OPRAH: NON – VOTING AMERICA’S WILDEST DREAM (Kasper Verkaik, producent Submarine), DE ONVERBODEN STAD (Floris-Jan van Luyn, producent Submarine), HOME RECORDINGS (Mari Soppela, producent LPMA Productions) en de co-productie DOUBLE TAKE (Johan Grimonprez, co-producent Volya Films).  

 

Hot Docs vertoont de documentaires ANOTHER PERFECT WORLD (Femke Wolting en Jorien van Nes, producent Submarine), BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES (Coco Schrijber, producent Bonanza Films), BORIS RYZHY (Aliona van der Horst, producent Zeppers Film & TV), CARMEN MEETS BORAT (Mercedes Stalenhoef, producent Pieter van Huystee Film), DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF (Klaas Bense, producent Eyeworks Egmond Film and Television), EPISODE THREE (Renzo Martens, producent Renzo Martens Menselijke Activiteiten / Peter Kruger – Inti Films), EL OLVIDO (Heddy Honigmann, producent Cobos Films), REMBRANDT’S J’ACCUSE (Peter Greenaway, producent Submarine) en tot slot, SWEETY: THE FRIENDS, BETRAYAL AND MURDER OF MAJA BRADARIC (Menna Laura Meijer, producent Pieter van Huystee Film).

 

Het merendeel van deze documentaires was al eerder in Nederland te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht (BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES – Gouden Kalf voor Beste Documentaire, DEAR OPRAH: NON – VOTING AMERICA’S WILDEST DREAM, DE ONVERBODEN STAD); het International Documentary Film Festival Amsterdam IDFA (BEYOND THE GAME, HOME RECORDINGS, BORIS RYZHY – Zilveren Wolf, CARMEN MEETS BORAT, EPISODE THREE – Openingsfilm IDFA 08, REMBRANDT’S J’ACCUSE, SWEETY: THE FRIENDS, BETRAYAL AND MURDER OF MAJA BRADARIC) en het International Film Festival Rotterdam (BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY). Heddy Honigmann’s EL OLVIDO beleefde zijn internationale première tijdens het San Sebastian International Film Festival.

 

Bron: Nederlands Film Festival

 

Vijfde serie One Night Stand van start

 

De vijfde editie van One Night Stand, een reeks eigentijdse films gemaakt door talentvolle regisseurs en scenarioschrijvers, is van start gegaan. Er zijn dit jaar 151 voorstellen ingediend, waarvan vijftien plannen zijn geselecteerd ter ontwikkeling. Hieruit worden in 2010 acht scenario’s gekozen die in productie zullen gaan. De films worden uitgezonden op televisie en krijgen mogelijk een bioscooproulatie.

 

One Night Stand biedt ‘nieuwe’ regisseurs en scenaristen de kans hun talent verder te ontwikkelen met het maken van een film van vijftig minuten. Het project maakt deel uit van Deltaplan Talent en is een initiatief van NPS, VARA en VPRO en het Mediafonds (Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties), het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds.

 

De volgende projecten zijn geselecteerd voor ontwikkeling:
AMAZONE – regie & scenario: Vincent van Zelm / Pupkin Film
DRENTHE – regie: Edwin van Viegen / scenario: Mieke Bouma / Pupkin Film
DROOMVLUCHT – regie: Jochem de Vries / scenario: Eveline Verwoerd / IdtV Film
EEN KOFFER – regie: Aniëlle Webster / scenario: Marnie Blok / KeyFilm
EMMA EL MACHMOUD – regie: Lourens Blok / scenario: Christian Sparborth / IdtV Film
FLYSK – regie: Albert Jan van Rees / scenario: Peter van de Witte / KeyFilm
MAMA ZOU DIT HATEN – regie & scenario: Sanne Vogel en Beri Shalmashi / IdtV Film
PHILIP – regie: Margien Rogaar / scenario: Chris Westendorp / Pupkin Film
PROCES – regie: Jenneke Boeijink / scenario: Victor Kop / IdtV Film
SECOND LIFE – regie: n.n.b. / scenario: Maartje Pompe van Meerdervoort / Pupkin Film
TRANS – regie: Thomas Korthals Altes / scenario: Maarten Lebens / Lemming Film
TWEE GEZICHTEN – regie: Janice Pierre / scenario: Jolein Laarman / Lemming Film
TUNNELVISIE – regie: Stefano Odouardi / scenario: Sytske Kok / Lemming Film
WATERLAND – regie & scenario: Yfke van Berckelaer / Lemming Film
VERRE VRIENDEN – regie: Marleen Jonkman / scenario: Janneke Jonkman / KeyFilm

 

De producenten IdtV Film, KeyFilm, Lemming Film en Pupkin Film zullen, in coproductie met NPS, VARA en VPRO, de acht films produceren. 

 

Bron: Nederlands Film Festival

 

Carice van Houten in Britse horrorfilm

 

De Nederlandse actrice Carice van Houten speelt een rol in de Britse horrorthriller Black Death. Dat heeft haar agent zaterdag gemeld. De film van regisseur Christopher Smith speelt in de middeleeuwen tijdens een uitbraak van de builenpest. Van Houten is te zien naast acteur Sean Bean, onder meer bekend van The Lord of the Rings en GoldenEye. Bean speelt een monnik die op een duister complot stuit rond een ‘necromancer’, iemand die doden tot leven kan wekken. Van Houten speelt de rol van de mysterieuze necromancer. De opnames vinden plaats in Duitsland en beginnen eind april.

 

Bron: ANP

 

Nederlandse film maakt kans op Amerikaanse prijzen

 

De korte film Spoorweg van regisseur Jacco Groen is genomineerd voor drie hoofdprijzen op het California Independent Film Festival 2009. Dat heeft producent Jos van der Pal zaterdag gemeld. De Nederlandse productie is genomineerd in de categorieën beste film, beste camerawerk en beste montage. De korte film verhaalt over een man die zijn dochter kwijtraakt in een rijdende trein. Spoorweg is in Nederland uitgezonden door de NPS. De prijsuitreiking vindt zondagavond (Amerikaanse tijd) plaats.

 

Bron: ANP

 

Martin Bril (49) overleden

 

Schrijver, dichter en columnist Martin Bril is woensdag op 49-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij leed aan darmkanker. Dat maakte de Volkskrant, waarvoor hij columns schreef, bekend.

 

Vrienden en collega’s hebben zich woensdag lovend uitgelaten over Martin Bril. Hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant, waarvoor Bril columns schreef, noemde het overlijden van de columnist ‘een grote klap’. Goede vriend en collega Max Pam beschreef hem als ‘een bijzondere kerel’. ”Daar is er geen tweede van.” Pam schaarde Bril in het rijtje van grote schrijvers. ”Hermans, Mulisch, Van ’t Reve … Van die mensen die je nog hoort praten als ze zijn overleden. Ik hoor hem ook nog gewoon praten.” De columnist zag zijn vriend een week geleden voor het laatst. ”Dat was duidelijk een soort afscheid.”

 

Broertjes nam zondagavond afscheid van Bril. ”Als geen ander kon hij over de kleine dingen van het leven schrijven, maar ook over grote thema’s, zoals bijvoorbeeld politiek. Onze lezers waren zeer op hem gesteld. Hij was een virtuoos. Wij zijn een stem kwijt die uniek is”, aldus Broertjes.

 

Minister Ronald Plasterk (OCW) roemde Bril vanwege diens gevarieerde manier van schrijven. Hij stelde in het televisieprogramma Pauw en Witteman dat de kracht van Martin Bril was dat hij niet altijd dezelfde toon had. ”Dat is ook de enige manier waarop je interessant blijft om te lezen.”

 

Brils column verhuisde enkele weken geleden naar de voorpagina van De Volkskrant. Dat was volgens Broertjes een grote wens van de columnist. De krant gaat hem volgens de hoofdredacteur op alle mogelijk manieren eren. Op de website van het dagblad is een condoleanceregister geopend. De Volkskrant bericht uitgebreid.

 

Bril, die de filmacademie doorliep, schreef tevens enkele scripts voor televisieseries, waaronder Goede Tijden, Slechte Tijden en Retour Den Haag. Vorig jaar was hij te zien in de serie De Co-Assistent.

 

Bron: ANP / Nu.nl