web analytics

Nieuws van 23 mei

Reacties zijn gesloten

– Nederlandse horrortraditie in de maak

– Grote triomf voor ‘Wit Licht’ in Cannes

– George Clooney in nieuwe film Anton Corbijn

– Hoofdrollen ‘Gangsterboys’ bekend

– Engelstalige western voor Koolhoven

– Ook geen ‘Winter Queen’ voor Verhoeven

– Dick Maas werkt aan ‘Comeback’

– Cannes bekroont ‘Helaasheid der Dingen’

– Competitie Cannes opgedragen aan Wouter Barendrecht

 

Nederlandse horrortraditie in de maak

 

Tijdens het filmfestival van Cannes is deze week de oprichting bekend gemaakt van ‘House of Netherhorror’, een nieuwe productiemaatschappij die zich exclusief gaat toeleggen op het maken van Nederlandstalige horrorfilms. House of Netherhorror is een initiatief van producenten Jan Doense en Herman Slagter, die voor 2010 een eerste slate van vier titels op stapel hebben staan. Voor de eerste slate van House of Netherhorror zijn de volgende vier projecten geselecteerd:

 

BIJLMER VOODOO
Een film van Barend de Voogd (ZOMBEER) en Erwin van den Eshof (DOODEIND).
Een vluchtelingenadvocate raakt in Amsterdam Zuid-Oost verzeild in een duistere wereld van mensenhandel, slavernij en voodoo.

 

GROENE TANDEN
Een film van Chris W. Mitchell (THE PRODIGAL SON, BIRTHDAY BOY). Een groep wildkampeerders strandt in het bos en raakt in de greep van een mythologisch wezen, dat huist op de bodem van een meertje.

 

NIEUW BLOOD
Een film van Edwin Visser en Frank van Geloven (NECROPHOBIA, SL8N8). Een geheim onderzoek naar een revolutionair geneesmiddel tegen kanker en Aids leidt tot een epidemische uitbraak van vampirisme.

 

KINDEREN VAN HET VEEN
Een film van Richard Raaphorst (ZOMBI 1, POPO). Een gezin dat de drukte van de grote stad verruild heeft voor de rust van het platteland, raakt in de problemen wanneer de vader onder de invloed raakt van hallucinerende paddenstoelen.

 

OVER DE PRODUCENTEN
Jan Doense, alias Mr. Horror, was jarenlang het gezicht van en de drijvende kracht achter het Amsterdam Fantastic Film Festival. In 2007 trad hij terug als festivaldirecteur om zich te kunnen wijden aan nieuwe uitdagingen, waaronder de oprichting van het DVD-label ‘Mr. Horror Presents’.

 

Herman Slagter maakte als producent in 2004 furore met FIGHTING FISH, de eerste Nederlandse martial arts film ooit. Daarnaast produceert hij commercials, clips en korte films. Momenteel werkt hij aan de lange speelfilmprojecten DE ARK van schrijfster Eva Keuris, dit jaar geselecteerd voor het Torino Filmlab, en de Nederlands-Ierse coproductie SENSATION, waarvan de opnamen eind mei starten.

 

Bron: MVSP

 

Grote triomf voor ‘Wit Licht’ in Cannes

 

Met een minutenlange staande ovatie is vrijdagmiddag de Nederlandse film The Silent Army ontvangen op het Filmfestival van Cannes. De iets aangepaste montage van de film Wit Licht met Marco Borsato draait op het festival in het programma-onderdeel Un Certain Regard. Zichtbaar geëmotioneerd namen Borsato en regisseur Jean van de Velde het applaus in ontvangst. The Silent Army vertelt over een kok die een vriend van zijn zoontje probeert te bevrijden uit een leger van kindsoldaten.

 

Regisseur Jean van de Velde liep vrijdagavond met een zak vol visitekaartjes rond in Cannes na de vertoningen van de Nederlandse film The Silent Army. Hij kreeg ze van distributeurs en festivaldirecteuren die interesse hebben voor de internationale versie van de film Wit Licht met Marco Borsato. ,,Of de film al verkocht is? Nou dat zal echt wel gaan gebeuren”, aldus een opgetogen Van de Velde.

 

Al na de eerste voorstelling verdrongen de internationale journalisten en reguliere bezoekers zich rond de hoofdrolspeler en regisseur. ,,En deze mensen kennen mij dus niet als zanger”, stamelde Borsato. ,,We hebben een stem willen geven aan de kinderen zonder stem”, legt hij uit. ,,Dat is iets waar ik mij al tien jaar hard voor maak. Maar zelden heb ik het gevoel gehad zo goed te zijn gehoord als vandaag tijdens de filmvertoningen.”

 

Volgens regisseur Van de Velde zaten de twee voorstellingen voor pers en genodigden met elk ruim duizend man vol. ,,Het was ook een goed teken dat niemand is weggelopen, wat al snel gebeurt met het grote aanbod aan films hier. Van allerlei mensen hoorde ik dat in restaurants en cafés over deze film werd gesproken. Dat is naast de vele felicitaties die ik vandaag ontving, heel mooi om te horen”

 

 De eerste internationale recensies waren positief. The Silent Army is waarschijnlijk binnenkort ook te zien in de Nederlandse bioscopen.

 

Bron: ANP

 

George Clooney in nieuwe film Anton Corbijn

 

Acteur George Clooney heeft zijn handtekening gezet onder een contract van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn. Hij gaat de hoofdrol vertolken in de film A Very Private Gentleman.

 

Dat meldde het Amerikaanse filmvakblad Variety dinsdag. A Very Private Gentleman is de bewerking van een roman van schrijver Martin Booth over een huurmoordenaar die zijn laatste klus voorbereidt in een idyllisch Italiaans dorpje.

 

De opnames moeten dit najaar plaatshebben.

 

Bron: ANP

 

Hoofdrollen ‘Gangsterboys’ bekend

 

De rappers Turk en Yes-R spelen de hoofdrol in de nieuwe misdaadcomedy Gangster Boys. Dat liet de producent Independent Films dinsdag weten. In de film spelen verder onder anderen Georgina Verbaan, Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge mee.

 

Gangster Boys is een speelfilm van regisseur Paul Ruven over twee jonge jongens die graag willen meetellen in het lokale maffiacircuit. Ze dromen van een leven met veel geld en vooral veel respect. Als ze hun eerste opdracht verprutsen, merken ze dat dit niet zo eenvoudig te bereiken is.

 

Voor de Turks-Nederlandse rapper Turk (wiens werkelijke naam Önder Dogan is) is Gangster Boys zijn debuutfilm. Voor Yes-R is het zijn tweede rol, na zijn debuut in Een Beetje Verliefd. De komedie is in het voorjaar van 2010 in de Nederlandse bioscopen te zien.

 

Bron: ANP

 

Engelstalige western voor Koolhoven

 

Regisseur Martin Koolhoven gaat zijn eerste Engelstalige film opnemen. De opnames van The Ugly, een western over een bende cowboys, vinden begin volgend jaar plaats in Spanje. Dat heeft Koolhoven maandag bekendgemaakt. Acteurs zijn nog niet bekend, maar de regisseur gaat ervan uit dat er ook Nederlanders worden gecast voor het project. De film wordt gecoproduceerd door Isabella Films, die ook Oorlogswinter coproduceerde. Het budget van de western is zo’n 4,5 miljoen euro.

 

De 40-jarige regisseur maakte het afgelopen jaar zijn grootste hit tot nu toe met Oorlogswinter, de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw. Daarvoor maakte Koolhoven onder meer veelgeprezen films als Knetter, De Grot, Het Zuiden en publiekshit Het Schnitzelparadijs.

 

Tevens werd bekend dat Oorlogswinter binnenkort te zien zal zijn in de Engelse bioscopen.

 

Bron: Telegraaf.nl

 

Ook geen ‘Winter Queen’ voor Verhoeven

 

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gaat definitief niet de film Winter Queen maken. Dat heeft productiemaatschappij Seven Arts zaterdag op het Filmfestival van Cannes gemeld. Verhoeven heeft meer dan vijf jaar aan het project gewerkt.

 

Volgens de producent is in goed overleg besloten dat Verhoeven de film toch niet gaat regisseren omdat het budget van de versie die hij voor ogen heeft niet haalbaar is. The Winter Queen moet de verfilming worden van een Russische thriller van schrijver Boris Akoenin over een rechercheur die op een internationale samenzwering stuit. Het project werd eerder al uitgesteld omdat hoofdrolspeelster Milla Jovovich plotseling zwanger werd. De producent stelt dat er vergevorderde onderhandelingen met een nieuwe regisseur zijn. Verhoeven blijft wel als adviseur aan het project verbonden.

 

Het is het tweede project van de 70-jarige regisseur in korte tijd dat niet doorgaat. Eerder maakte producent NL Film al bekend ook niet verder te gaan met Verhoeven met de verfilming van het boek Knielen op een Bed Violen van Jan Siebelink. Dit project is overgenomen door regisseur Ben Sombogaart.

 

Onder de projecten waar Verhoeven nog aan is verbonden, bevinden zich onder anderen een vervolg op The Thomas Crowne Affaire, een verfilming van het boek Erfolg van de Duitse schrijver Lion Feuchtwanger en een film over het leven van Jezus Christus. Zijn laatste film was Zwartboek uit 2006. 

 

Bron: ANP

 

Dick Maas werkt aan ‘Comeback’

 

Regisseur Dick Maas werkt aan een officieus vervolg op zijn film Moordwijven. Dat heeft producent Tom de Mol woensdag gemeld. De zwarte komedie Comeback ligt volgens de producent qua humor en personages op één lijn met Moordwijven, de hitkomedie van Maas uit 2007. Maas heeft het scenario van de film recent voltooid.

 

Comeback verhaalt over een ijdele Bekende Nederlander die op een dag door niemand meer wordt herkend. Hij belandt in de goot en moet alles op alles zetten om weer in de publieke belangstelling te komen staan.

 

Acteurs zijn nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de film begin 2010 wordt gedraaid. Comeback zou dan kerst 2010 in de bioscopen te zien moeten zijn.

 

Bron: ANP

 

Cannes onder de indruk van ‘Helaasheid der Dingen’ en bekroont productie

 

België heeft zichzelf dit weekend flink in de kijker gespeeld op het Filmfestival van Cannes. Met vier naakt fietsende acteurs en een spetterend feest ging zaterdag de nieuwe Belgische tragikomedie De Helaasheid der Dingen in première. De verfilming van het boek van schrijver Dimitri Verhulst over de besognes van een familie van mislukkelingen werd met groot applaus en lovende kritieken ontvangen. De Helaasheid is de derde speelfilm van de amper 31-jarige regisseur Felix van Groeningen, die met verve de mengeling van cynisme en ontroering naar het witte doek wist te vertalen. De Belgisch-Nederlandse tragikomedie De Helaasheid der Dingen heeft vrijdag op het Filmfestival van Cannes de Prix Art et Essay gewonnen.

 

,,Ik leef voor die momenten waarop een schaterlach opeens omslaat in een brok in je keel”, vertelt de jonge filmer. Hij viel meteen voor het boek van Verhulst, die van de week nog werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. ,,Hij is erg recht voor zijn raap, maar tegelijkertijd enorm poëtisch. Hij durft de grenzen een flink eind op te rekken.” Het was echter niet gemakkelijk om het boek te verfilmen.

 

De roman springt heen en weer door de tijd en laat zien hoe de miserabele jeugd van de 13-jarige Gunther het vervolg van zijn leven heeft beïnvloed. ,,Bovendien is het boek heel anekdotisch”, legt de regisseur uit. ,,Als je dat letterlijk gaat verfilmen, raak je je publiek kwijt. Gunther doet eigenlijk niets: hij observeert de hele tijd wat zijn vader en ooms allemaal doen. Dat werkt in een film niet. Ik heb Gunther actiever gemaakt: hij onderneemt op een gegeven moment actie tegen alle geweld en vulgaire acties van zijn familie.”

 

Het was moeilijk om een balans te vinden tussen de twee uiterste emoties die het verhaal oproept. ,,Maar soms onderschatte ik ook hoe sommige scenes op beeld overkwamen”, bekent Van Groeningen. Na het draaien van de scène waarin zijn vader Gunther fysiek aanvalt, was de stemming op de set zeer bedrukt. ,,Maar toen ik de beelden terugzag, bleek ik amper geraakt te worden. Dus hebben we daarna een heftiger variant gedraaid. Die bleek veel beter te werken.” De Helaasheid der Dingen gaat in het najaar in première in de Nederlandse en Belgische bioscopen.

 

Bron: ANP

 

Competitie Cannes opgedragen aan Wouter Barendrecht

 

De competitie van het Filmfestival van Cannes wordt dit jaar opgedragen aan de overleden Nederlandse filmproducent Wouter Barendrecht. Dat heeft festivaldirecteur Thierry Frémaux woensdag bekendgemaakt. Hij zei dit tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Barendrecht die op de openingsdag van het festival was georganiseerd. Meer dan driehonderd producenten, distributeurs, sales agents en journalisten brachten op de bijeenkomst de laatste eer aan de begin april overleden Nederlander. Wouter Barendrecht overleed in Bangkok, waar hij werkte aan de Thaise film Nymph. De productie draait dit jaar op het Festival van Cannes in het programmaonderdeel Un Certain Regard.

 

Barendrecht, die 43 jaar oud werd, was een bekend gezicht op de internationale filmmarkt. In 1991 was hij medeoprichter van het productie- en distributiebedrijf Fortissimo Films. Het bedrijf coproduceerde succesvolle arthousefilms als In the Mood for Love van Wong Kar-wai, Mysterious Skin van Gregg Araki en Ober van Alex van Warmerdam.

 

Bron: ANP

 

Een gedachte over “Nieuws van 23 mei

  1. Jammer, dat Dick Maas een vervolg op Moordwijven gaat maken. Die film is, evenals Flodder 3, toch een beetje too much talk, too little action. De kracht van de eerste twee Flodders, Amsterdamned en Do Not Disturb zijn niet meer terug gekomen na Flodder 3, Down en Moordwijven. Dat is natuurlijk heel erg jammer, want de man moet eigenlijk van iedereen carte blanche krijgen en zijn scenario´s kunnen verfilmen. Zo is het te hopen dat Sint doorgaat.
    Het is toch best gek om te lezen dat een regisseur als Martin Koolhoven, en laten we vooral Ben Sombogaart niet vergeten, de ene na de andere film kan maken en andere regisseurs, die zich eveneens bewezen hebben, juist niet. Is dat het gevolg van een specifiek beleid, is het iets persoonlijks?
    House of Netherhorror… Een briljant initiatief! Cultklassiekers in de maak. Lekkere horror waar je met een bak popcorn naar toe gaat en geentertained wordt. Het is allemaal low-budget, maar dat maakt niet uit. Het kan wel het begin zijn van een daadwerkelijke Nederlandse continue filmindustrie die zichzelf kan bedruipen en van daaruit kan er naar andere genres worden uitgebreid. Uiteindelijk is het excuus dat er vanwege ons kleine taalgebied niet te grote producties tot stand kunnen komen natuurlijk ook flauwekul met onze nasynchroniserende buurlanden.

Reacties zijn gesloten.