web analytics

Nieuws van 26 maart

Reacties zijn gesloten

– Ook Van Ammelrooij en Janzen in ‘De Hel van ’63’

– Martin Brozius (67) overleden

Nederlandse co-productie Tokyo Sonata wint belangrijke filmprijzen

– Vlaamse acteur Nand Buyl (86) overleden

– Ook ‘Morrison krijgt een Zusje’ wint in Cairo

– IDFA voegt Nederlandse prijs toe

– Telefilms 2009 vanaf zondag 12 april op de buis

 


Van Ammelrooij en Janzen in ‘De Hel van ’63’

 

Chantal Janzen en Willeke van Ammelrooij spelen een rol in de Elfstedentochtfilm De Hel van ’63. Janzen speelt de hoogzwangere Dieuwke, de vrouw van arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers). Van Ammelrooij speelt Will, de moeder van Dieuwke. Dat heeft de productiemaatschappij maandag laten weten. Eerder waren al de hoofdrolspelers bekendgemaakt. Naast Zegers zijn Chava voor in ’t Holt (verpleegkundige Annemiek), Lourens van den Akker (boerenzoon Sjoerd Lelkama) en Cas Jansen (soldaat Henk Buma) prominent op het witte doek te zien. Steven de Jong, die succes boekte met de Kameleon-films, tekent voor de regie.

 

De film speelt zich af tijdens de Elfstedentocht van 1963. Het Elfstedencomité besluit ondanks het barre weer met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs hebben veroverd, bevinden zich Buma, Ferwerda, Annemiek en Lelkama.  De Hel van ’63 draait vanaf december in de bioscoop. De Vereniging De Friesche Elf Steden viert dit jaar haar 100-jarig bestaan.

 

Bron: Ad.nl  

 

Martin Brozius (67) overleden 

 

De Nederlandse acteur, presentator en cabaretier Martin Brozius is dinsdagavond op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn zoon woensdag gemeld. Brozius lag al enige tijd in het ziekenhuis. Brozius werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? Ook speelde hij rollen in Peter en de Vliegende Autobus, De Kleine Waarheid, Flodder en Medisch Centrum West. 

 

Bron: Nu.nl  

 

Nederlandse co-productie Tokyo Sonata wint belangrijke filmprijzen

 

De Nederlandse co-productie Tokyo Sonata van Kiyoshi Kurosawa is 23 Maart tijdens de Asian Film Awards uitreiking  in Hong Kong in de prijzen gevallen. De film werd bekroond met de prijs voor de Beste Film en het Beste Scenario. De Asian Film Awards zijn te vergelijken met de Oscars in de Verenigde Staten.

 

De prijs werd uitgereikt aan regisseur Kiyoshi Kurosawa en de Nederlandse producent Wouter Barendrecht (Fortissimo Films) door wereldster Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Tomorrow Never Dies). Ook de uitvoerend producent Michael J Werner van Fortissimo Films was hierbij aanwezig. Fortissimo Films verhandelt de wereldwijde rechten voor Tokyo Sonata buiten Japan.

 

Wouter Barendrecht: “Wij zijn zeer verheugd dat de film op deze manier bekroond wordt. De Asian Film Awards zijn de belangrijkste filmprijzen in Azië. Dat Tokyo Sonata vorig jaar ook al in de prijzen viel op het Internationale Filmfestival van Cannes bevestigt de kwaliteit van deze bijzondere film. Tokyo Sonata geeft een interessant beeld van het huidige Japan en het omgaan met de, ons allen nu ook zo bekende crisis en het verliezen van je werk in een samenleving die zeer gehecht is aan traditie en status.”

 

Bron: MVSP 

 

Vlaamse acteur Nand Buyl (86) overleden

 

Vanochtend is acteur Nand Buyl op 86-jarige leeftijd overleden in het UZ van Brussel. Dat meldt de vrt. Buyl, de echtgenoot van Chris Lomme, werd vooral bekend door zijn rol als schipper in de tv-reeks ‘Schipper naast Mathilde’ uit 1955 en later als detective Axel Nort in het gelijknamige jeugdfeuilleton. Hij wordt als een van de pioniers van de Vlaamse televisie beschouwd. Chris Lomme laat weten dat ze een “minzame en attente echtgenoot” verliest.

 

Toen Nand Buyl slechts zeven jaar was, speelde hij al rolletjes in operettes en opera’s. Hij zong in die periode ook bij het koor van de Antwerpse Opera. Wanneer hij 11 was, in 1934, speelde hij in de eerste verfilming van ‘De Witte’.

 

Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij als acteur bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. Meer dan 60 jaar was Buyl als acteur, regisseur en leraar drama verbonden aan de KVS, waarvan hij van 1972 tot 1992 ook artistiek directeur was. Hij acteerde ook in diverse soaps en langspeelfilms. De vijftien jaar jongere actrice Chris Lomme, die ook meespeelde in ‘Schipper naast Mathilde’ is sinds 1961 zijn levensgezellin. In 2001 zijn ze ook getrouwd.

 

Voor zijn culturele verdienste is Buyl tot ridder in de Leopoldsorde geslagen. In oktober 2005 mocht hij in Gent ook de Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen, overhandigd door minister-president Yves Leterme. De laatste jaren was Buyl nog actief op tv en in het theater. In 2005 speelde hij een grote rol in de dramaserie ‘De Kavijaks’ en in 2006 speelde hij de hoofdrol in de film ‘Vidange perdue’.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Ook ‘Morrison krijgt een Zusje’ wint in Cairo

 

Niet alleen ‘The Seven of Daran’ werd afgelopen week bekroond op het filmfestival van Cairo, ook de kinderfilm ‘Morrison krijgt een Zusje’ viel in de prijzen. De film won The Bronze Prize. De film is geregisseerd door Barbara Bredero en geproduceerd door BosBros. Film-TV Producties. De film is tot nu toe te zien geweest op de festivals van Gent, Antwerpen en Montreal en zal de komende tijd nog op verschillende kinderfilm festivals vertoond worden. Omdat de vijfjarige Morrison denkt dat hij het veld moet ruimen voor de nieuwe baby, besluit hij er vandoor te gaan en om de chaos nog groter te maken neemt hij en passant ook nog z’n pasgeboren zusje mee.

 

Tijdens het Cairo festival werden ruim 315 speelfilms, animatiefilms en televisieprogramma’s uit 53 landen vertoond. 

 

Bron: NFF

 

IDFA voegt Nederlandse prijs toe

 

Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) roept een nieuwe prijs in het leven. Vanaf het komende festival, dat van 19 tot en met 29 november plaatsheeft, wordt een award uitgereikt aan de beste Nederlandse documentaire ter waarde van 5000 euro. De nieuwe IDFA Award for Best Dutch Documentary wordt toegekend door een internationale vakjury, maakte een woordvoerster van het documentairefestival maandag bekend. ,,IDFA heeft hiertoe besloten om de Nederlandse documentaires meer onder de aandacht van een internationaal publiek te brengen”, aldus de woordvoerster. IDFA kende al vijf andere competieprogramma’s, voor de beste lange, middellange en korte documentaire, voor debuutfilms en voor de beste studentenfilm.
 

Bron: ANP

 

Telefilms 2009 vanaf zondag 12 april op de buis

 

Vanaf 12 april is Nederland 2 zes weken in de ban van de telefilm. Deze Nederlandse speelfilms, speciaal gemaakt voor televisie, worden jaarlijks vervaardigd en behandelen maatschappelijk actuele thema’s. Het aanbod van dit jaar is zeer gevarieerd. Van familiedrama tot psychologische thriller en van romantische komedie tot multiculturele drama, de lichting 2009 biedt voor ieder wat wils. Hier het volledige uitzendschema:

 

– Coach                        12 april, 20.15 uur, Nederland 2
– Taartman                 19 april, 20.15 uur, Nederland 2
– Witte vis                   26 april, 20.15 uur, Nederland 2
– De Punt                     03 mei, 20.15 uur, Nederland 2
– Julia’s hart               10 mei, 20.15 uur, Nederland 2
– Stella’s oorlog         16 mei, 22.45 uur, Nederland 2

5 gedachten over “Nieuws van 26 maart

  1. Steven de Jong tekende eerder een contract met Bridge Entertainment voor vijf speelfilms, waarvan De Hel van ´63 de eerste is. Is er al wat bekend over de overige vier films? En even daarop doorgaand, hoe zit het met de nieuwe films van Dick Maas en de verfilming van Gijsbrecht van Aemstel? Blijft vreemd dat die niet meteen subsidie krijgen uit de pot commerciele speelfilms van het fonds.

  2. Dick heeft vijf ton toegewezen gekregen van het filmfonds, maar vond dit te weinig. Vervolgens heeft hij een procedure aangespand om meer te krijgen. Overigens is hij concreet bezig om te vertrekken richting de VS.

  3. @Jeroen: geloof dat De Hel van ’63 alweer de derde film is uit die vijf-films deal. Scheepsjongens en Snuf waren de eerste twee.

  4. Als ik het goed heb gelezen, werd dat contract na de Scheepsjongens getekend. Van Snuf de Hond waren twee films gemaakt, is het niet? Dat van die vijf ton had ik inderdaad vernomen van Jonathan Mees van het Filmfonds, maar ik wist niet dat hij hierover een procedure had aangespannen. De VS… Jammer voor de Nederlandse film, maar ik kan zijn besluit heel goed begrijpen na zoveel jaren frustratie…

Reacties zijn gesloten.