web analytics

Nieuws van 27 oktober

Reacties zijn gesloten

– ‘Oorlogswinter’ wint prijs in Rome

– Nederlandse horrorfilm wint in Hollywood

– Kristallen Film voor ‘Contractpensions’

– Kane maakt titelsong ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

– Acht plannen geselecteerd voor Cinema Junior

– Nederlandse producties in prijzen op Cinekid

– Waldemar Torenstra in ‘De gelukkige Huisvrouw’

– Thekla Reuten met Clooney in nieuwe film Anton Corbijn

‘Oorlogswinter’ wint prijs in Rome

De film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven heeft afgelopen week op het Filmfestival van Rome de prijs voor Beste Europese jeugdfilm gewonnen. De award werd uitgereikt door een jury bestaande uit jongeren. Begin deze maand won Oorlogswinter ook al drie Kalveren op het Nederlands Film Festival. Tevens dingt de film mee naar de Oscar voor beste buitenlandse film. In het buitenland neemt de aandacht voor de film inmiddels ook toe; zo werd Oorlogswinter verkocht aan onder meer Australië, Groot-Brittannië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Bron: ANP

Nederlandse horrorfilm wint in Hollywood

De Nederlandse horrorfilm The Human Centipede van regisseur Tom Six (Honeyz, I Love Dries) heeft op het prestigieuze Screamfest Filmfestival in Hollywood de prijs voor beste horrorfilm gewonnen. Dat heeft producente Illona Six maandag bekend gemaakt. De film vertelt het verhaal van een gestoorde arts die een menselijke duizendpoot wil maken. Hij doet dit door een groot aantal vrouwen aan elkaar te naaien. The Human Cintipede draaide de afgelopen maanden al op diverse festivals over de hele wereld en werd door het publiek met gemengde gevoelens ontvangen. Het is nog niet bekend of en wanneer de film in Nederland te zien zal zijn.

Nederlandse horrorfilms doen het overigens vaker goed op het Screamfest Filmfestival. In 2003 werd de korte film R.I.P. van Jan Doense uitgeroepen tot beste de beste ter wereld en twee jaar geleden won Everon Jackson Hooi en prijs voor zijn hoofdrol in de film DoodEind.

Bron: Nu.nl

Kristallen Film voor ‘Contractpensions’

De documentaire Contractpensions – Djangan Loepah! heeft als eerste documentaire van dit jaar de magische grens van 10.000 bezoekers overschreven. Op 1 november ontvangt de regisseuse hiervoor de Kristallen Film, die wordt uitgereikt aan nationale documentaires die meer dan 10.000 bezoekers weten te trekken. Sinds de introductie van de trofee in 2005 is ze vijf keer uitgereikt, onder andere aan De Stad van de Maan, Buddha’s Lost Children en El Olvido. Contractpenions verhaalt over (Indische) Nederlanders die na de oorlog gedwongen waren Indonesië te verlaten. Tussen 1945 en 1968 keerden zo’n 300.000 Indische Nederlanders terug naar hun vaderland.

Kane maakt titelsong ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

KANE heeft de titeltrack van de film Komt een Vrouw bij de Dokter geschreven, zo maakten Dinand en Reinout vandaag gezamenlijk bekend. De track Love over Healing staat op Kane’s nieuwe album No Surrendor dat op vrijdag 27 november uitkomt. De film, met in de hoofdrollen Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver, is het regiedebuut van Reinout Oerlemans. De film draait vanaf donderdag 26 november in de Nederlandse bioscopen.

Reinout en Dinand zijn al jaren bekenden van elkaar en van elkaars werk. Toen Reinout hoorde dat er een nieuw Kane-album aankwam, heeft hij contact gezocht met Dinand. Bij het horen van het nummer ‘Love Over Healing’ was Oerlemans meteen verkocht. Het was het perfecte nummer voor de titelsong van zijn film. Reinout Oerlemans: ‘Het werk van de Haagse band Kane volg ik al jaren en ik ben een groot fan. Ik heb veel bewondering voor Dinand als artiest en ben zeer, zeer blij om met hem samen te kunnen werken. De film is een rauwe, authentieke vertelling van een grootse liefde die frontaal geraakt wordt door kanker. Het leven van Dinand kent zijn eigen geschiedenis. Mede daarom heb ik er veel respect voor dat hij zijn song juist aan deze film wil verbinden. Deze film is als een baby voor mij en de titelsong is heel erg belangrijk omdat muziek ook zo’n wezenlijk onderdeel is van de manier waarop ik het verhaal van Kluun vertel. Het nummer ‘Love Over Healing’ is zeer breekbaar en mooi. Maar bovenal raakt het de kern van de film en dat maakt het voor mij essentieel. Deze titelsong voelt als een soort ‘bekroning’ na een lang en zeer inspirerend proces’.

Dinand Woesthoff: ‘Soms is het gewoon ‘meant to be’. Wij werken aan ons vijfde album. Reinout aan zijn eerste film. ‘Love Over Healing’ was eerst één van de elf nieuwe tracks, maar blijkt nu het moment waar Komt een Vrouw bij de Dokter en ‘No Surrender’ samensmelten. Een intense song over liefde boven pijn. Vergeven boven helen. De film samengevat in een liedje. En omgekeerd. Zo moet het zijn met een titeltrack. Reinout en ik hadden al vaker plannen om iets samen te doen. Ik ben blij dat we het nu op deze manier hebben kunnen doen.’

Komt een Vrouw bij de Dokter is een schaamteloos verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend en tegelijkertijd is het een ode aan de liefde. De film wordt geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama in samenwerking met Inspire Pictures. De film draait vanaf 26 november in de bioscopen.

Bron: BFD Film

Acht plannen geselecteerd voor Cinema Junior

Acht filmplannen zijn geselecteerd voor het Cinema Junior 2009 project. De schrijvers van deze plannen krijgen achtduizend euro om hun idee voor een jeugdfilm verder uit te werken. Cinema Junior is een gezamenlijk project van het Nederlands Fonds voor de Film, het Mediafonds en de Publieke Omroep. Eerder leverde het project onder meer Knetter en Kikkerdril af. Kenmerkend is dat de films een eigentijds verhaal moeten bezitten dat verteld wordt vanuit het perspectief van een kind. Vier van de acht projecten krijgen uiteindelijk een bijdrage om het scenario verder uit te werken. Daarna krijgen twee films een daadwerkelijke realiseringsbijdrage. Bekijk de acht plannen hier.

Bron: Cinema.nl

Nederlandse producties in prijzen op Cinekid

Op het Cinekid Festival zijn een aantal Nederlandse televisieproducties bekroond. In de categorie televisie ging de Cinekid Kinderkast publieksprijs fictie naar de Kids & Docs documentaire Laura & Anne 4 ever van Susan Koenen (RKK/KRO). Als beste fictie tv-programma kozen de kinderen voor Puppy Patrol van Annemarie Mooren (Nickelodeon), de jury stemde voor Sterke verhalen uit Zoutvloed van Iván López Núnez, Ineke Houtman en Ties Schenk (VPRO). De beste non-fictie productie was volgens de jury Brieven uit Nicaragua van Stef Biemans (VPRO). Kinderkast jury kende de Gouden Cinekid Kinderkast toe aan Het Klokhuis, aflevering ‘Wakduiken’ van Uif Putters, Leo de Groot en Kees Prins (NPS).

Bron: Volskrant

Waldemar Torenstra in ‘De gelukkige Huisvrouw’

Acteur Waldemar Torenstra (Bride Flight, Zomerhitte) kruipt voor de film De gelukkige Huisvrouw in de huid van Harry, de man van hoofdrolspeelster Lea, gespeeld door Carice van Houten. De opnames voor de film, naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen, beginnen in oktober. In het voorjaar van 2010  zal de film, die geregisseerd wordt door Antoinette Beumer (Hertenkamp), in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Van het boek werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht.

Thekla Reuten met Clooney in nieuwe film Anton Corbijn

Actrice Thekla Reuten speelt samen met de Amerikaanse acteur George Clooney in de nieuwe film The American van Anton Corbijn (Control). Dit meldt Het Parool. The American gaat over een eenzame huurmoordenaar (Clooney) die zich tijdelijk terugtrekt in een Italiaans dorp. De opnames vinden momenteel plaats in het hooggebergte in Abruzzo.

Bron: Het Parool