web analytics

Nieuws van 29 mei

Reacties zijn gesloten

– Actrice Ella Snoep (82) overleden

– Jochem de Vries grijpt naast Gouden Palm

– Gernandt en Rietman in ‘First Mission’

– Filmfonds zet animatiefilm op de kaart

– IdtV maakt film over Heineken-ontvoering

– Nederlandse genomineerden voor Banff Awards

 

Actrice Ella Snoep (82) overleden

 

De Nederlandse actrice Ella Snoep, bekend van onder meer haar rollen in de populaire televisieseries ‘Het zonnetje in huis’ en ‘Vrouwenvleugel’, is zondag op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Dat heeft een kleindochter van de actrice gemeld aan RTL Boulevard. Snoep had al langer last van vocht in haar longen. Volgens de kleindochter heeft ze geen pijn gehad. Haar oma heeft een mooi leven gehad, vertelde ze. De actrice speelde in de jaren negentig onder meer de rol van Jantje Kruimel, die haar man voor de trein zou hebben geduwd, in de dramaserie ‘Vrouwenvleugel’. Verder speelde Snoep in de jaren negentig Hella in de komedieserie ‘Het zonnetje in huis’ en Mieke van Telgen in de Nederlandse dramaserie ‘Medisch Centrum West’. Naast de series speelde ze onder meer in de film ‘Filmpje!’. In het theater was ze te bewonderen in ‘The mousetrap’. Snoep wordt volgens RTL Boulevard in de loop van de week begraven in Almere.

 

Bron: Trouw.nl / Novum

 

Jochem de Vries grijpt naast Gouden Palm

 

De Nederlandse regisseur Jochem de Vries heeft zondag naast de Gouden Palm voor Beste Korte Film gegrepen op het filmfestival van Cannes. De prijs ging naar de Portugese productie Arena van Joao Salaviza. De Vries was in de race met zijn film Missen.

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

Gernandt en Rietman in ‘First Mission’

 

Acteurs Tygo Gernandt en Mark Rietman gaan de hoofdrollen vertolken in de film First Mission. De vrouwelijke hoofdrol is voor actrice Anniek Pheifer. Dat heeft producent Frans van Gestel van IdtV Film maandag bekendgemaakt. De opnames van de Nederlands-Spaanstalige film vinden plaats in Argentinie en gaan binnenkort van start. First Mission vertelt ,,over een vrouw die leert omgaan met verlies”, aldus Van Gestel. Het scenario is van Barbara Jurgens, die eerder onder meer afleveringen van Keyzer & De Boer Advocaten schreef. De regie ligt in handen van Boris Paval Conen, die eerder afleveringen van Vuurzee, Deadline en Fort Alpha maakte. First Mission moet voorjaar 2010 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

Filmfonds zet animatiefilm op de kaart

 

Animatiefilmproducent Willem Thijssen buigt zich voor het Nederlands Fonds voor de Film vanaf 1 september over subsidieaanvragen voor animatiefilms. Dat maakte het Filmfonds donderdag bekend. Thijssen, de eerste animatie-intendant van het fonds, mag jaarlijks 200.000 euro toekennen voor de ontwikkeling van animatieproducties. De filmproducent gaat zich inzetten voor het ontwikkelen van een lange animatiespeelfilm en een serie superkorte animatiefilms. Ook moet hij optreden als koppelaar tussen nationale en internationale partijen. Om de Nederlandse animatiefilm te versterken en professionaliseren, heeft het fonds het jaarbudget van de categorie Animatie verhoogd van zes ton naar 1 miljoen euro.

 

Thijssen produceerde meer dan tachtig films, waaronder vele coproducties. Hij is met zijn bedrijf CinéTé al meer dan dertig jaar actief in België en Nederland. Ook schreef en regisseerde hij zelf films. Thijssen won een Oscar voor Een Griekse Tragedie (1987, Nicole van Goethem) en een voor Father and Daughter (2001, Michael Dudok de Wit). De producent wordt aangesteld voor twee jaar. In die periode mag zijn bedrijf geen aanvragen indienen bij het fonds.

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

IdtV maakt film over Heineken-ontvoering

 

IdtV werkt weer aan een film over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. De rond de vijf miljoen kostende misdaadfilm is gebaseerd op krantenknipsels en eigen research. Het project heeft vijf jaar op de plank gelegen. De film wordt geen feitelijke reconstructie, maar is wel geïnspireerd op de gebeurtenis en de groep ontvoerders. De regie is in handen van Maarten Treurniet. Het scenario is geschreven door Kees van Beijnum. Wie de hoofdrollen gaan vervullen is nog niet bekend. De opnames moeten binnen een jaar plaatsvinden.

 

Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden in 1983 ontvoerd. Zij zaten 22 dagen vast. Voor hun vrijlating betaalde het bierconcern destijds 35 miljoen gulden. De Franse politie arresteerde in 1984 twee ontvoerders, zij werden in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld. Een derde man vluchtte in 1985 naar Paraguay, maar werd in 1998 gearresteerd en zat in Nederland zijn straf uit. Ontvoerder Cor van Hout kwam begin 2003 om het leven door een schietpartij in Amstelveen.

 

Bron: Nu.nl / ANP

 

Nederlandse genomineerden voor Banff Awards

 

De genomineerden voor de Banff World Television Awards zijn bekend gemaakt. Nederlandse kanshebbers zijn:

 

MY SECOND LIFE, geregisseerd door Douglas Gayeton en geproduceerd door Submarine (omroep VPRO), in de categorie ‘Animation Programs’.
Een geheel in Second Life gefilmde documentaire, samengesteld uit tien videodagboeken van Molotov Alva, die van de aardbodem verdween om vervolgens in virtuele gedaante op te duiken in Second Life.

 

TBS, geregisseerd door Pieter Kuijpers en geproduceerd door Pupkin Film (omroep BNN), in de categorie ‘Made-for-TV-Movies’.
TBS vertelt het verhaal van Johan (Theo Maassen) die vastzit in een TBS-kliniek en ontsnapt om zijn onschuld te bewijzen. Daarbij gijzelt hij een 13-jarig meisje.

 

EL OLVIDO, geregisseerd door Heddy Honigmann en geproduceerd door Cobos Films (omroep IKON), in de categorie ‘Social & Humanitarian Programs’.
Een indringend portret van mensen die aan de onderkant van de samenleving leven. Straatkinderen, zwervers, obers en kleine middenstanders komen aan het woord en vertellen aan de hand van persoonlijke anekdotes over de politieke geschiedenis van Peru.

 

FLOW, geregisseerd door Ruud Schuurman en geproduceerd door Pupkin Film (omroep NPS), in de categorie ‘Youth Programs (13+).
Een 9-delige televisieserie van de NPS over tien jonge, getalenteerde muzikanten, die hun droom najagen. Ze vechten voor een plaatsje in de gevestigde muziekscène.

 

De Banff World Television Awards van het prestigieuze Banff World Television Festival in Canada worden gezien als één van de meest belangrijke internationale televisieprijzen. In totaal zijn er 21 verschillende televisiecategorieën en twee interactieve categorieën. Op maandag 8 juni worden de winnaars bekend gemaakt.

 

Voor meer informatie over de Banff World Television Awards: http://www.banff2009.com/.

 

Bron: NFF