web analytics

Nieuws van 5 mei

Reacties zijn gesloten

– ‘De zeven van Daran’ wint weer prijs

– Ton Lutz (89) overleden

– ‘Kikkerdril’ wint prijs in Noorwegen

– ‘Drop dead Fred’ van Ate de Jong krijgt remake

– Gernandt naast Van Houten in ‘Black Death’

– Filmjaarboek 2008/2009 verkrijgbaar vanaf medio mei

 


‘De zeven van Daran’ wint weer prijs

 

De Nederlandse avonturenfilm De zeven van Daran: de Strijd om Pareo Rots (2008) van Lourens Blok heeft tijdens de 12e editie van het Sprockets International Film Festival for Children de ‘Golden Sprockets Award’ voor beste speelfilm gewonnen in de leeftijdscategorie 11 en 12 jaar. De prijs werd uitgereikt door een kinderjury.

 

Het Sprockets International Film Festival for Children staat bekend als één van de belangrijkste film festivals voor jeugdfilms ter wereld en vond dit jaar plaats van 18 tot en met 24 april 2009.

 

De film werd eerder geselecteerd voor het kinderfestival Giffoni in Italië, Film by the Sea in Vlissingen, het Hamburg International Film Festival, het Oulu International Film Festival in Finland, het Barican Film Festival in Londen en het Dallas International Film Festival. Eveneens opende De zeven van Daran het Children’s Cinema programma van het 5e Dubai International Film Festival in de Verenigde Arabische Emiraten en won de film onlangs de prijs voor beste speelfilm tijdens het Cairo International Film Festival for Children.

 

Bron: NFF

 

 

Ton Lutz (89) overleden 

 

Acteur Ton Lutz is zondagochtend in Amsterdam op 89-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Ton Lutz werkte niet alleen als acteur en regisseur maar was ook nog docent aan de Toneelschool in Amsterdam. Tot op hoge leeftijd gaf hij daar les.

 

Lutz stond bekend als de nestor van het Nederlandse toneel. In 1984 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassu. In 2007 kwam het boek Toneelvader des Vaderlands uit, over het lange theaterleven van Lutz. Behalve op toneel verscheen Lutz ook op televisie en op het filmdoek. Hij speelde in Fanfare van Bert Haanstra, In de Schaduw van de Overwinning van Ate de Jong en in series bij de KRO, VARA en NTS, zoals Coverstory en In de Praktijk.

 

Ton Lutz was de broer van de eveneens bekende acteurs Luc en Pieter Lutz. Hij was de oom van acteur Joris Lutz. 

 

Bron: ANP 

 

‘Kikkerdril’ wint prijs in Noorwegen

 

Afgelopen weekend is de jeugdspeelfilm Kikkerdril in de prijzen gevallen op het gerenommeerde jeugdspeelfilmfestival Kristianstad International Children’s Film Festival in Noorwegen. Hoofdrolspelertjes Nino den Brave en Whitney Franker waren aanwezig op het festival om de Ludi Award, de Publieksprijs voor Beste Film, in ontvangst te nemen. Tijdens het festival waren 99 films uit verschillende 22 landen te zien. Dit jaar verkocht het festival het recordaantal van 12.000 tickets voor vertoningen en Kikkerdril werd door het publiek massaal als beste film verkozen.

 

Bron: ANP

 

‘Drop dead Fred’ van Ate de Jong krijgt remake

 

Acteur Russell Brand gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe versie van de komedie Drop Dead Fred van de Nederlandse regisseur Ate de Jong. In het origineel uit 1991 speelde de Britse komiek Rik Mayall (onder meer bekend van Bottom) de hoofdrol. De film gaat over een volwassen carrièrevrouw die wordt lastiggevallen door haar oude imaginaire fantasievriendje. Drop Dead Fred was een van de twee films die De Jong in Hollywood maakte.

 

Bron: ANP

 

Gernandt naast Van Houten in ‘Black Death’

 

Tygo Gernandt heeft een rol in de thriller Black Death weten te bemachtigen. Dat vertelt hij in het TMF-programma Kijk dit nou, dat vrijdag wordt uitgezonden. Ook Carice van Houten speelt in de Britse film. Black Death speelt zich af in de middeleeuwen en gaat over de uitbraak van de pest. ,,Het wordt een beetje The name of the rose met veel vechten, bloed en pest,” zei Carice van Houten eerder.

 

Tygo Gernandt is in de film van Christopher Smith te zien als krijger. ,,Ik word een soort freak. Mijn tong is eraf gesneden tijdens een strijd en ik kan niet praten, maar ik praat met mijn lijf.” De thriller moet volgend jaar in de Britse bioscopen gaan draaien.

 

Bron: ANP

 

Filmjaarboek 2008/2009 verkrijgbaar vanaf medio mei

 

Half mei verschijnt het Filmjaarboek 2008/2009 met beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2008 in Nederland zijn uitgebracht. Een onmisbare bron van informatie voor iedere filmliefhebber. Naast deze feitelijke informatie zijn er dit jaar zeven artikelen opgenomen, onder andere over legende Clint Eastwood,  en zijn er overzichten van de best bezochte films en winnaars van belangrijke filmprijzen. De adviesprijs bedraagt 20,- euro.

 

Bron: MVSP