web analytics

Nieuws van 5 oktober

Reacties zijn gesloten

– Nederlandse films scoren in de bios

– Gouden Film voor ‘Lover of Loser’

– ‘Loft’ beste Vlaamse film ooit

– Vandevorst en Koolhoven beginnen productiebedrijf

– Robert de Hoog maakt kans op Emmy

Nederlandse films scoren in de bios

De Storm, Lover of Loser en SpangaS op Survival trekken volle zalen in de Nederlandse bioscopen. Eerstgenoemde wist binnen 2½ week 373.000 mensen naar de zalen te lokken, terwijl Lover of Loser tien dagen nodig had om 100.000 kaartjes te verkopen. SpangaS op Survival lokte in het eerste weekend iets meer dan 50.000 mensen naar de zalen. In de top 5 van best bezochte films van afgelopen weekend staan de films respectievelijk op plaats 1, 3 en 5.

Gouden Film voor ‘Lover of Loser’

De nieuwe Carry Slee-verfilming Lover of Loser, met in de hoofdrollen Gaite Jansen, Martijn Lakemeier en Ruud Feltkamp, heeft binnen tien dagen de Gouden Film status bereikt. Meer dan 100.000 mensen zagen de film inmiddels in de bioscoop. Zondag 4 oktober ontvingen hoofdrolspelers Gaite Jansen en Martijn Lakemeier, regisseur Dave Schram, scenarioschrijfster Maria Peters en Carry Slee voor een uitverkochte bioscoopzaal in Pathé Spuimarkt Den Haag de Gouden Filmtrofee. De film is in meer dan honderd zalen door het hele land te zien.

Bron: NFF

‘Loft’ beste Vlaamse film ooit

De Vlaamse film Loft van regisseur Erik van Looy is door het Belgische publiek uitgeroepen tot beste Vlaamse film ooit. De film won de Prime Star Award na een verkiezing door filmzender Prime in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het publiek kon kiezen uit vijfitg Vlaamse films. Op de tweede plaats eindigde Daens van Stijn Coninx. De Prime Press Award werd uitgereikt aan de film Aanrijding in Moscou, terwijl regisseur en producent Roland Verhavert de Liftime Achievement Award op mocht strijken.

Bron: één

Vandevorst en Koolhoven beginnen productiebedrijf

Producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven starten samen de productiemaatschappij N279 Entertainment. Het bedrijf zal zich gaan concentreren op de ontwikkeling en productie van speelfilms. Eerdere samenwerking resulteerde ondermeer in de speelfilm Oorlogswinter, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw, dat met bijna 900.000 bioscoopbezoekers in Nederland en België een gigantisch succes werd. Daarnaast werd de film door zowel de Nederlandse filmcritici als het publiek uitgekozen tot Beste Nederlandse Film van 2008. Op het 29e Nederlands Film Festival kende de jury de film deze week maar liefst 8 nominaties toe, waaronder die voor Beste Regie en Beste Film.
Voor Oorlogswinter realiseerden producent en regisseur in 2004 de film Het Zuiden.De samenwerking is zo goed bevallen dat de twee besloten hebben zich zowel zakelijk als inhoudelijk te verbinden. N279 Entertainment zal zowel films van Martin Koolhoven, als films van andere regisseurs gaan produceren. Er bestaat in Europa een lange traditie van regisseurs en producenten die op eenzelfde wijze met elkaar samenwerken. Dit leidde tot grote artistieke en commerciële successen. N279 Entertainment hoopt die traditie voort te zetten. De N279 is de provinciale weg tussen Helmond en Asten, waar Vandevorst en Koolhoven opgroeiden.
Bron: NFF

Robert de Hoog maakt kans op Emmy

Acteur Robert de Hoog is genomineerd voor een Emmy Award, een internationale prijs voor televisieproducties. De Hoog werd genomineerd in de categorie Beste Acteur voor zijn rol in de film Skin van Hanro Smitsman. Vorig jaar won debutant De Hoog al een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol. Skin vertelt over de moeilijke band tussen een 17-jarige skinhead en zijn joodse vader. De film is geïnspireerd op de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. Acteur Pierre Bokma won in 2007 een International Emmy voor zijn rol in de telefilm De Uitverkorene. In 2006 werd actrice Maryam Hassouni bekroond als beste actrice voor haar rol in het terroristendrama Offers.

Bron: ANP