web analytics

Nieuws van 7 april

Reacties zijn gesloten

– Wouter Barendrecht (43) plotseling overleden

– Buddha’s Lost Children wint weer prijs

– Duska in Canadese bioscopen

– Filmfonds subsidieert zeven films

– Nederlandse documentaire in de prijzen in China

– Carice van Houten genomineerd voor Saturn Award

– Jan de Bont verfilmt Simenon

– Martijn Lakemeier speelt hoofdrol in Lover or Loser

 


Wouter Barendrecht (43) plotseling overleden

 

Fortissimo Films is diep geschokt en intens verdrietig door het plotselinge overlijden van oprichter en mede-eigenaar Wouter Barendrecht, die op 43-jarige leeftijd zondag 5 april 2009 in zijn tweede woonplaats Bangkok overleed aan een hartstilstand.

 

Wouter Barendrecht was een unieke en ongekend geliefde persoonlijkheid in de Nederlandse en internationale filmwereld. Hij was een gepassioneerd voorvechter van de onafhankelijke, internationale cinema.

 

Sinds 1990 leidde Wouter, aanvankelijk samen met Helen Loveridge, de door hem opgerichte sales company en productiemaatschappij Fortissimo Films, die vanuit Hong Kong en Amsterdam bruggen sloeg tussen de makers en vertoners van kwaliteitsfilms in Azië, Europa, Amerika en Australië. Voor hij in 1997 naar Hong Kong emigreerde, was Wouter onder meer werkzaam bij het International Film Festival Rotterdam, waar hij de succesvolle CineMart uitbouwde tot een uniek forum voor de coproductie van bijzondere films.

 

Geboren op 5 november 1965 te Amsterdam begon Wouter al op 14-jarige leeftijd met het organiseren van evenementen en gaf hij blijk van een tomeloze energie en een enorme betrokkenheid bij de wereld om hem heen. Als leerling van het Stedelijk Gymnasium in Apeldoorn wist hij tal van Bekende Nederlanders als Liesbeth List en Willeke Alberti te bewegen tot het meewerken aan een lokaal liefdadigheidsproject ter ondersteuning van de Dwaze Moeders van Argentinië. Met diezelfde inzet en gedrevenheid en zijn zeldzaam vermogen om mensen te binden maakte hij later carrière in de internationale filmwereld, een carrière die voor Nederlandse begrippen ongewoon was.

 

Tijdens zijn studie Theaterwetenschap in Utrecht liep Wouter stage bij de Nederlandse Filmdagen en later bij het Internationales Forum des jungen Filmes in Berlijn. Hij ontpopte zich onmiddellijk tot onvermoeibaar manusje van alles, die onmogelijk lijkende projecten van de grond wist te tillen. Al snel ontwikkelde Wouter liefde en affiniteit voor met name de Aziatische art film. Op aanraden van regisseur Wong Kar-wai vertrok hij in 1997 naar Hong Kong om aldaar samen met zijn business partner Michael Werner Fortissimo Film Hong Kong op te zetten.Het lukte hem met zijn onverwoestbare daadkracht en scherp gevoel voor humor in korte tijd meer dan geaccepteerd te worden door de Chinese, Japanse, Taiwanese en Thaise filmgemeenschap.

 

Wouter was één van de belangrijkste krachten achter het wereldwijde succes van de Aziatische cinema midden jaren ’90. Regisseurs als Pen-ek Ratanaruang, Apichatpong Weerasethakul, Zhang Yang en Wong Kar-wai lieten hun films vertegenwoordigen door Fortissimo, die ze al snel geplaatst wist te krijgen in de hoofdprogramma’s van Cannes, Venetië en Berlijn. Voor vele regisseurs betekende de verbintenis met Fortissimo hun internationale doorbraak. Naast de fine fleur van de Aziatische cinema, werkte Barendrecht samen met internationaal gerenommeerde regisseurs als Martin Scorsese, Jim Jarmusch, Todd Haynes, Peter Greenaway en Alex van Warmerdam.

 

Zijn plotselinge overlijden is een immense schok voor zijn familie, zijn collega’s en de vele filmvrienden over de hele wereld.

 

Fortissimo’s Michael Werner: “We zijn te geschokt voor woorden. Wouter was een ‘force of nature’, mijn zakenpartner en een van de beste vrienden die je je kan wensen. Wij hier bij Fortissimo zijn volkomen uit het veld geslagen maar we zullen er alles aan doen om zijn werk voort te zetten.”

 

Nelleke Driessen, managing director van Fortissimo: “Wouter’s artistieke samenwerkingen waren net zo talrijk en wereldwijd als zijn vriendschappen. Zijn levenslust en passie voor de cinema was aanstekelijk. Een trouwe vriend en collega. Hij zal gemist worden door iedereen, die hem kende.”

 

Dieter Kosslick, directeur Filmfestpiele Berlin: “Het is alsof ik een familielid verloren ben. Ik ontmoette Wouter voor het eerst in 1988 in Rotterdam. Sinds die eerste dag zijn we vrienden en zakenpartners geweest. Alhoewel zakenpartner een verkeerd woord is. Wouter’s sturm und drang was niet ingegeven door de ‘business’, maar door vriendschap en échte betrokkenheid bij de filmmakers.”

 

Jeroen Krabbé: “Behalve dat Wouter een van de allerleukste mensen is die ik ken, is hij ook werkelijk de absolute top in zijn vak. Hij geniet wereldwijd respect, niet alleen vanwege zijn vakkennis en zijn smaak maar juist ook vanwege zijn trouw, zijn humor en zijn vriendschap.”  

 

Bron: MVSP 

 

Buddha’s Lost Children wint weer prijs

 

Buddha’s Lost Children van regisseur Mark Verkerk is opnieuw in de prijzen gevallen. De Nederlandse productie won op de tweede editie van het European Spiritual Film Festival 2009 zowel de prijs voor beste spirituele film als voor beste spirituele documentaire.

 

Holland Film, de organisatie die de Nederlandse film in het buitenland promoot, maakte de winst dinsdag bekend. De documentaire werd al meerdere malen bekroond op internationale filmfestivals. De film trok in Nederland 40.000 mensen naar de bioscoop.

 

In Buddha’s Lost Children (2007) staat de boeddhistische monnik Phra Khru Bah centraal. Hij was ooit thaibokser en staat daarom bekend als de Tiger Monk. Hij reist te paard langs dorpen in Thailand om hulp te bieden aan verwaarloosde kinderen. De monnik neemt de kinderen op in zijn Golden Horse Temple, die dienst doet als weeshuis, school en ziekenhuis tegelijk. 

 

Bron: ANP

 

Duska in Canadese bioscopen

 

De Nederlandse speelfilm Duska draait vanaf 10 april in bioscopen in Canada. De film van Jos Stelling zal onder meer in Toronto en de hoofdstad Ottawa te zien zijn, maakte de producent dinsdag bekend. Duska is in september 2007 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en daarna op diverse internationale filmfestivals vertoond, waaronder die in Kiev, Pusan, Palm Springs, Sofia, St. Petersburg en Göteborg.

 

Duska vertelt het verhaal van de voormalige filmcriticus Bob (Gène Bervoets), die verliefd wordt op de mooie, jonge en onbereikbare cassière (Sylvia Hoeks) van de bioscoop aan de overkant. Wanneer het meisje Bobs verbeelding overstijgt en zij daadwerkelijk in zijn huis belandt, staat plotseling ene Duska (Sergei Makovetsky) voor de deur. Bob had hem ooit tijdens een Russisch filmfestival zijn visitekaartje gegeven, maar de timing kon niet beroerder zijn.

 

Bron: ANP

 

Filmfonds subsidieert zeven films

 

Het Nederlands Fonds voor de Film heeft aan zeven speelfilmprojecten subsidie toegekend. Een van de films is De Eetclub naar de bestseller van Saskia Noort, onder regie van Robert Jan Westdijk (Phileine zegt Sorry). Dat maakte het filmfonds dinsdag bekend. De overige films die subsidie ontvangen zijn Fatima van Marcel Visbeen, Het Meisje en de Dood van Jos Stelling, Goltzius and the Pelican Company van Peter Greenaway (over Hendrick Goltzius, de 16e-eeuwse Nederlandse drukker en graveur van erotische prenten), Richting West van Nicole van Kilsdonk, Vlees van Maartje Seyfert en Victor Nieuwenhuis en Ataraxia van Sander Blom. De subsidiebedragen lopen uiteen van 50.000 euro (Vlees) tot 750.000 euro (Goltzius).

 

Bron: ANP

 

Nederlandse documentaire in de prijzen in China

 

De Nederlandse documentaire Een Oude Vriend van het Chinese Volk van de Nederlandse regisseur René Seegers is in China in de prijzen gevallen. Dat meldde Holland Film, de organisatie die de Nederlandse film in het buitenland promoot, maandag.

 

De film won de eerste prijs in de categorie Geschiedenis/Humaniteit op de China International Conference of Science & History Producers (CICSHP), die eind eind maart plaatsvond in Nanjing. De Nederlandse productie vertelt het verhaal van cineast Joris Ivens (1898-1989) en zijn relatie met China. Seegers schetst aan de hand van de ervaringen van Ivens een beeld van de wijze waarop de Chinese leiders tijdens de Culturele Revolutie kunstenaars, journalisten en filmers voor hun zaak wisten in te zetten.

 

Een Oude Vriend van het Chinese Volk is vorig jaar op televisie uitgezonden door de VPRO.

 

Bron: ANP

 

Carice van Houten genomineerd voor Saturn Award

 

De Nederlandse actrice Carice van Houten is genomineerd voor een Saturn Award. Zij heeft haar nominatie ontvangen voor haar rol als vrouw van een Duitse legerleider in de thriller Valkyrie. Dat staat op de website van het evenement te lezen. De Saturn Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste spannende film. Valkyrie ontving in totaal zeven nominaties, waaronder die voor beste film, acteur (Tom Cruise), mannelijke bijrol (Bill Nighy) en regisseur (Bryan Singer). Het is niet de eerste keer dat Van Houten genomineerd wordt voor een Saturn Award. Vorige jaar was zij in de race met haar rol als joodse onderduikster in de thriller Zwartboek.

 

Bron: ANP

 

Jan de Bont verfilmt Simenon

 

De Nederlandse producent en regisseur Jan de Bont werkt samen met producent Eyeworks aan een tv-serie gebaseerd op de (politie)romans van Georges Simenon. De reeks is in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaanse markt. ,,De karakters van Simenon zijn universeel,” zegt De Bont, die filmhits als Speed, Twister en The Haunting maakte. ,,De lezers en het publiek kennen veel van zulke mensen.” De in België geboren Franstalige schrijver Simenon (1903-1989) schreef honderden boeken, waaronder de detectivereeks met de Parijse commissaris Jules Maigret in de hoofdrol.

 

Bron: ANP

 

Martijn Lakemeier speelt hoofdrol in nieuwe Slee-verfilming Lover or Loser

 

Oorlogswinter-acteur Martijn Lakemeier heeft een nieuwe hoofdrol te pakken. De tiener speelt de 17-jarige Mees in Lover of Loser, aldus een woordvoerster van de filmmakers woensdag. Lakemeier speelde eerder de hoofdrol in de boekverfilming Oorlogswinter. Voor deze rol kreeg hij begin maart een Rembrandt Award voor beste acteur.

 

Dinsdag werd al bekend dat Ruud Feltkamp (Kruimeltje, GTST) en Gaite Jansen (De Co-Assistent) de andere twee hoofdrollen in de verfilming van het boek van Carry Slee voor hun rekening nemen. Jansen speelt de 15-jarige Eva, Feltkamp is de 20-jarige Ricardo.

 

Lover of Loser is de vierde verfilming van een boek van Slee. Eerder verschenen Afblijven (2006), Timboektoe (2007) en Radeloos (2008) al op het witte doek. Maria Peters schrijft voor de nieuwste film wederom het scenario, Dave Schram is net als bij Timboektoe en Radeloos verantwoordelijk voor de regie.

 

Lover of Loser vertelt het verhaal van de vijftienjarige Eva, die problemen heeft met haar stiefvader. Ze is bang dat hij haar wil misbruiken, maar haar moeder gelooft haar niet. Eva’s beste vriendin heeft het te druk met haar nieuwe vriendje om de problemen serieus te nemen. Hoewel ze heimelijk verliefd is op Mees, valt ze als een blok voor Ricardo. Hij wint haar voor zich met cadeaus en een reisje naar Parijs. De opnames beginnen half april. De film draait vanaf oktober in de bioscoop.

 

Bron: ANP