web analytics

Nieuws van 8 september

Reacties zijn gesloten

– Eerste twee films Wim Verstappen op DVD

– Nominaties Filmprijs stad Utrecht bekend

– Oscarinzending na veel commotie in de wacht

– Volkskrant en NPO verlengen samenwerking met NFF

– ‘Oorlogswinter’ geselecteerd voor European Film Awards

– Canon van de Nederlandse kinderserie in aantocht

– Opnames tv-serie ‘Floor Faber’ van start

– ‘Oorlogswinter’ winnaar PZC Award

– Film ‘Gooische Vrouwen’ in de maak

– Veel documentaires in première op NFF

– ‘Nothing Personal’, ‘Winterland’ en ‘Great kills Road’ op NFF

 

 

Eerste twee films Wim Verstappen op DVD

 

Vorige week meldden wij u exclusief dat er een nieuwe Wim Verstappen DVD-box zal worden gepresenteerd op het Nederlands Film Festival. De volledige specificaties zijn nog niet bekend, maar inmiddels is wel zeker dat de eerste twee films van de regisseur, ‘De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt’ (1966) en ‘Liefdesbekentenissen’ (1967), in de box zullen worden opgenomen. Beide films, die na de release zelden in het openbaar zijn vertoond, zullen ook integraal worden vertoond op het festival.

 

Nominaties Filmprijs stad Utrecht bekend

 

Directeur Doreen Boonekamp heeft op de persconferentie van het Nederlands Film Festival de nominaties bekend gemaakt voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. De jury bestaat uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit van Utrecht, en de filmmakers Mahmoud Al Massad en André van Duren.

 

De jury van de Filmprijs heeft met veel plezier twee dagen naar de films in de Debuut Competitie gekeken. Zij vond het niveau hoog: spannende en eigenzinnige fictie, interessante en ontroerende documentaires. De jury vond het lastig om slechts drie kandidaten te nomineren bij zo veel goede producties. Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde): Diary of a Times Square Thief (Klaas Bense), Roos Rebergen – “Weet ik niet zo goed” (Bas Berkhout) en Alex in Amsterdam (Michiel ten Horn).

 

Bron: NFF

 

Oscarinzending na veel commotie in de wacht

  

Holland Film wacht met de inzending van de film The Silent Army naar het Oscarcomité na kritiek van een aantal filmproducenten. Dat bleek donderdag uit een e-mail van het advocatenkantoor dat namens Holland Film optreedt, aan de klagende producenten.

 

Vorige week dinsdag maakte Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, bekend dat het The Silent Army (de internationale bewerking van de film Wit Licht) bij het Oscarcomité aanmeldt als Nederlandse inzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Enkele filmproducenten, waaronder Fu Works, NL Film en Isabella Films, lieten woensdag weten twijfels te hebben bij de keuze voor die film.

 

Het advocatenkantoor dat optreedt namens Holland Film liet donderdag de klagers weten dat de directe advocaat van Holland Film tot maandag afwezig is. ‘Conform uw verzoek zeg ik u hierbij namens Holland Film toe dat The Silent Army niet officieel zal worden aangemeld, zolang Holland Film niet inhoudelijk gereageerd heeft op uw sommatie.’ De betreffende advocaat zal volgens zijn kantoorgenoot maandag inhoudelijk op de kwestie reageren. Claudia Landsberger, directeur van Holland Film, liet donderdag weten dat er ‘zorgvuldig’ naar de kwestie wordt gekeken. ‘Wij gaan ervan uit dat we alles netjes hebben gedaan en dat het dus allemaal wel goedkomt.’

 

De producenten van onder meer Bride Flight, De Storm en Oorlogswinter vragen zich af of de film van Jean van de Velde, met zanger Marco Borsato in de hoofdrol, wel aan de voorwaarden voldoet om ingezonden te worden voor de prestigieuze Amerikaanse filmprijs. Ook zetten zij vraagtekens bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen.

 

Bron: ANP

  

Volkskrant en NPO verlengen samenwerking met NFF

 

De Volkskrant heeft de sponsorovereenkomst met het Nederlands Film Festival verlengd tot en met de editie van 2011. Op 10 september verschijnt er in de krant een speciale NFF-bijlage, met daarin interviews, reportages en het programma. In de Stadsschouwburg Utrecht organiseert de Volkskrant op 27 september een speciale dag voor haar lezers, waarop drie nieuwe Nederlandse films worden vertoond.

 

De Nederlandse Publieke Omroep heeft hun contract met het NFF verlengd tot en met 2010. Deze samenwerking behelst onder meer de (integrale) uitzending van het Gouden Kalveren Gala en extra aandacht voor de Nederlandse film gedurende het festival middels het uitzenden van festivaljournaals, reportages en speelfilms.

 

De Volkskrant en de NPO zijn respectievelijk sinds 2006 en 2000 hoofdsponsor van het NFF. Naast de Volkskrant en de NPO is ook Film1 hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival. Zij tekenden vorig jaar een vierjarige overeenkomst. In het kader van de samenwerking met Film1 wordt het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs uitgereikt aan de publieksfavoriet tijdens het Gala van de Nederlandse Film op 2 oktober. De winnaar wordt gekozen via een stemming onder het festivalpubliek. Film 1 laadt de samenwerking met het festival dit jaar extra met een groot aanbod aan Nederlandse films die voor het eerst op Nederlandse TV te zien zijn.

 

Bron: NFF

 

‘Oorlogswinter’ geselecteerd voor European Film Awards

 

De European Film Academy en EFA Productions GmbH kondigen bij deze de achtënveertig films aan die geselecteerd zijn voor een nominatie voor de European Film Awards 2009. De films komen uit 25 landen, waarmee de grote verscheidenheid geïllustreerd wordt van de Europese cinema. Nederland wordt in deze lijst vertegenwoordigd door de film Oorlogswinter van Martin Koolhoven.

 

In de 20 landen met de meeste EFA leden hebben de leden direct één film uit eigen land voor de selectie mogen uitkiezen. Een speciale commissie bestaande uit EFA Board Members en de filmprofessionals Gunnar Bergdahl (Zweden), Stefan Kitanov (Bulgarije), Derek Malcolm (UK) en Nikolaj Nikitin (Duitsland) hebben de lijst compleet gemaakt.

 

Uit deze selectie zullen de 2000 leden van de European Film Academy in de komende weken de nominaties voor de verschillende categorieën kiezen. Op 7 november worden de nominaties bekendgemaakt tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje.

 

Canon van de Nederlandse kinderserie in aantocht

 

Op donderdag 10 september is de bekendmaking van de canon van de Nederlandse Kindertelevisie, in aanwezigheid van Nederlandse jeugdiconen. Naar aanleiding van zestig jaar Nederlandse kindertelevisie, stemde de kijker welke vijftig kinderprogramma’s een plek krijgen dit overzicht. Tegelijkertijd verschijnen er zes dubbel-dvd’s met hoogtepunten uit zestig jaar kindertelevisie. De Canon in Beeld en Geluid te Hilversum is ook het afscheid van Cathy Spierenburg, initiatiefnemer en voormalig netmanager van jeugdzender Z@PP en Z@ppelin en omroepvrouw van het jaar 2002.

 

Bron: Canonvandekindertelevisie.nl

 

Opnames tv-serie ‘Floor Faber’ van start

 

Producent Rinkel Film start dinsdag 8 september met de opnames van de tv-serie Floor Faber, gebaseerd op de populaire column in tijdschrift Viva. Rinkel Film, het nieuwe productiebedrijf van Reinier Selen, Ivo de Jongh en Jack Kuiper, maakt internationale speelfilms, crossmedia en tv-producties.

 

Floor Faber draait om de 27-jarige, licht neurotische Floor die in Amsterdam met haar kat Otje woont. Ze worstelt met dilemma’s op het relationele vlak, het carrièrepad en op familiegebied. Naast Georgina Verbaan, die de titelrol speelt, zijn er grote rollen weggelegd voor Roeland Fernhout, Hadewych Minis en Sanne Vogel. De tv-serie is vanaf dinsdag 27 oktober wekelijks om 20.30 uur te zien op NET 5.

 

Bron: Herrie

 

‘Oorlogswinter’ winnaar PZC Award

 

De film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is door het publiek van het Film by the Sea festival en lezers van de PZC verkozen tot beste literatuurverfilming van 2008. Het publiek kon haar stem uitbrengen op ruim vijftig films, waaronder Slumdog Millionaire, Bay A en Disgrace en Oorlogswinter. Op 19 september nemen cast en crew de prijs in ontvangst tijdens het Award Ceremony Dinner.

  

Film ‘Gooische Vrouwen’ in de maak

 

Regisseuse Will Koopman, binnenkort in de bioscopen te zien met Terug naar de Kust, werkt momenteel aan een filmversie van de succesvolle televisieserie Gooische Vrouwen. Dit meldt De Telegraaf. Op dit moment werkt de regisseuse aan een script voor de film, die eind 2010 in de zalen te zien moet zijn.

 

Bron: ANP

  

Veel documentaires in première op NFF

  

Op het komende Nederlands Film Festival zal veel aandacht worden besteed aan de Nederlandse documentaire. Onder andere In Ferno, Rotvos, Denkend aan Holland, De Viagraman en Erwin Olaf; on Beauty and Fall zullen hun première dit jaar in Utrecht beleven. Deze laatste documentaire is geregisseerd door Michiel van Erp en verhaalt over de internationaal beroemde fotograaf Erwin Olaf die momenteel met zijn gezondheid kampt, net nu hij internationaal doorbreekt.

 

Bron: NFF

 

Nog meer premières op het NFF

 

De speelfilms ‘Nothing Personal’ – de grote winnaar van het Festival van Locarno -, ‘Winterland’ en ‘Great kills Road’ zullen eveneens hun première beleven op het komende Nederlands Film Festival.

 

Nothing Personal, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak, was dit jaar de grote winnaar van het Internationale Filmfestival van Locarno, een van de belangrijkste podia van de artistieke film.  Een rebelse jonge vrouw en een oudere Ier delen hun voorkeur voor ultieme persoonlijke vrijheid. Toch worden zij – in het desolate Ierse landschap – steeds nieuwsgieriger naar elkaar. Met in de hoofdrollen Lotte Verbeek en Stephen Rea.

 

In Great Kills Road vertrekt Maas de Boer naar New York om een alles verterend geheim te delen met zijn ex-vrouw, die hem en hun ernstig gehandicapte zoon acht jaar eerder heeft verlaten. Als hij haar al vindt, zal hij dan ook de moed hebben om haar de waarheid te vertellen? De film van Tjebbo Penning is ook een kleine ode aan de legendarische stad New York.  Met Marcel Faber, Jillian Crane en Jess Osuna. Phanta Vision Film International en Chamber Street Films produceerde de film. Mokum Filmdistributie brengt Great Kills Road in het voorjaar van 2010 uit in de Nederlandse bioscopen. 

 

Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar heen in Dick Tuinders speelfilmdebuut Winterland. Een combinatie van live-action en animatie, waarin hij zichzelf speelt, acteurs verdwalen en zijn vaste personage Sally Dewinter houvast biedt. Eigenlijk is Winterland een portret van zijn maker. Een maker die de controle over zijn project verliest. Wanneer zijn acteurs op mysterieuze wijze van de set verdwijnen, probeert hij ze terug te vinden met middelen die niet uit deze wereld komen: lopende bomen, pratende stenen, vliegende ogen, het zijn slechts een paar van de magische ingrediënten in deze film. Sally Dewinter loopt ook rond in deze genremelange. Ze heeft een koffer bij zich. In de koffer zit een goed bewaard geheim. Sally is een elfjarige animatie die verdwaalt in haar 3D-wereld. Met onder andere Tara Elders en Tom Jansen. Winterland is geproduceerd door Column Film in het kader van De Verbeelding, een gezamenlijk project van het Nederlands Fonds voor de Film en de Mondriaan Stichting.

 

Bron: NFF

  

2 gedachten over “Nieuws van 8 september

  1. Uit de Volkskrant-special, die geheel aan het NFF is gewijd, leid ik af dat de Wim Verstappenbox alleen de films “Jozef Kaktus etc.” en “Liefdesbekentenissen” zal bevatten. Geen andere films, dus ook niet “Het verboden bacchanaal” (Een beest van een feest”) of “Zwarte ruiter” (later nog in afleveringen op de buis geweest onder de titel “De smokkelaar””).
    ’t Zou geen overbodige luxe zijn als de films “Blue Movie”, “De ratelrat”, “VD” en “Pastorale 43” nog eens gerestaureerd zouden worden. De dvd’s van deze films zijn doorgaans van beroerde kwaliteit. De video’s, die ik van “Blue Movie” en “Pastorale 43” bezit zijn, ondanks het feit dat ze op leeftijd zijn, van betere kwaliteit dan de dvd.
    En wordt het ook niet eens tijd dat alle nog niet op dvd verschenen Pim de la Parra films op schijf verschijnen?

  2. Als ik het dus goed begrepen heb, is
    het dan zo, dat de eerste twee films,
    waaronder ‘Liefdesbekentenissen’ op 25 September op dvd in de winkels te koop zijn ?

Reacties zijn gesloten.