web analytics

Nog een film over Willem van Oranje in de maak

Reacties zijn gesloten

Niet alleen regisseur Pim van Hoeve werkt aan een film over Willem van Oranje, ook de makers van de Michiel de Ruyter-film (momenteel in productie) werken aan een film over de Vader des Vaderlands.

Roel Reiné zal de film regisseren. Hij rondt deze week de opnames van Michiel de Ruyter af. Alex van Galen schrijft het scenario, hij schreef ook het script voor Michiel de Ruyter. Producent is Klaas de Jong (Michiel de Ruyter, De hel van ’63).

De film gaat over de gespannen relatie tussen Willem van Oranje en de Nederlandse vrijheidsstrijders. Want de Vader des Vaderlands was een vat vol tegenstrijdigheden. Hij stond aan de wieg van een revolutionair nationalisme waar hij aanvankelijk zelf niet in geloofde. Was leider van een opstand die hij niet wilde. Een liberaal die gewelddadig fundamentalisme gedoogde en uiteindelijk een godsdienstoorlog ontketende.
Willem van Oranje is het verhaal over de leider die de krachten in de samenleving wist te bundelen door de bevolking voor het eerst het gevoel te geven ‘Nederlanders’  te zijn. Maar zijn grote tromf tegen de Spanjaarden sloeg uiteindelijk om in een teleurstelling toen de binnenlandse conflicten leidden tot een splitsing van de 17 provinciën. Willems idealen over een verenigd Nederland werden verwoest en de  geboorte van Nederland was meteen ook zijn zijn grootste nederlaag. Willem van Oranje werd vereerd als een held, maar stierf als een gebroken man.
Willem van Oranje werd geboren op 24 april 1533 in Dillenburg, Duitsland als zoon van Willem I van Nassau-Dillenburg en Juliana van Stolberg. Hij kreeg de titel prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, maar werd vooral bekend als Willem van Oranje of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger. In Nederland werd hij Vader des Vaderlands genoemd. In dienst van de Rooms-Duitse Keizer Karel V leerde hij de kneepjes van het politieke spel, wat niet kon verhinderen dat conflicten met diens enige zoon Koning Filips II tot de 80-jarige oorlog leidde.
Op 10 juli 1584 werd hij in Delft vermoord. Hij werd slechts 51 jaar. Hij is viermaal getrouwd geweest.  Met Anna van Egmont van Buren kreeg hij drie kinderen. Na haar overlijden in 1558 huwde hij Anna van Saksen met wie hij vijf kinderen kreeg. Het huwelijk liep dramatisch af. Willem sloot Anna op in een dichtgemetselde kamer en liet haar krankzinnig verklaren. Van 1575-1582 leefde hij met zijn grote liefde Charlotte de Bourbon. Samen kregen ze zes kinderen.  Na haar overlijden kreeg hij nog een kind van zijn vierde vrouw Louise de Coligny. Bij Eva Elincx verwekte hij een buitenechtelijke zoon.