web analytics

Ook 'Code Blue' naar Cannes

Reacties zijn gesloten

Code Blue, de nieuwe film van regisseur Urszula Antoniak, is geselecteerd voor het Film Festival Cannes, in het onderdeel Quinzaine des Realisateurs. Code Blue is het tweede speelfilmproject van Antoniak. Haar eerste, Nothing Personal, won belangrijke prijzen op de filmfestivals van Locarno en Sevilla en won vier Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival 2009, waaronder Beste Speelfilm.

Producent Frans van Gestel: ‘Na het succes van Nothing Personal heeft Urszula Antoniak met deze selectie voor haar tweede film in Cannes een solide basis gelegd voor een internationale carrière. Code Blue is in mijn ogen een van de sterkste arthouse films die in de afgelopen tien jaar in Nederland zijn gemaakt en ik ben verheugd dat wij met haar derde film bezig zijn: Nude Area. In deze context is het niet meer dan logisch dat Code Blue in Quinzaine draait, een programma onderdeel dat bekend staat om het ontdekken van nieuwe talenten en filmauteurs met een sterke handtekening.’

Code Blue gaat over Marian (Bien de Moor), een veertigjarige verpleegster die al haar zorg en aandacht aan haar patiënten wijdt, als een heilige. Soms neemt ze zelfs de rol van Verlosser op zich, om de ernstig zieken te helpen … Als ze op een nacht ongewild getuige is van een brute verkrachting blijkt ze niet de enige te zijn die toekijkt. De gedwongen intimiteit die dan ontstaat met haar anonieme buurman verandert wie zij is.

De hoofdrollen in Code Blue worden vertolkt door Bien de Moor en Lars Eidinger. Bien de Moor is bekend van het theater. In 2005 ontving zij een Theo d’Or voor haar rol in ‘De Meiden’ van het Nationale Toneel. Tegenspeler Lars Eidinger is een van de meest besproken en vooraanstaande jonge film- en toneelacteurs in Duitsland. Hij speelde de hoofdrol in de veelgeprezen film Alle Anderen van regisseur Maren Ade, o.a. bekroond met de Zilveren Beer op het Berlin International Film Festival (2009). Recentelijk speelde hij in Der Menschenfeind, in een regie van regisseur Ivo van Hove.

Code Blue is een productie van IDTV Film, Frans van Gestel en Family Affair Films, Floor Onrust, in coproductie met de VPRO en Zentropa en komt tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds en het Media Fonds. Distributeur Wild Bunch brengt de film 8 september 2011 uit in de bioscopen. De internationale verkoop wordt verzorgd door Bavaria Film International.

Naast Code Blue is ook de Nederlandse co-productie The Other Side of Sleep geselecteerd voor het programma-onderdeel Quinzaine des Realisateurs. The Other Side of Sleep is een Engelstalige coproductie van Rinkel Film, Fastnet Films en MKH Films. Rinkel Film en Fastnet Films boekten samen al eerder successen met de internationaal bekroonde film Nothing Personal. De film gaat over de 23-jarige Arlene die op een winterochtend wakker wordt, midden in een bos, naast het lichaam van een vermoorde jonge vrouw.

Bron: NFF