web analytics

‘Oorlogsgeheimen’ krijgt steun Filmfonds

Reacties zijn gesloten

De totstandkoming van de film Oorlogsgeheimen naar het gelijknamige boek van schrijver Jacques Vriens heeft een serieuze boost gekregen. Het Nederlands Filmfonds heeft een subsidie van vier ton toegekend aan het project.

Oorlogsgeheimen vertelt het verhaal van de 11-jarige Tuur die de oorlogsjaren samen met zijn buurmeisje Maartje doorbrengt. De volwassenen proberen zo veel mogelijk voor hen geheim te houden, maar op een dag vertelt Maartje dat zij ook een gevaarlijk geheim met zich meedraagt en dan komt de oorlog opeens heel dichtbij …

De opnames voor de film staan gepland voor 2013 in Zuid-Limburg, waar het verhaal zich afspeelt. Na Tien Torens diep (televisieserie) en Achtste-Groepers huilen niet is Oorlogsgeheimen de derde film naar een boek van Vriens. Dennis Bots voert, net als bij de vorige Vriens-verfilming, de regie.

Alle projecten die financiële steun krijgen van het fonds zijn:

Eisenstein in Guanajuato krijgt € 450.000 realiseringsbijdrage. 
Regie en scenario: Peter Greenaway
Productie: Submarine
Coproducenten: Fu Works, Climax Films (BE)
Genre: Liefdesverhaal
Logline: Eisenstein, de grootste filmmaker aller tijden, verliest op 33-jarige leeftijd, de leeftijd waarop we allemaal in de Hemel zijn, zijn maagdelijkheid in Guanajuato in Mexico, tijdens een tien dagen durende verhouding met een jonge professor in de vergelijkende theologie, Palomino Canedo; niet zozeer Ten Days that Shook the World als wel Ten Days that Shook Eisenstein.

Oorlogsgeheimen krijgt € 400.000 realiseringsbijdrage. 
Regie: Dennis Bots
Scenario: Karen van Holst Pellekaan, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens
Productie: Rinkel Film
Coproducent: Bijker Film en TV
Genre: Coming of age
Logline: Tegen het decor van WO II in Zuid-Limburg wordt het vertrouwen van Tuur (12), wiens vader in het verzet zit, in zijn beste vriend Lambert (12), zoon van een NSB’er, op de proef gesteld. Wanneer beide jongens bevriend raken met Maartje (13), een nieuw meisje in het dorp, en zij haar grote geheim, ze is Joods, alleen aan Tuur vertelt, knalt de vriendschap uit elkaar en wordt er een keten van noodlottige gebeurtenissen in gang gezet.

Soof, de Wereld volgens Sylvia Witteman krijgt € 300.000 realiseringsbijdrage. 
Regie: Antoinette Beumer
Scenario: Marjolein Beumer
Productie: KeyFilm
Coproducent: Millstreet Films
Genre: (Romantische) komedie
Logline: De oorlog tussen de seksen in een komedie over verwachtingen en teleurstellingen, foodprocessors, roze koeken, sterke drank, buitenechtelijke relaties en samen heel gelukkig worden. Een film als het leven zelf, maar dan wel gezien door de ogen van columniste Sylvia Witteman. Hedendaags, herkenbaar en hilarisch.

Kidnep krijgt € 400.000 realiseringsbijdrage. 
Regie: Anna van der Heide
Scenario: Karen van Holst Pellekaan
Productie: Topkapi Films
Coproducent: The Storytellers Film & TV
Genre: Familiefilm
Logline: Bo, enig kind van rijke ouders, wordt ontvoerd. Zijn beschermde en rijke wereldje komt op z’n kop te staan. Tussen Bo en zijn ontvoerder Fred ontstaat tegen beider verwachtingen in een band. Bo ontdekt in Fred de vader die hij mist en leert voor zichzelf op te komen. Fred ziet in waar hij al z’n leven lang voor vlucht en leert vader te zijn.

Lucia de B. wordt gesteund met een realiseringsbijdrage van € 350.000 door commercieel intendant Marleen Gorris.
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Moniek Kramer
Productie: Rinkel Film
Genre: Drama/thriller
Logline: In Lucia de B. probeert de ambitieuze parketsecretaris Judith koste wat kost de seriemoordenares Lucia de B. achter slot en grendel te krijgen. Als dit is gelukt, krijgt Judith aanwijzingen waaruit blijkt dat Lucia onschuldig is. Lukt het haar om het tij te keren en Lucia vrij te krijgen?

Nude Area wordt gesteund met een projectontwikkelingsbijdrage van € 40.000 door artistiek intendant Frank Peijnenburg.
Regie en scenario: Urszula Antoniak
Productie: Topkapi Films
Genre: Drama
Logline: Naomi (15), een Nederlands meisje uit het rijke Amsterdam-Zuid, valt voor de prachtige Marokkaanse Fama (15), die in het arme Amsterdam-West woont. Als Fama Naomi’s verlangens ontdekt, volgt er een emotioneel schaakspel van vriendschap, verleiding en aantrekkingskracht.

Het Diner wordt gesteund met een scenario-ontwikkelingsbijdrage van € 15.000 door commercieel intendant Marleen Gorris.
Regie en scenario: Menno Meyjes
Productie: Eyeworks Film & TV Drama
Genre: Psychologisch Drama
Logline: In de film Het Diner volgen we twee echtparen die een avond uit eten zijn in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.