web analytics

'Parradox' in première op IDFA

Reacties zijn gesloten

Parradox, de documentaire van regisseur In-Soo Radstake (Made in Korea) over het bewogen leven een van de grootste filmpioniers van Nederland Pim de la Parra is door het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) geselecteerd voor zowel de IDFA Competition for First Appearance als voor de IDFA Competition for Dutch Documentary.  Buiten deze secties, zal de film ook meedingen naar de IDFA publieksprijs. Het IDFA wordt gehouden van 17 tot 28 november 2010. Parradox beleeft tijdens IDFA zijn wereldpremière.

Parradox is een documentaire die de kijker meevoert door de wereld van het filmmaken van de jaren 60 tot de jaren 90. De film vertelt het verhaal van de “rise, fall en resurrection” van Pim de la Parra. De controversiële, geniale gek die vanaf de jaren 60 de Nederlandse film een gezicht gaf. Gedreven door geld, vrouwen en vooral filmgekte veranderde De La Parra de Nederlandse film. Acteurs, producenten, regisseurs en familieleden geven in de film hun ongezouten mening over enfant terrible Pim de la Parra. Willeke van Ammelrooy, Frans Bromet, Kitty Courbois, Paul Verhoeven, Erik de Bruyn, Thom Hoffman, Sylvia Kristel, Kennith Herdigein, Hugo Mesters sr., Paul Ruven, Nouchka van Brakel, Liz Snoying en Frans Weisz zijn enkele gezichten die in de documentaire verschijnen.

De legendarische Surinaams-Nederlandse filmpionier, is nog altijd een inspiratiebron voor velen. Hij produceerde en regisseerde talloze films (o.a. Blue Movie, Wan Pipel,) waarvan hij een groot deel maakte met zijn partner Wim Verstappen. Hij werkte samen met de Amerikaanse topregisseur Martin Scorsese, de bekende componist Bernard Herrmann, de Argentijnse Director of Photography Alejandro Agresti en vele anderen. In 1991 ontving De la Parra op het Nederlands Filmfestival de Speciale Juryprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2008 kreeg hij de Gouden Kalf-speld als erkenning voor zijn pionierswerk voor de Nederlandse en Surinaamse film. 

Parradox wordt geproduceerd door San Fu Maltha van Fu Works (Tirza, Oorlogswinter, Zwartboek, Made in Korea), In-Soo Radstake van In-Soo Productions (Carmen van het Noorden, van Oranje) en Femke Wolting en Bruno Felix van Submarine (Another Perfect World, Jungle Rudy, Naked). Parradox  komt tot stand met steun van het Mediafonds, het Rotterdam Media Fonds, het Nederlands Fonds voor de Film en de Joodse Omroep.

Recentelijk sprak NeerlandsFilmdoek uitgebreid met de cineast. De videoregistratie hiervan komt binnenkort online.