web analytics

‘Patatje Oorlog’ beste Europese jeugdfilm

Reacties zijn gesloten

Dit weekend is Patatje Oorlog bekroond met de European Children Film Association (ECFA) Award voor Best European Film tijdens het BUFF Filmfestival in Malmö. De film van Nicole van Kilsdonk was genomineerd met vijf andere Europese films waaronder Blijf! van Lourens Blok.

De European Children’s Film Association Award wordt uitgereikt op diverse Europese jeugdfilmfestivals (o.a. Giffoni, Cine-Jeune, Berlinale), waarbij de jury de beste Europese Film in competitie bekroond. Het BUFF – the International Children and Young People’s Film Festival – in Malmö is opgericht in 1984 en één van de belangrijkste Europese filmfestivals voor jeugdfilms.

Uit het juryrapport: “De winnende film laat met scherpe humor het innerlijke conflict van een meisje zien. Het scenario is gevoelig en verrassend en vertelt consequent het verhaal, zonder het contact met het publiek te verliezen.”

Patatje Oorlog beleefde in oktober 2011 zijn wereldpremière als openingsfilm van het jubilerende Cinekid, waar de film gekozen werd tot Beste Nederlandse Kinderfilm. Begin dit jaar draaide Patatje Oorlog in de officiële selectie van het Generation Kplus programma van de Berlinale (Internationale Filmfestival van Berlijn).

De film is geregisseerd door Nicole van Kilsdonk en geproduceerd door Lemming Film in co productie met de NCRV en A Private View. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds en het CoBO Fonds. Het scenario is geschreven door Lotte Tabbers en gebaseerd op het bekroonde boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof.