web analytics

Pathé weigert 'Schemer'

Reacties zijn gesloten

De film Schemer, geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric, zal niet worden vertoond in de bioscopen van Pathé. De grootste bioscoopketen van het land wil de film die donderdag in roulatie gaat, niet in zijn programmering opnemen. Aanleiding is volgens een woordvoerster dat deze week veel films in première gaan en dat er ”domweg” geen plek is voor Schemer.

De film is vanaf donderdag in een aantal filmhuizen te zien. Schemer, van regisseur Hanro Smitsman, draait om een hechte vriendengroep (vertolkt door Robert de Hoog, Gaite Jansen, Melody Klaver, Roos Netjes, Gerson Oratmangoen en Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die uiteen valt.

Het drama is geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric, die in 2003 werd omgebracht door vrienden. De regisseur is naar eigen zeggen niet uit op het veroordelen van de jonge daders, maar op het verkrijgen van meer begrip voor hen. Schemer ging op 25 september in première op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht, waar het de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek (jury van filmjournalisten) en de jongerenprijs MovieSquad Award won.

Bron: ANP

6 gedachten over “Pathé weigert 'Schemer'

 1. Misschien moet je je afvragen waarom Pathé vindt dat er geen ruimte in hun programmering zit voor deze film. Waarschijnlijk omdat ze er geen brood in zien of er wel genoeg mensen naar deze film zullen gegaan. Waarschijnlijk brengen de andere films die nu geprogrammeerd zijn meer op. Terwijl er Nederlandse toptalenten in deze film zitten en de film prijzen heeft gewonnen op het NFF. En dan nog te bedenken dat het een jongerenfilm is gemaakt door voor jongeren herkenbare acteurs en voor jongeren herkenbare problemen. Een gemiste kans in mijn ogen.

 2. Heeft alles te maken met marketing en promotie. Deze film verdient het om gezien te worden, maar vooraf al had Independent er commercieel gezien niet zo veel vertrouwen in, getuige de slechts 8 schermen waar ze hem wilden laten draaien. Durf toch eens risico te nemen. Schemer moet makkelijk 100.000 man naar de zalen kunnen lokken, makkelijk!

 3. @Frank Zoiets bepaalt niet alleen Independent (de distributeur). Bioscopen moeten hem ook *willen* hebben.
  Jammer, De Hoog verdient het om een stap te maken naar sterrenstatus.

 4. Maar elke film moet toch aan de man te brengen zijn als je er wat moeite en geld in wil steken? Er moet in Nederland meer aandacht komen voor de promotionele kant van het produktieproces!

 5. Dat klinkt inderdaad niet helemaal logisch: Pathé vertoont de film niet omdat Independent geen vertrouwen had, wat weer blijkt uit het feit het kleine aantal theaters waar de film draait.

  En bij het grote publiek hoeft er wmb niet meer aandacht voor ‘de promotionele kant’ te zijn, die is er al behoorlijk denk ik en dat helpt niet echt.
  Er mag wel wat inventiever mee om worden gesprongen. Alles ophangen aan een mooie poster (in dit geval nog compleet gejat ook) en een bezoekje aan DWDD is niet echt spannend meer.

  Hoe dan ook: jammer voor de film dit, pech voor Pathé. Het commentaar aan de Filmkrant was wel vermakelijk.

Reacties zijn gesloten.