web analytics

Profiel Herman Wijffels op tv

Reacties zijn gesloten

Woensdag 22 december, 21.15 uur zendt de BOS op Nederland 2 Profiel van Herman Wijffels uit. In de film van regisseur Alexander Oey komen behalve de hoofdpersoon ook familie, vrienden en collega’s aan het woord. Herman Wijffels en Alexander Oey zijn beschikbaar voor interviews.

Na zijn functies bij de Rabobank, de SER en de Wereldbank heeft Herman Wijffels zich volledig aan duurzaamheid gewijd. Wijffels, in 2007 informateur, is prominent lid van het CDA, maar bekleedt op dit moment geen openbare functie. Daardoor voelt hij zich vrij om zijn gedachten over de wereld te uiten. Dit doet hij onder meer bij de internationale denktank Worldconnectors, die overheden en het bedrijfsleven adviseert.

Het door Alexander Oey geregisseerde Profiel van Herman Wijffels geeft aan de hand van interviews met Wijffels, zijn echtgenote Herma van der Weide, studievriend Jan Kienhuis, ex-collega bij de Rabobank Bart Jan Krouwel, medevoorzitter van de Worldconnectors Sylvia Borren, voorzitter natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff en politicus André Rouvoet een beeld van een gedreven individu dat zich niet zelden in de contramine begeeft. De bankensector placht zijn duurzaamheidsfilosofie nogal eens als soft te betitelen. Bij Worldconnectors is hij in een tegenstroom beland omdat bij politieke machthebbers het thema duurzaamheid momenteel geen prioriteit heeft. Voor Wijffels telt echter alleen zijn gedrevenheid voor iets wat bescherming nodig heeft en het urgentste onderwerp in het politieke denken zou moeten zijn: het milieu.

Wijffels ziet zichzelf als iemand die draagvlak wil creëren voor de ideeën die hij belangrijk vindt. Vanuit die brede basis moeten dingen veranderen. Hij zal nooit bevelen geven. Al vroeg in zijn leven werd hij geconfronteerd met de verantwoordelijkheid die van hem werd gevraagd toen zijn vader overleed en hij net studeerde. Hij moest de boerderij van zijn vader runnen en kreeg verantwoordelijkheid over zijn broers en zussen. Het heeft hem gevormd. Tijdens het uitoefenen van zijn functies heeft hij regelmatig aan die tijd terug gedacht. Archiefmateriaal en foto’s uit zijn privéleven illustreren het beeld van deze eigenzinnige bestuurder. Ook zien we Wijffels als hij uit handen van minister Tineke Huizinga een lintje krijgt op duurzame dinsdag.

Websites BOS: www.boeddhistischeomroep.nl

Uitzending: wo 22 dec, 21.15 uur op Ned 2. Herhaling: di 4 jan 2011, 10.20 uur op Ned 2.