web analytics

Rechter perkt downloaden in

Reacties zijn gesloten

Usenet-gemeenschap FTD heeft vandaag het kort geding tegen filmproducent Eyeworks verloren. Vermelden waar een film in nieuwsgroepen te vinden is, mag niet zomaar.

Vermelden waar illegaal filmaanbod staat, komt op hetzelfde neer als die film openbaar maken, zo oordeelde de Haagse rechtbank vandaag. FTD had het kort geding aangespannen tegenfilmproducent Eyeworks, nadat de dienst op 11 mei een zaak had verloren van de producent van de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’.

De rechter gebood toen dat de zogeheten ‘spots’, waarin staat aangegeven waar de film in nieuwsgroepen is te vinden, moesten worden verwijderd. FTD spande daarop een kort geding aan tegen de filmproducent, om de beslissing terug te draaien. Die zaak heeft FTD vandaag dus verloren.

Het belangrijkste verweer van FTD is dat de dienst niets openbaar maakt, aangezien de auteursrechtelijk beschermde bestanden niet op zijn servers staan. De rechter baseert zijn oordeel echter op de invloed die FTD heeft op de inhoud van de spots. Na de uitspraak van 11 mei had de dienst immers alle spots met verwijzingen naar bovengenoemde film verwijderd.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de online gemeenschap, nu duidelijk is geworden dat zelfs het noemen van bestandlocaties valt onder de definitie openbaarmaking.

Bron: Martijn Overman / PCM