web analytics

Rel rond 'De Hel van '63'

Reacties zijn gesloten

Medewerkers van de film De Hel van ’63 liggen in de clinch met het producentenduo Klaas en Steven de Jong. Zo meldt de Leeuwarder Courant. Naast uitblijvende betalingen en te lange werkweken, werden medewerkers geïntimideerd op de filmset. De belangenvereniging Crewbelangen heeft een forse lijst met klachten over de opnameperiode opgemaakt en wil dat het producentenduo in de toekomst geen gebruik meer mag maken van overheidssubsidie.

Hoewel het als normaal wordt beschouwd dat producenten wel eens te laat uitbetalen of werkdagen uitlopen, was de situatie op de set van De Hel van ’63 volgens betrokkenen uitzonderlijk. Het liep zelfs zo de spuigaten uit, dat juridische stappen volgen. Doorgaands wordt er door medewerkers zelden tot nooit geklaagd, omdat men in de filmbrance afhankelijk is van freelance-opdrachten die in de kleine filmindustrie niet voor het oprapen liggen.

Crewbelangen onderstreept hoe gevoelig het ligt deze feiten boven water te halen, maar ziet geen andere mogelijkheid. Ze noemt de werkwijze van De Jong en De Jong ‘van onaanvaardbaar onprofessioneel niveau ten opzichte van de crew’ waarin ‘op alles en iedereen bezuinigd werd’.

Assistent-opnameleider Mita de Groot: ‘Ik heb het idee dat Klaas de Jong er standaard van uitgaat dat iedereen hem ‘verneukt’. Alles wat je voor hem regelt, vindt hij te duur. Hij kan het altijd zelf veel goedkoper regelen, maar doet uiteindelijk niets. Ook intimideert hij medewerkers en speelt crewleden tegen elkaar uit. Als filmploeg ben je vogelvrij. Wie zijn mond opentrekt, wordt daarop keihard afgerekend.’

In een reactie tegenover dezelfde krant lieten De Jong en De Jong weten dat ze in de tegenaanval zullen gaan. Ze willen dat filmmedewerkers minder betaald krijgen en eisen dat er sancties komen tegen wangedrag. Klaas de Jong: ‘Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Op deze manier komt de filmcrew aan de macht. Dat valt niet te accepteren.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Reacties zijn gesloten.