web analytics

Re:visie 2009 "Dear Cinema,…"

Reacties zijn gesloten

Tijdens het Nederlands Film Festival presenteert de organisatie in het onderdeel Re:visie het publiek cinema ‘van een andere kant dan dat deze bekend is uit de bioscoopzaal.’ Re:visie onderzoekt het grensgebied tussen film en beeldende kunst en stelt het medium in haar vorm, esthetiek, vertoning en presentatie ter discussie. Dit jaar: “Dear Cinema,…”.

Re:visie 2009: “Dear Cinema,…”
Het gebruik van het filmmedium is binnen de beeldende kunst standaardpraktijk geworden voor veel kunstenaars. Waar nodig worden professionele camera- en geluidsmensen ingehuurd. Vaak gaat de kunstenaar echter zelf op pad en negeert hij of zij bewust de traditionele filmtaal. Het begrip filmtaal is dan ook rekbaar, in de ‘gewone’ bioscoop wordt dit tevens bevestigd door de zogenaamde experimentele cinema. In Nederland vormen kunstenaars Paul en Menno de Nooijer (o.a. Exit (1997)) een aansprekend voorbeeld. Veel van hun werk poogt echter helemaal geen film te zijn, maar laat de camera deel uitmaken van een installatie.

Beeldende kunst, film, muziek en theater ontmoeten elkaar in de ateliers van miltimediakunstenaars waar grenzen vervagen en disciplines zich vermengen. Re:visie 2009 neemt met de titel “Dear Cinema,…” de vorm aan van een persoonlijke reactie op de traditionele cinema. Centraal staan de eigenzinnige strategieën waarop hedendaagse Nederlandse kunstenaars het filmmedium inzetten. Met filmprogramma’s, live performances, een workshop en een expositie laat Re:visie 2009 een andere kant zien van cinema zoals we die kennen uit de bioscoopzaal. De kunstenaars verruimen de grenzen van het filmmedium om tot nieuwe presentaties en inzichten te komen.

Enkele onderdelen uit het programma:
– Openingsfeest (25-09, 20.00 uur, SSUB)
– Introductie Live Cinema (26-09, 20.00 uur, Hoogt 1)
– Under Construction (28-09, 16.00 uur, Hoogt 1)
– Mind Flip (29-09, 16.00 uur, Hoogt 1)
– Erwin Olaf: Inspiration Point (01-10, 19.30 uur, Hoogt 1)

Reacties zijn gesloten.