web analytics

‘Rundskop’ haalt eindselectie Europese Filmprijzen niet

Reacties zijn gesloten

De Vlaamse succesfilm ‘Rundskop’ van debuterend regisseur Michael R. Roskam kan niet meer meedingen naar de Europese Filmprijzen (EFA). De film met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol – die onlangs nog te zien was in ‘De Bende Van Oss’ – heeft de eindselectie van de nominaties niet gehaald.

‘Rundskop’ is ook de Belgische inzending voor de Oscars, ten voordele van het Waalse ‘Le Gamin Au Vélo’ van de gebroeders Dardenne. De gebroeders Dardenne hebben wel nominaties weten binnen te rijven en wel vier: Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice (Cécile De France) en Beste Scenario. Toch wil dit niet meteen zeggen dat ‘Rundskop’ de verkeerde keuze was voor de Oscars, aangezien ‘Rundskop’ een grootse Amerikaans aandoende film is over een persoonlijke tragedie waar ‘Le Gamin Au Vélo’ eerder traditioneel Europees aandoet.

De Europese Filmprijzen worden op 3 december in Berlijn uitgereikt. Grote favoriet is ‘Melancholia’ van de controversiële Deense regisseur Lars Von Trier. Rundskop is in Vlaanderen en Nederland inmiddels op DVD verkrijgbaar. De Nederlandse gegadigde voor de EFA’s, Rudolf van den Bergs ‘Tirza’, werd eveneens niet geselecteerd.