web analytics

'Rundskop' naar Berlijn

Reacties zijn gesloten

Rundskop, het speelfilmdebuut van Michaël R. Roskam, is geselecteerd voor het 61ste filmfestival van Berlijn in het kader van het prestigieuze Panorama programma.

Rundskop brengt het verhaal van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille die door een malafide veearts gevraagd wordt om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. De moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn jeugdjaren gooien echter roet in het eten. In de hoofdrollen zien we Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Barbara Sarafian, Sam Louwyck en Jeanne Dandoy.

Rundskop is een groteske tragedie over hoe het lot ons leven soms meer bepaalt dan ons lief is, hoe wij soms de speelbal zijn van gebeurtenissen waaraan we geen schuld hebben en waarop we geen vat hebben,” zegt de regisseur over zijn speelfilmdebuut. “Het is een film over hoe mensen tot het uiterste worden gedreven. Soms kunnen onwaarschijnlijke gebeurtenissen bepalen hoe iemand wordt. Het gaat niet gewoon om ‘cowboys en indianen’, om goed of kwaad, maar om kleinmenselijke drama’s met grote gevolgen waarbij mensen geen keuze meer lijken te hebben. Het lot ís hun bestemming.”

Michaël R. Roskam oogstte eerder al succes met korte films als Haun, Carlo en The One Thing to Do. Nicolas Karakatsanis tekende voor de fotografie, terwijl de originele muziek door Raf Keunen werd gecomponeerd. Roskam stond ook in voor het scenario van de film. Vlaams producent is Bart Van Langendonck voor Savage Films.

In Berlijn zal de film te zien zijn onder zijn Engelstalige titel, Bullhead. Het is voor het eerst in meer dan 10 jaar dat er een Vlaamse film op het Panoramaprogramma van de Berlinale staat. Naast de Panorama Publieksprijs is de film o.a. ook in de running voor de Label Europa Cinemas Award en de Fipresci persprijs.

Rundskop kwam o.a. tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). In Vlaanderen gaat de film in première op 2 februari. Distributeur is Kinepolis Film Distribution (KFD).

Bron: VAF.be