web analytics

Rutger Hauer in Heineken-film

Reacties zijn gesloten

Rutger Hauer speelt de hoofdrol in de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘De Heineken Ontvoering’. De gelauwerde acteur kruipt in de huid van Alfred Heineken in de drie weken van zijn ontvoering en de maanden erna, als hij jacht maakt op zijn ontvoerders.

De regie van de film is in handen van Maarten Treurniet (o.a. Pleidooi, Zwarte Sneeuw, De Passievrucht en Lijn 32). Treurniet is tevens verantwoordelijk voor het scenario dat hij samen schreef met Kees van Beijnum, schrijver van meerdere prijswinnende romans en scenario’s. De film werd gekozen in het kader van de Telescoop 2010 door het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO fonds en omroep en wordt mede gefinancierd door Filminvesteringen.nl, het nieuwe filmparticipatie fonds voor particulieren. Coproducerende omroep is de VARA.

De Heineken Ontvoering is de verfilming van de grootste en bekendste ontvoeringszaak in Nederland. In 1983 werd biermagnaat Alfred Heineken ontvoerd door vier mannen: Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard. Behalve een spannend misdaadverhaal over de ontvoering en de jacht op de daders, is De Heineken Ontvoering ook een film over een psychologische machtstrijd tussen ’s werelds meest succesvolle bierbrouwer en de dan nog jonge Willem Holleeder.

Regisseur Maarten Treurniet over de film: “Bij 90 procent van de ontvoeringen worden de daders gepakt. Waarom zou je dan toch een ontvoering willen beginnen? Daar moet een persoonlijk motief achter zitten. Toen ik begreep dat de vader van een van de ontvoerders voor Heineken gewerkt heeft en daar is ontslagen, was mijn definitieve fascinatie voor dit verhaal gewekt.”

Hoofdrolspeler Rutger Hauer (1944) is voor de makers altijd de gedroomde acteur geweest voor deze rol. Hij werd in Nederland vooral bekend door zijn rol in Soldaat van Oranje (1977) en heeft vanaf 1980 een grote internationale carrière opgebouwd met films als Blade Runner, The Hitcher, Batman Begins en Sin City. Recente Nederlandse films waar Hauer in speelde waren Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008) en Black Butterflies (Paula van der Oest, release 2011).

De opnamen van de film starten half maart 2011. De casting van de overige rollen is nog in volle gang. A-Film brengt de film eind 2011 uit in de bioscoop.