web analytics

Sombogaart maakt film over mei 1940

Reacties zijn gesloten

Regisseur Ben Sombogaart en scenarist Gerard Soeteman werken samen aan een film over de belegering van Rotterdam in mei 1940. Dat heeft producent Alain de Levita van NL Film donderdag gemeld. Scenarist Soeteman schrijft momenteel het scenario, op basis van archiefonderzoek in het Mariniersmuseum in Rotterdam.

De Tweede Wereldoorlog is geen onbekend terrein voor de makers. Soeteman was eerder verantwoordelijk voor onder meer Soldaat van Oranje en Zwartboek, Sombogaart tekende eerder voor De Tweeling. Het is de bedoeling dat de film, die als werktitel Rotterdam heeft, in 2012 wordt opgenomen. Het is overigens niet de enige productie die over de aanval op Rotterdam in de maak is. Producent Paul Ruven kondigde eerder dit jaar aan bezig te zijn met een film over het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.

Ruven baseert zich op het boek De helden van de Willemsbrug van schrijver Wim Hornman. Deze productie moet in mei 2015 in premiere gaan, 75 jaar na het bombardement. De aanval op Rotterdam in mei 1940 is een van de zwartste bladzijden uit de contemporaine Nederlandse geschiedenis. Bij het bombardement, dat de opmaat vormde voor de Nederlandse capitulatie, vielen ruim 1100 doden en vele tienduizenden gewonden. Bijna 25.000 huizen werden verwoest: achtduizend Rotterdammers waren in een keer dakloos.

Bron: ANP


Reacties zijn gesloten.