web analytics

'Stand van de Sterren' opent IDFA

Reacties zijn gesloten

De Nederlandse documentaire Stand van de sterren opent op 17 november de 23e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Dat maakte festivaldirecteur Ally Derks donderdag bekend.

De film van regisseur Leonard Retel Helmrich is ook opgenomen in de competitie voor beste lange documentaire op het elf dagen durende festival in Amsterdam.

Stand van de sterren is na Stand van de zon (2002) en Stand van de maan (2004) het afsluitende deel van Helmrichs portret van Indonesië. De Tilburgse regisseur besloot twintig jaar geleden naar het geboorteland van zijn ouders te reizen om inspiratie op te doen. Daar raakte hij zo geboeid door het land, dat hij al zijn verdere documentaires in Indonesië opnam. In 2004 was Stand van de maan de openingsfilm van het IDFA en won het de prijs voor beste lange documentaire van het festival.

Stand van de sterren is op 17 november te zien in Pathé Tuschinski. Het IDFA heeft van 17 tot en met 28 november plaats in meerdere bioscopen in de hoofdstad. Tijdens het documentairefestival gaan 84 documentaires in première. Het programma telt 280 titels, waarvan 42 van Nederlandse hand.

Bron: ANP