web analytics

'Stand van de Sterren' wint in Kroatië

Reacties zijn gesloten

De film Stand van de Sterren van Leonard Retel Helmrich heeft dit weekend wederom een toonaangevende prijs gewonnen. Op het Zagrebdox Filmfestival (Kroatië) won de film de Big Stamp Award voor Beste Film van de Internationale Competitie.

“Stand van de Sterren krijgt de hoofdprijs vanwege zijn succesvolle verwevenheid van de familierelaties op microniveau, met een reflectie op sociale kwesties, zoals religieuze tolerantie en armoede. De film demonstreert daarbij een uitzonderlijke regievaardigheid in de traditie van de “direct cinema”. De onopvallende camera blijft voortdurend dicht bij de hoofdrolspelers in zowel gelukkige als verwoestende momenten.” aldus het juryrapport.

De internationale jury bestond uit de regisseurs Eduard Galić, Hana Jušić  en Hamid Rahmanian.

Stan van de Sterren toont met een klein verhaal de grote ontwikkelingen in Indonesië. Twaalf  jaar lang volgde Leonard Retel Helmrich het dagelijks leven van de christelijke Rumidjah en haar islamitische familie. Na Stand van de Zon (2002) en Stand van de Maan (2005) is dit het afsluitende deel van Leonard Retel Helmrichs drieluik over Indonesië.

Op het Sundance Filmfestival, het grootste en belangrijkste filmfestival van de Verenigde Staten dat dit jaar van 20 – 30 januari plaatsvond, won Stand van de Sterren de World Cinema Special Jury Prize voor Best Documentary. Tijdens het laatste IDFA filmfestival sleepte de film zowel de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Documentary als de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary in de wacht. In 2004/2005 won Leonard Retel Helmrich ook de belangrijkste prijzen op IDFA en Sundance met zijn documentaire Stand van de Maan. Nooi eerder viel een filmmaker voor de tweede maal zowel op het IDFA als op het Sundance filmfestival met dezelfde film in de prijzen.