web analytics

Televisieserie over de val van ABN AMRO

Reacties zijn gesloten

Deze week gaan de opnamen van start voor de driedelige televisieserie ‘De Prooi’, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO. De serie is een klassieke tragedie en een financiële thriller, geschreven door Frank Ketelaar (‘Overspel’) en geregisseerd door Theu Boermans (‘De uitverkorene’). De hoofdrol wordt vertolkt door Pierre Bokma, die eerder een Emmy Award voor beste acteur won voor zijn rol in ‘De uitverkorene’. Andere rollen zijn weggelegd voor Victor Löw als Nout Wellink, directeur van De Nederlandse Bank, en Anniek Pheifer, als Groeninks persoonlijk assistente.

De serie is gebaseerd op de bestseller van Jeroen Smit en vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van Rijkman Groenink, die in 2000 aantreedt als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Met zijn rücksichtsloze, ambitieuze koers om de bank in de top vijf van grootste internationale banken te krijgen, blijkt hij al snel met vuur te spelen. Grote overnames kosten de bank meer geld en leveren minder op dan gecalculeerd. De waarde van de bank daalt enorm. In die tijd ontspint zich een reeks dramatische gebeurtenissen, waarbij Rijkman Groenink alles op alles moet zetten om de verkoop en opsplitsing van ABN AMRO te voorkomen.

Als invalshoek is het perspectief van Rijkman Groenink gekozen. ‘De Prooi’ is een eigentijds koningsdrama over een actueel thema en tegelijk een financiële thriller van formaat. In de serie is te zien hoe blinde ambitie de achilleshiel vormt van Rijkman Groenink. Vooral zijn gebrek aan empathisch vermogen wordt hem (en de bank) bijna fataal.

Overige rollen in ‘De Prooi’ worden vertolkt door Hubert Fermin (Jan Kalff), Paul Kooij (Wilco Jiskoot), Reinout Bussemaker (Rijnhard van Tets), Joop Keesmaat (Frits Fentener van Vlissingen), Guusje Eijbers en Mylene Duijvestein.

‘De Prooi’ is een coproductie van IDTV Drama en de VARA en wordt uitgezonden in het najaar van 2013. De serie is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en het Media Programme.