web analytics

Veel Nederlandse films op komend IFFR

Reacties zijn gesloten

Ze zijn er: de eerste selecties voor de hoofdprogramma’s Bright Future en Spectrum. Tussen de vele wereld- en internationale premières zitten nieuwe werken van grote regisseurs als Bernardo Bertolucci, Ulrich Seidl, Olivier Assayas, Nakata Hideo en Kim Ki-Duk, en van talloze opkomende talenten. Het programma van het IFFR herbergt dit jaar ook veel Nederlands materiaal.

Op het programma staat onder meer de wereldpremière van The Complex van Nakata Hideo, maker van horrorfilms (onder meer The Ring) waarin het bovennatuurlijke een grote rol speelt. Ook uit Japan komt Japan’s Tragedy van Kobayashi Masahiro, een sober familiedrama opgedragen aan de slachtoffers van de tsunami in 2011. Kobayashi werd tijdens IFFR 2008 geëerd met een retrospectief programma. Verder vertoont IFFR van de zeer ervaren Garin Nugroho uit Indonesië de film Soegija, een historisch drama rond de persoon van bisschop Soegijapranata dat zich afspeelt tijdens de Japanse bezetting en de zogenaamde politionele acties.

Veel Nederlanders
IFFR presenteert verder een flink aantal nieuwe films van jonge Nederlandse makers. David Verbeek, die met zijn R U There in 2010 werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, maakte How to Describe a Cloud, over een dochter die haar moeder verliest. Alex Pitstra debuteert met Die Welt, een film over het hedendaags Tunesië na de revolutie. Diederik Ebbinge maakte zijn eerste speelfilm Matterhorn, een tragikomedie over een eenzame man in een klein dorp. Michiel ten Horn presenteert zijn debuut De ontmaagding van Eva van End, een tragikomische film over een familie, die zich met de komst van een Duitse uitwisselingstudent in hun gezin niet meer kunnen voorstellen hoe ze ooit met hun imperfecte zelf hebben kunnen leven. Richard Raaphorst debuteert met Frankenstein’s Army, een zombiefilm die zich afspeelt in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Ook gaan tijdens IFFR twee zeer Rotterdamse films in première: het speelfilmdebuut Toegetakeld door de liefde van Ari Deelder en de documentaire Lee Towers, The Voice of Rotterdam van Hans Heijnen. Ook Dead Body Welcome van Kees Brienen gaat in Rotterdam in wereldpremiere.

Rutger Hauer
Alicia Scherson, waarvan de tweede speelfilm Turistas in 2009 werd geselecteerd voor deHivos Tiger Awards Competitie, keert terug naar Rotterdam met haar nieuwe speelfilm Il Futuro waarin Rutger Hauer een rol speelt als oudere, eenzame acteur die een bezoek krijgt van een jonge vrouw, tevens hoofdpersonage uit de film. Uit Frankrijk komt onder meer Une histoire d’amour, het speelfilmdebuut van filmmaakster en actrice Hélène Fillières waarin een bankier (Benoît Poelvoorde) een sm-verhouding aangaat met een jonge vrouw (Laetitia Casta).

Kijk voor meer informatie op de site van het IFFR.