web analytics

Winnaars Gouden Kalveren 2009

Reacties zijn gesloten

Vanavond zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2009, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.

De uitreiking, gepresenteerd door Viggo Waas en Peter Heerschop, was live te volgen op het internet via www.filmfestival.nl/festivaltv. Het Gala van de Nederlandse Film is de afsluiting van het 29e Nederlands Film Festival, dat een recordaantal van 151.000 bezoekers trok. Het NOFF en Festival TV trokken 1, 9 miljoen online bezoekers.

De Gouden Kalveren-jury 2009 – bestaande uit Ido Abram (voorzitter), Jan Bosdriesz, Jan Dop, Annemiek van Gorp, Nadja Hüpscher (vice-voorzitter), Claire Pijman en Robert Jan Westdijk – heeft de Gouden Kalveren toegekend in zeventien categorieën: Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Production Design, Beste Camera, Beste Sound Design, Beste Montage, Beste Muziek, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

Het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. De winnaar van de Film1 Publieksprijs ontvangt ook een waardecheque van 10.000 euro te besteden aan een online mediacampagne voor de winnende film of een volgende film.

Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestaat dit jaar uit Jan Pieter Ekker (voorzitter), Oene Kummer, Dana Linssen, Nicole Santé en Clementine van Wijngaarden. De prijs wordt facilitair ondersteund door Holland Subtitling in de vorm van een ondertitelde kopie van de winnende film of een volgende film.

Het Cinema.nl Festivaljournaal van de VPRO doet verslag van de uitreiking op Nederland 2 om 22.50 uur vanavond. Het digitale cultuurkanaal Cultura24 zendt het Gala in zijn geheel uit op zaterdag 3 oktober om 21.00 uur. Het Gala van de Nederlandse Film wordt live uitgezonden op www.filmfestival.nl vanaf 20.00 uur.

De winnaars van de Gouden Kalveren, de Grote Prijs van de Nederlandse Film 2009:

BESTE KORTE FILM

Marinus Groothof voor SUNSET FROM A ROOFTOP

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE

Marije Meerman voor I WANNA BE BOSS

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE

Jan Musch en Tijs Tinbergen voor ROTVOS

BESTE TELEVISIEFILM

Martijn Maria Smits voor ANVERS

BESTE PRODUCTION DESIGN

Floris Vos voor OORLOGSWINTER

BESTE CAMERA

Daniël Bouquet voor NOTHING PERSONAL

BESTE SOUND DESIGN

Jan Schermer voor NOTHING PERSONAL

BESTE MONTAGE

Esther Rots voor KAN DOOR HUID HEEN

BESTE MUZIEK

Perquisite voor CARMEN VAN HET NOORDEN

BESTE MANNELIJKE BIJROL

Raymond Thiry voor zijn rol in OORLOGSWINTER

BESTE VROUWELIJKE BIJROL

Pleuni Touw voor haar rol in BRIDE FLIGHT

BESTE ACTEUR

Martijn Lakemeier voor zijn rol in OORLOGSWINTER

BESTE ACTRICE

Rifka Lodeizen voor haar rol in KAN DOOR HUID HEEN

BESTE SCENARIO

Alex van Warmerdam voor DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK

BESTE REGIE

Urszula Antoniak voor NOTHING PERSONAL

BESTE LANGE SPEELFILM

NOTHING PERSONAL van Reinier Selen en Edwin van Meurs (Rinkel Film en TV)

SPECIALE JURYPRIJS

Het hele team van KAN DOOR HUID HEEN

Film1 PUBLIEKSPRIJS

ALLES STROOMT van Danyael Sugawara

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK

BORIS RYZHY van Aliona van der Horst

Cinema Delicatessen brengt Nothing Personal op 17 december 2009 uit in de Nederlandse filmtheaters. Op 8 oktober brengt A-Film Distribution ALLES STROOMT landelijk uit in de bioscoop. CARMEN VAN HET NOORDEN draait sinds 24 september in de bioscoop, de speelfilm is uitgebracht door Benelux Film Distributors. Op zaterdag 3 oktober zendt Film1 de tv-première van OORLOGSWINTER uit.

Bron: NFF

Reacties zijn gesloten.