web analytics

'Zwart Water' wint in Porto

Reacties zijn gesloten

De psychologische thriller Zwart Water van regisseur Elbert van Strien heeft op de 31ste editie van het internationale filmfestival van Fantasporto de belangrijkste prijzen in de wacht gesleept. De film won de award voor Best Film en voor Beste Scenario.

De jury van het toonaangevende Portugese festival op het gebied van de fantastische film noemde de film in één adem met films van Alfred Hitchcock en David Lynch: “This is a sophisticated psychological thriller with shades of horror about how we deform the reality from what we see. With a surreal atmosphere, surrounded by seemingly normal, a reminder of the films by David Lynch or Alfred Hitchcock.”

Van Strien schaart zich met deze prijzen in een illuster rijtje. Eerder ging de prijs voor Beste Film op Fantasporto onder anderen naar regisseurs als Peter Jackson, James Cameron, Guillermo del Toro, David Fincher, Danny Boyle, George Romero, Luc Besson en David Cronenberg.

Zwart water beleefde in maart 2010 zijn Nederlandse première en was sindsdien op verschillende internationale filmfestivals te zien (zoals op het Edinburgh International Filmfestival, Puchon International Fantastic Filmfestival in Zuid-Korea, Fantasy Filmfest Duitsland, Gent International Filmfestival, Taipei Golden Horse Filmfestival). De film is onder meer al aan Zuid Korea (KT&G) en Frankrijk (Zylo), Duitsland en Turkije verkocht. Daarnaast heeft Charlize Theron met haar productiebedrijf Denver & Delilah de Amerikaanse remake-rechten verworven voor Zwart water (internationale titel: Two Eyes Staring).

Zwart water werd geschreven door Elbert van Strien en Paulo van Vliet en geproduceerd door Claudia Brandt en Elbert van Strien met hun productiebedrijf Accento Films. In Zwart water speelt Barry Atsma een bezorgde vader en echtgenoot als blijkt dat na de verhuizing naar het ouderlijk huis van zijn vrouw (Hadewych Minis) er vreemde en sinistere dingen gebeuren met zijn dochter (Isabelle Stokkel).