web analytics

5 Vragen aan … Hans Pos

Reacties zijn gesloten

Net als Dave Schram is Hans Pos een van de oprichters van productiebedrijf Shooting Star. Ook hem stelden we 5 algemene vragen over film en het Nederlands Film Festival.

5 Vragen aan … Hans Pos

Bron afbeelding: Roel Wijnants Fotografie

Paspoort
Naam
: Hans Pos.
Geboren: 1958.
Films: regisseur van o.a. Bella Bettien, Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi en de televisieserie Boks. Als producent betrokken bij een imposante reeks films, waaronder Daens, Kruimeltje, Left Luggage en De Groeten van Mike!, die later dit jaar in premiere gaat.

1.    Film is …
‘het leukste dat er is’ (al een kwart eeuw het onveranderde credo van Shooting Star).

2.    Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Een veel beter, ruimer en overzichtelijker financieringsklimaat (vooral fiscaal in combinatie met fondsen en omroepen), en een slagje minder bureaucratisch, waardoor er met vaste regelmaat meer spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige en fantasievolle  producties gemaakt kunnen worden (zonder een soms bijna eindeloos en onmogelijk financieringstraject van talloze jaren, waardoor je het ‘momentum’ vaak allang verloren hebt, voordat je überhaupt bent begonnen met filmen), en waar – gezien het potentiële succes – dan ook langdurig meer schermen voor beschikbaar zijn. Kortom: de minimale voorwaarden die nodig zijn voor een ‘volwassen’ en  zichzelf  respecterende Nederlandse  filmindustrie!

3.    Mijn favoriete Nederlandse film is …
Soldaat van Oranje, omdat het – naar Nederlandse begrippen – de énige film is met een échte all-star cast.

4.    Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Alle reportages uitgebreid volgen op tv en internet (kan zelf, wegens gezondheidsredenen, helaas niet aanwezig zijn).

5.    Als filmmaker zou ik graag nog een keer …
Mijn romandebuut ‘Exit’ willen verfilmen. Dat is een fictief vervolg op mijn op ware gebeurtenissen gebaseerde debuutfilmBella Bettien. Zo is de cirkel dan rond op de een of andere manier.

Hans Pos over Cop vs Killer

Tijdens de draaiperiode van de telefilm Cop vs Killer moet Hans Pos zijn regietaken noodgedwongen overgeven aan collega Simon de Waal. Pos is nog steeds herstellende. “Ik ben als de regisseur van Cop vs Killer op de set ‘omgevallen’ en sindsdien nog steeds revaliderend van de gevolgen van een zware hersenoperatie … luctor et emergo.  Als het me iets heeft bijgebracht, is het dat geluk en ook sommige vriendschappen zeer betrekkelijk en kwetsbaar zijn; dat mijn levensmotto daardoor onbetwist ‘Carpe Diem’ is; en dat er op velerlei gebied vaak heel veel te relativeren valt (Dave (Schram, red.) zegt dan altijd: ‘Ach … het is allemaal maar Dikkertje Dap’).

Wij wensen Hans Pos nog veel sterkte en moed toe tijdens zijn herstel en kijken uit naar zijn volgende film!