web analytics

5 Vragen aan … Janneke van Heesch

Reacties zijn gesloten

Tijdens het Nederlands Film Festival onderwerpen we de makers van de One Night Stands (ONS) aan een aantal standaardvragen. Vandaag is het de beurt aan Janneke van Heesch, die de ONS ‘Basile H.’ maakte.

Janneke van Heesch

1. Film is …
‘Tijd, afgedrukt in zijn feitelijke vormen en verschijnselen.’ om Tarkovski te citeren. Film, voor mij als maker, is een medium om verhalen te vertellen en om de kijker mee te nemen en het leven, voor even, vanuit een andere invalshoek te laten zien.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Evenveel aandacht en waardering voor alle genres. Hoe meer mensen met een veelzijdige ervaring in de filmindustrie werken, hoe beter. De bekwaamheid van de crew komt de kwaliteit van de film altijd ten goede. Hoe meer risico’s je kunt nemen hoe meer kans dat je de vertelling boven zichzelf uit weet te tillen.

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
‘Beppie’ van Johan van de Keuken. Die zit zo goed in elkaar. Een filmklassieker pur sang. Ook ‘Cloaca’ van Willem van de Sande Bakhuizen, had ik echt graag zelf gemaakt. Maar één film noemen is toch een beetje raar. Ik kijk eerder naar de maker. De fictie-regisseurs van mijn generatie waar ik het meeste affiniteit mee voel zijn Mark de Cloe, Danyael Sugawara en Margien Rogaar. En van de hele nieuwe generatie eigenzinnige filmmakers, die de afgelopen vijf jaar zijn opgestaan, krijg ik goede hoop.

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Naar de première van Basile H.! Naar de bijeenkomst ‘Van Biënnale naar Oscar’, over de kruisbestuiving tussen film en kunst. Naar de nieuwe film van Ursula Antoniak, het interview met de Spaanse filmmaker Fernando Trueba en verder was ik vooral van plan om kris kras door het programma te gaan en dan verder naar zoveel mogelijk films en feestjes.

5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …
Een film maken met net zo’n fijne cast en crew als Basile H. Iedereen nogmaals, heel veel dank! Ik wil vooral weer net zo vrij zijn in de uitvoering en dat allemaal voor een speelfilm natuurlijk.

ONS_BASILE_H

Waarom moeten mensen jouw film gaan zien?
‘Basile H.’ is geïnspireerd op mannen met macht die aan hun seksuele aberraties ten onder zijn gegaan. Basile, de hoofdpersoon, heeft zijn hand overspeeld en ziet te laat in dat hij deze dag niet alleen zijn carrière, maar ook zijn huwelijk had moeten redden. Een moderne tragedie met eenheid van tijd, plaats en handeling. Zonder een oordeel over deze man te vellen, wil ik met deze film laten zien dat mensen niet eenduidig zijn, zeker niet op seksueel gebied. Basile H. gaat voor mij erover dat hoe goed een huwelijk ook is, je zult elkaar nooit helemaal kennen. Hans Dagelet speelt Basile en zijn ongelofelijke charisma pakt heel goed uit in deze rol.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik ben nu bezig met een optie op twee verschillende boeken die ik wil verfilmen. Verder heb ik voornemens om samen met Sabri Saad El Hamus zijn theatermonoloog ‘De Mensheid zei Geprezen’ (tekst van Arnon Grunberg) te verfilmen. Ook werk ik ‘ungoing’ aan ‘Katermonologen’, een serie korte films over het menselijk tekort.