web analytics

5 Vragen aan … Peter de Baan

Reacties zijn gesloten

In de rubriek ‘5 vragen aan …’ vandaag het woord aan Peter de Baan (Bellicher: Cel, Majesteit).

5 vragen aan … Peter de Baan


Paspoort
Naam: 
Peter de Baan
Geboren: 12 april 1946
Films: Bekend van o.a. De Kroon 2004, De Prins en het Meisje (2007), Julia’s Hart (2009), Majesteit (2010), Bellicher; de Macht van Meneer Miller  (2010) en Bellicher: Cel (2012).
Prijzen: o.a. Gouden Kalf voor De Kroon en De Prins en het Meisje (beiden voor Beste TV Drama).

1 Film is …
Kermis. Dat is een uitspraak van Jan Blokker. Je moet hem natuurlijk niet als waarheid beschouwen, maar het is voor mij vooral op moeilijke momenten vaak een prikkelende en bevrijdende gedachte.
2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
De Nederlandse film moet door de overheid beschouwd worden als een innovatieve en arbeidsintensieve sector, waar ontzettend veel kansen liggen, zowel nationaal als internationaal. Dus veel gerichtere maatregelen en subsidie voor de artistieke film.
3. Mijn favoriete film is …
Karakter. Zag hem laatst met mijn zoon terug. Is ook wel een erge vader-zoon film. Maar wat een meesterlijke film. Kan me best voorstellen, dat de regisseur veel moeite heeft met zijn tweede film. Orson Welles is ook nooit over Citizen Kane heengekomen.
4. Tijdens het filmfestival ga ik …
Tijdens het filmfestival neem ik me altijd voor om naar heel veel te gaan. Maar ja, ik repeteer alweer met de Ashton Brothers aan een nieuw theaterprogramma, dus veel zal ik moeten laten schieten. Op de premiere van Bellicher: Cel zal ik er in ieder geval zijn.
5. Als regisseur zou ik graag …
Ik zou heel graag iets over die eerlijkheidsmanie maken, die we koesteren in Nederland. In de politiek moet je eerlijk zijn, in de liefde moet je eerlijk zijn en onder dat streven stinken de beerputten. Een meeslepend familiedrama, waarin die zorgvuldig geconstrueerde leugens wanhopig proberen te overleven.