web analytics

Blu-Ray: Zombibi

Reacties zijn gesloten

FILM
Meerdere malen is geprobeerd om de Nederhorror weer nieuw leven in te blazen. Het leek  in 2006 even de goede kant op te gaan, toen DoodEind en Sl8n8 in de bioscoop verschenen. Maar echt aanslaan doet het maar niet, ondanks dat filmmakers het blijven proberen. Misschien zijn we er er wel te nuchter voor om serieus te griezelen bij een Nederlandse film. Dat zou in ieder geval verklaren waarom een horrorfilm met een knipoog, zoals Sint, wel mensen naar de bioscopen trekt. Jammer genoeg is de horror-parodie Zombibi niet erg grappig of spannend.

Martijn Smits en Erwin van den Eshof, makers van deze eerste Nederlandse ‘zomedy’, zullen vooral naar het Britse Shaun of the Dead uit 2004 hebben gekeken, een even scherpe als hilarische parodie op de klassieke horrorfilms uit de jaren ’70 en ’80. Zo spitsvondig is Zombibi zeker niet, er had veel meer in gezeten. De meeste grappen zijn al eerder en beter gedaan, en het verhaal is afgezaagd en zouteloos.

Afgezaagd en zouteloos, zoiets mag een flauwe komedie op momenten natuurlijk best uitstralen. Maar hier is de plot wel heel gemakkelijk en ongeloofwaardig in elkaar gebouwd om de film op gang te krijgen. De film hangt vaak als los zand aan elkaar. Het komt zo een beetje over alsof er een paar komische situaties zijn verzonnen, waar vervolgens in recordtijd een clichéverhaal omheen is neergezet. Misschien is dat ook wel zo. Wie daar mee kan leven, zal zich nog wel kunnen vermaken.

In Amsterdam stort een ruimtestation neer, waardoor alle inwoners zijn veranderd in hongerige zombies. Vier jongens hebben de nacht op het politiebureau moeten doorbrengen en zijn dus nog niet gegrepen door de epidemie. Samen met een agente moeten ze levend in de ‘safe zone’ zien te komen. Intussen wil Aziz het mooie meisje van kantoor uit handen van de ondoden redden, terwijl zijn broer Mo een bank wil overvallen om een bedrijfje op te starten.

Verrassend pakt het allemaal niet uit, ook niet in de humor. Bovendien is Yahya Gaier niet op zijn plek als de nogal brave en saaie Aziz. Toch heeft Zombibi af en toe wel zijn momenten. Carlo Boszhard heeft bijvoorbeeld al snel de lach mee, met een nogal melige imitatie van Jan de Hoop à la De TV-Kantine. Maar het is vooral allemaal vlak en eenvoudig. Jammer dat er niet iets meer aan originele vondsten is gedacht, of aan de uitwerking van de personages. Zelfs bij een flauwe horrorkomedie kun je daar naar verlangen.

Waardering: ** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zombibi staat in de originele 2,35:1 verhouding in HD op de Blu-Ray. De beeldkwaliteit is uitstekend. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt mooi scherp en contrastrijk.  Het geluid staat in een DTS 5.1 track op het schijfje. Ook de kwaliteit hiervan is uitstekend. Beschadigingen en ruis zijn afwezig en de dialogen zijn goed verstaanbaar.

Deze uitgave van A-Film is gevuld met een aardige selectie aan extra’s, die vooral inhoudelijk iets te bieden hebben. Minder boeiend zijn de originele bioscooptrailer en de videoclip van de titelsong door Yes-R, maar de commentaartrack van beide regisseurs en de making of zijn bijzonder interessant. Het lowbudget karakter van de prent en de vele special effects krijgen hier speciale aandacht en worden mooi belicht.

Speelduur
ca. 87 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
24 mei 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,35)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Videoclip titelsong
Making of
Commentaartrack van de regisseurs

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !