web analytics

De Dag van Morgen #4: 29 september

Reacties zijn gesloten

Een greep uit het programma van de dag:
Ook morgen is er weer een vol aanbod, met vooral veel competitiefilms. De vroege vogels kunnen om half elf bijvoorbeeld beginnen in de grote zaal van Rembrandt, waar de hele dag de One Night Stands van dit jaar worden vertoond. Een lekker afwisselende dag kan dat opleveren, omdat de films maar tussen de 45 en 50 minuten duren. Nadeel is wel dat er flinke ruimtes tussen de blokken (twee films per keer) zitten, dus wie alles wil zien heeft veel pauzes.

Dat is wel anders voor de mensen die geïnteresseerd zijn in De Geheimen van Barslet, de nieuwe serie van Boris Paval Conen, over een dorp waar mysterieuze dingen gebeuren. In het Louis Hartlooper Complex is er vanaf het middaguur een marathonvertoning van de zevendelige serie. Zeven afleveringen van 50 minuten betekent bijna zes uur aan materiaal, dus dat vereist flink wat zitvlees. Na afloop is er nog een Q&A.

Wie zijn kinderen een dagje mee op stap wil nemen hoeft zich ook geen zorgen te maken. De organisatie heeft voor de vrije zaterdag duidelijk rekening met de jeugd gehouden. ‘s Middags zijn de kinderfilms Dolfje Weerwolfje, Brammetje Baas, Tony 10, Achtste-groepers huilen niet en Patatje Oorlog te zien. En dat zijn vijf goede films. Ze kregen op deze site allemaal een recensie met vier sterren.

‘s Avonds vindt de enige vertoning van Onder Controle plaats, de film die in aanloop naar het festival via Twitter tot stand kwam. Iedereen kon tweets plaatsen met opdrachten voor de acteurs en regisseur, die daar anderhalf uur live op inspeelden om zo een volledige speelfilm tot stand te brengen. Interessant om te zien wat dat geworden is, als je er niet al aan had meegewerkt. Bovendien is de entree gratis, dus wat let je? Zorg wel dat je van tevoren een ticket hebt gehaald.

Film van de dag:
Kauwboy

Zoals hierboven al stond is het morgen een goede dag voor kinderfilms. Kauwboy draait iets later dan de andere jeugdfilms en dat is een slimme keuze geweest, want dit is een film die zowel een jeugdig als een volwassen drama is. Misschien niet geschikt voor de allerkleinsten, maar voor de rest prima toegankelijk. En een ontzettend mooie film, een van de beste uit de Gouden Kalf-competitie van dit jaar.

Kauwboy is zowel een vertederende film over een jongetje dat bevriend raakt met een vogeltje, als een aangrijpend rouwverwerkingsdrama waarin een vader en zijn zoontje moeizaam de draad op proberen te pakken. Regisseur Boudewijn Koole brengt het als een organisch geheel, met een uitstekend gevoel voor dosering. Nooit neemt de ellende de overhand, nooit wordt het te jolig. Sterk spel van Loek Peters en de elfjarige Rick Lens, en sfeervolle fotografie van Daniel Bouquet. Tweemaal bekroond op het Filmfestival van Berlijn en de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar.