web analytics

De dag van morgen #9: 4 oktober

Reacties zijn gesloten


Een greep uit het programma van de dag:
Morgen is de laatste dag dat er nog films worden vertoond op het festival. Nu alle nominaties bekend zijn, kunt u dus nog op de valreep de grootste kanshebbers bekijken die u nog niet gezien had, of graag nog een keer wil beleven voordat vrijdagavond de prijzen worden uitgereikt. De organisatie van het filmfestival heeft daar rekening mee gehouden. In de bioscopen Rembrandt en City worden de belangrijkste genomineerde films vertoond.

Bezoekers die daar geen behoefte (meer) aan hebben, kunnen naar sterke documentaires als De van Waveren Tapes of Gesneuveld, de nieuwe Peter Greenaway-film Goltzius & The Pelican Company, twee zeldzaam vertoonde klassiekers van George Sluizer (Clair Obscur en Tepito Si), of vanaf twee uur ‘s middags in het Louis Hartlooper Complex alle One Night Stands zien. Het zijn een paar van de mogelijkheden.

In de laatste NFF-talkshow wordt vooruitgeblikt op de films die de komende maanden moeten uitkomen. Daarnaast worden de Cinema.nl Afficheprijs en de prijzen voor de NFF publiekslievelingen (speelfilm en documentaire) van dit jaar uitgereikt.

Film van de dag:
900 Dagen

Pijnlijk en confronterend zijn de verhalen van de inwoners van Leningrad, die in 1941 werden afgesloten van de buitenwereld en 900 dagen lang moesten zien te overleven. Regisseuse Jessica Gorter interviewt overlevenden, die door de Russische regering als helden worden geprezen, maar zichzelf alleen slachtoffer voelen en helemaal niet in de aandacht willen staan. 900 Dagen laat zien hoe een regering een tragische geschiedenis naar zijn hand kan zetten om een mooie moraal te bieden, ten koste van getraumatiseerde overlevenden. Gouden Kalf-nominatie voor beste lange documentaire.