web analytics

De Drie van George Sluizer

Reacties zijn gesloten

Zoals u hier al heeft kunnen lezen heeft George Sluizer een opzienbarende carrière achter de rug. Met de recente afronding van Dark Blood, het geteisterde project uit 1993, heeft de filmmaker naar alle waarschijnlijkheid ook zijn oeuvre afgesloten. Zijn drie meest spraakmakende films op een rij.

Joao en het Mes
Met een Portugees gedicht als inspiratie maakte Sluizer in 1972 zijn eerste lange speelfilm. Het resultaat is, ondanks het feit dat het af en toe wat gedateerd overkomt, een sfeervol en prachtig gefotografeerd drama. De plot is misschien wat dun, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de cameravoering van Jan de Bont. Hij maakt  kunst van de Braziliaanse binnenlanden.

Spoorloos
Stanley Kubrick belde George Sluizer op na deze thriller gezien te hebben, met de mededeling dat hij het de meest beangstigende film vond die hij ooit had gezien. Een flink compliment, van de man achter onder andere The Shining. Deze verfilming van Tim Krabbés Het Gouden Ei is inderdaad van grote klasse. IJzingwekkend spannend door een subtiele sturende regie en knap acteerwerk. En intrigerend, door zowel het perspectief van het slachtoffer als de psychopaat uit te lichten en kwellende dilemma’s (het lot vs. wilskracht) voelbaar te maken.

Dark Blood
Na negentien jaar vertraging is hij er dan eindelijk. Sommige scènes werden nooit gefilmd en moesten worden ingevuld door de vertelstem van de regisseur, maar het geheel houdt stand. Net als in Spoorloos geeft Sluizer zijn personages hier scherpe randjes en speelt er onder de oppervlakte een intrigerend verhaal over de (zelf-)destructieve kant van de mens. Aan de oppervlakte gaat deze thriller over een welvarend stel dat midden in de woestijn motorpech krijgt en noodgedwongen moet verblijven in het afgelegen huis van een vereenzaamde jonge man.

Over de regisseur
George Sluizer (Parijs, 1932) studeerde aan de Parijse Filmacademie IDHEC en is sinds de jaren zeventig internationaal actief als scenarist, regisseur en producent. Zijn speelfilms Spoorloos en Het stenen Vlot werden bekroond met een Gouden Kalf. Onlangs voltooide hij de film Dark Blood, waarvan in 1993 de opnames werden gestaakt na de dood van hoofdrolspeler River Phoenix.