Het is alweer een tijd geleden dat we in Nederland een film of serie zagen waarin homoseksualiteit het absolute hoofdthema was. Later dit jaar brengt Tim Oliehoek daar met zijn nieuwe speelfilm Chez Nous verandering in. Maar hij staat daarin niet alleen. Een groep jonge makers, onder aanvoering van de nog niet zo gek lang afgestudeerde regisseur Bart Peters, ontwikkelde een pilot van een televisieserie omtrent dit thema: Queer Amsterdam, een fictieve dramaserie waarin de kijker de queer-wereld in wordt meegenomen en waarin aan de hand van een mozaïekvertelling alledaagse, universele thema’s vanuit queer-perspectief behandeld worden, variërend van onder andere liefde, familie en vriendschap, tot gezondheid en werk.
Queer
Het woord ‘queer’ is daarin wat dat betreft tekenend. Zo gemakkelijk als het synoniem wordt gesteld aan homoseksualiteit, zo veel meer blijkt er achter te zitten. “In onze ogen kan het begrip ‘queer’ gebruikt worden door iedereen die niet in een hokje geplaatst wilt worden,” vertelt Dorien Rozing, die samen met Marloes Meuzelaar in dienst trad als producent. “Met hokjes bedoelen we bestaande, afgesloten kaders waarin mensen ‘opgelost’ worden: man, vrouw, homo, hetero, zwart, wit, enzovoort. Queer is eigenlijk een non-identiteit waarbij de persoon zich niet laat beperken tot één hokje. We gaan ervan uit dat mensen veel meer divers zijn dan dat, en dat willen we met de kijker delen door bestaande tegenstellingen tegen te gaan en om te keren. We geven de kijker op die manier alternatieven op de huidige beeldvorming, onder het mom van ‘Kijk, zo kan het ook’.”
Innovatief
Aan ambitie geen gebrek. Dat bleek maar weer uit het feit dat Rozing als onderdeel van de jonge crew het onlangs met de pilot tot een heuse première in Tuschinski schopte. En daar hebben ze een lange weg voor afgelegd. Het oorspronkelijke initiatief gaat zelfs terug naar de filmacademie, waar enkele prominente initiatiefnemers, waaronder scenarist Toby Chlosta en met name regisseur Bart Peters, elkaar al wisten te vinden en de kiemen voor dit project legden. “Vanaf dag één op de NFTA (Nederlandse Film en Televisie Academie, red.) heeft hij (Bart Peters, red.) films gemaakt met soortgelijke thema’s. Op een gegeven moment vroeg een docent of hij niet eens een keer een ‘boy meets girl story’ kon maken. Maar daar zijn er al zoveel van!”
En dat is iets waar de makers zich absoluut aan willen onttrekken, zo verklaart Rozing nog maar eens met duidelijke taal: “Het is een serie met de allure van een arthouse-film. Dat is gedaan om serieus genomen te worden. Er wordt nogal wat troep gemaakt in de gay-hoek, en wij willen juist laten zien dat het ook mooi en gestileerd kan met ronde queer personages. Zo is er in de pilot bijvoorbeeld een relatie tussen een jonge jongen en een oudere man. Dat levert op het eerste gezicht een erg stereotype beeld op van een toyboy die bij een oude man is vanwege geld en status. In dit geval willen wij juist laten zien dat er sprake is van echte liefde en dat leeftijd daarin geen rol hoeft te spelen. Het jonge personage is geestelijk gezien zelfs eigenlijk veel ouder dan de oudere man.”
Toekomst
En om die reden namen de jonge makers zelf het initiatief. Dat begon – aldus Rozing – met “de lijnen uitzetten op bierviltjes in het najaar van 2011” en bracht hun, via een eigen stichting (Stichting Platform Status Quo) en Crowdfunding, de mogelijkheid om met een volledig professionele crew te werken, die zich desondanks grotendeels vrijwillig inzette. Het is dan ook een prettige constatering dat ze dit bij de vertoning in Tuschinski, maar ook op verschillende festivals en tijdens de Roze filmdagen, geen windeieren heeft gelegd: “De reacties zijn erg goed. Iedereen is heel positief en verrast. De personages zijn goed uit de verf gekomen en iedereen wil meer.” Hoe de toekomst voor dit dappere project uitziet is voorlopig onbekend. Die ligt in handen van de omroepen, met wie de makers in gesprek zijn. Namens Neerlands Filmdoek wordt ze in ieder geval alvast het beste gegund. Geïnteresseerden kun voorlopig terecht op de website: www.queeradam.nl.