web analytics

Duivelse Dilemma’s – Het Gouden Huwelijk

Reacties zijn gesloten

hetgoudenhuwelijk

De afgelopen twee jaar zond HUMAN een reeks korte films uit onder de naam ‘Duivelse Dilemma’s’. In de reeks films komen de hoofdpersonages in een situatie terecht waarbij ze een keuze moeten maken, maar een juiste keuze lijkt te ontbreken. Neerlands Filmdoek bespreekt de korte films afzonderlijk. Vandaag Het Gouden Huwelijk van regisseur Paul Ruven.

Dementie
In Het Gouden Huwelijk speelt Peter Faber de dementerende Frans, die in een tehuis woont. Zijn vrouw Carla (Marja Kok) zal hem vandaag bezoeken en verrassen ter ere van hun Gouden Huwelijk. Maar Frans is Frans niet meer.

Ontroerend
Het Gouden Huwelijk is een ontroerende korte film, waarin Paul Ruven een natuurgetrouw, respectvol en innemend beeld schetst van een man en vrouw wiens leven – heden en verleden – ruw is verstoord door dementie. Door zijn ziekte is Frans een ander mens geworden en valt voor Carla niet alleen haar heden en toekomst weg, maar ook haar verleden.

Detail
Peter Faber en Marja Kok zetten in dit Duivelse Dilemma twee gevoelige en gelaagde personages neer. Faber is indrukwekkend in zijn mimiek en houding, Kok in haar documentaire-achtige scènes, waarin ze hun levensverhaal tegen de denkbeeldige regisseur uit de doeken doet. Met veel oog voor detail hebben Ruven, zowel als regisseur als scenarist, en cameraman Rob Hodselmans een gedenkwaardige en gevoelvolle film afgeleverd, die je meenemen in de gecompliceerde wereld van een oud echtpaar.

Waardering: ****