web analytics

Johan Nijenhuis: “Voor een bioscoopkaartje heb je even het vakantiegevoel van Ibiza”

Reacties zijn gesloten

JohanNijenhuis

Eerder maakte Johan Nijenhuis al de romantische komedies Costa! (debuutfilm) en Volle Maan. Na verschillende kinderfilms als Bennie Stout en Foeksia de Miniheks en series als SpangaS is hij terug met een romcom. Vanaf donderdag 31 januari 2012 draait namelijk zijn Verliefd op Ibiza in de bioscoop. Een film bomvol geweldige acteurs, vermakelijke verhaallijnen en een heerlijk vakantiegevoel.

Verliefd op Ibiza zit bomvol talent. Hoe is de casting verlopen?
“Voor de rol van Pim hebben we heel veel acteurs gezien. Die rol – gespeeld door David Lucieer – was de allerlaatste die we goed kregen. David liet precies zien wat wij wilden hebben. Toen we het scenario schreven hadden we voor geen van de rollen iemand voor ogen. Eigenlijk alleen de rol van Jacky, die was voor Lone van Roosendaal geschreven. Ik had ook nooit gedacht dat Lex door Rick Engelkes gespeeld zou worden. Toen we namen gingen noemen voor die rol werd zijn naam genoemd en het eerste wat ik dacht was ‘dat is toch geen Lex?!’ Maar hij heeft Lex met veel lef gespeeld, want hij moet daar toch staan met zijn blote buik in de badkamer.”

Je hebt zowel kinder- als tienerfilms op je naam staan. Wat doe jij liever?
“Ik vind het allemaal leuk. Bij Ibiza komt veel samen. Ik werkte zowel met hele ervaren acteurs, als ook met kinderen en het is leuk om dat te combineren. Volwassenen spreek je aan op techniek, terwijl je bij kinderen heel erg van het moment zelf moet uitgaan. Ik laat de kinderen van te voren de dialoog lezen en daarop oefenen zodat ze hun tekst uit hun hoofd leren. Verder doen we het allemaal ter plekke en houden we het spontaan. Het is ook een feest om te werken met acteurs als met Lone van Roosendaal en Simone Kleinsma. Zij zijn blokken ervaring en dat is heel fijn werken.”

Voor Simone Kleinsma en Jan Kooijman is het hun eerste speelfilm. Hadden ze extra overtuiging en/of aandacht nodig (op de set)?
“Simone heeft lang getwijfeld. Sterker nog, zij zei ‘nee’ in het begin. Volgens haar zou het niet werken omdat het verhaal ongeloofwaardig was. Daarom ben ik op de koffie gegaan om haar proberen te overtuigen. We zaten aan tafel met haar man, Guus Verstraete, die enkele ingrediënten gaf waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Simone is een blok talent. Op de set heeft ze een enorm gevoel voor timing, placering en komedietiming. Vooral dat laatste is niet aan te leren. En Jan… Niet iedere soapacteur kan de stap naar speelfilm maken, maar ik ben ontzettend blij met wat Jan heeft gedaan. Ik denk dat we daar de komende jaren in de filmindustrie nog veel plezier aan zullen beleven. Hij bereidt zich goed voor en weet wat hij gaat spelen. Mijn angst was dat soapacteurs goede screentests doen, maar moeite hebben met langere scènes. Bij een soap heb je namelijk nooit lang voor een scène, terwijl het bij een speelfilm om de lange adem gaat. Dat heeft Jan fantastisch gedaan. Wat betreft mimiek is het in soaps al vaak te veel en Jan was opgelucht dat ik dat niet wilde. Voor een film mag het altijd wat minder, omdat het groot wordt geprojecteerd. Jan wist precies wat ik daarmee bedoelde en had het op de tweede dag al te pakken.”

In Costa! speelden songfestival liedjes duidelijk een rol, in Volle Maan wilde Daan Schuurmans doorbreken in de muziekwereld en in Verliefd op Ibiza spelen zowel Franse liedjes als clubmuziek een belangrijke rol.
“Je bent de eerste die dat zo helder uitzocht. Ik maak ook bijna nooit een film zonder dansje, haha. Het leuke van muziek is dat je personages even niet hoeven te praten. Voor je het weet kijk je twee uur lang naar mensen die in gesprek zijn. Dat is niet visueel, dus ik zoek naar andere manieren om duidelijk te maken hoe twee mensen elkaar leuk vinden, zonder dat zij dat expliciet aan elkaar vertellen. Dan kom je al snel uit bij muziek. Mijn muzieksmaak? Ik heb een brede smaak, haha. Ik moet bekennen dat ik door de samenwerking met Armin van Buuren het verschil ben gaan horen tussen matige en goede dance. Terwijl ik me voor deze film nog niet in trance en dance had verdiept.”

Het fragment tussen Jim van Bakkum en Simone Kleinsma die over straat Franse chansons zingen deed me erg denken aan Daan Schuurmans en Georgina Verbaan met hun Eurovisie Songfestival liedjes…
“Dat is precies hetzelfde, daar ben ik me van bewust. Ik heb het met mijn cameraman Maarten van Keller besproken – hij heeft ook Costa! gedraaid. Of we het wel konden doen en hij zei ‘je mag toch uit je eigen werk citeren…’ Ook als je vijftig bent mag je gerust dansen op straat.”

Maar je wilde geen tweede Costa! maken met deze film. Is dat gelukt?
“Het grootste verschil met Costa! is dat die film om de eerste liefde gaat. Janet (Georgina Verbaan) leert daar tevens haar waardigheid. Terwijl Ibiza in wezen over de ware liefde gaat, op verschillende niveaus. Want Simone en Jim hebben juist een fling. Maar een dergelijke vakantieliefde kun je juist heel erg nodig hebben om door te gaan naar de volgende fase in je leven. Welke film ik het meest geslaagd vind? Op dit moment is dat voor mij Ibiza. Dat is het kind dat net geboren is en je bent altijd even dol op je baby’tje. Maar voor een eerlijk antwoord zou je het me over drie jaar nog eens moeten vragen. Ik kan je wel zeggen dat Volle Maan in mijn ogen de minste is van de drie en Costa! een van mijn favorieten blijft.

Costa! speelde zich af in de Spaanse kustplaats Salou, Volle Maan op het Spaanse eiland Mallorca en Verliefd op Ibiza is je derde film in Spanje. Waarom keer je daar steeds terug?
“Ik was het eigenlijk niet meer van plan. Maar ik vind het soms moeilijk om in Nederland een fijne sfeer op te roepen. Wanneer je zelf naar de bioscoop gaat, is het leuk als je twee uur in een andere wereld bent. Daarom kijk ik naar het buitenland. In de beginfase van Verliefd op Ibiza trof ik op Ibiza een zeer specifiek verhaal aan. Mensen gaan naar Ibiza om hun leeftijd te vergeten. Het verhaal van feestende twintigers, dertigers die twintig willen zijn en veertigers of vijftigers die jonger willen zijn. Dat vind je op Ibiza en dat kun je niet op Formentera of Malta vertellen.”

Het is met vrieskou en een pak sneeuw voor de deur volop winter. Waarom kies je ervoor om een zonnige film als Verliefd op Ibiza nu in de bios uit te brengen?
“Het lijkt misschien logischer om de film in mei of juni naar buiten te brengen. Maar als het in mei mooi weer is, zullen wij als Nederlanders liever naar buiten gaan. Wij gaan naar het strand, een wandeling maken of het terras op. Daarom denk ik dat de bioscoop een mooi alternatief is als de gure februaridagen er weer zijn. Voor een bioscoopkaartje heb je dan even het vakantiegevoel van Ibiza.”