web analytics

Recensie: Achtste-groepers Huilen Niet

Reacties zijn gesloten

En dan dacht je dat de kinderen in de Carry Slee-verfilmingen het zwaar te verduren kregen. In Achtste-groepers Huilen Niet, naar het populaire jeugdboek van Jacques Vriens, wordt er bij de elfjarige Akkie kanker ontdekt. Zware kost voor een jeugdfilm. Maar regisseur Dennis Bots stopt er ook regelmatig lucht en humor in. Het zorgt voor een mooi uitgebalanceerd en ontroerend geheel.

Kinderkanker
Iedereen kent het wel: verkering, geruzie, schoolkamp, het grote opsplits-drama als iedereen zijn middelbare school heeft gekozen. Achtste-groepers Huilen Niet begint met de gebruikelijke kinderperikelen, maar dat verandert wanneer Akkies neus na een vechtpartij niet meer stopt met bloeden. Ze blijkt leukemie te hebben.

Akkie kijkt eerder verbaasd dan geschrokken als de dokter het vertelt. Zorgen lijkt ze zich in ieder geval nauwelijks te maken. Ja, om het schoolkamp, het voetbaltoernooi en al haar klasgenoten die ze in het ziekenhuis moet missen. Ook al is ze ziek, die alledaagse groep-acht-drama’s blijven even belangrijk. Dat maakt de film vooral voor de doelgroep goed inleefbaar, maar in het eerste uur wordt Akkies ziekte daar wel wat te ver door naar achter geschoven. Kinderlijke naïviteit en optimisme overheersen dus vaak, hoewel dat ook wel weer charmant uitpakt.

Ontroerend
Achtste-groepers Huilen Niet moet kinderen bewust maken van de donkere kanten van het leven, en hoe je daar mee om moet leren gaan. En dat is zonder meer gelukt, mede door een uitstekende jonge cast. De film ontroert oprecht en zal na de aftiteling zeker de jonge kijkers wel aan het praten krijgen.

De Anubis-avonturen die Bots hiervoor maakte boden degelijk vermaak voor de jeugd, maar daar bleef het bij. Dat zijn nieuwste film meer doet dan dat, werd al bevestigd bij de voorvertoning. Er klonk gesnik uit de donkere bioscoopzaal. En zo te horen waren dat niet alleen kinderen.

Waardering: ****

Achtste-groepers Huilen Niet (2012)
Regie: Dennis Bots
Scenario: Karin van Holst Pellekaan
Producent: Harro van Staverden, David-Jan Bijker en Reinier Selen
Camera: Gerd Schelfhout (D.O.P.)
Montage: Philippe Ravoet
Muziek: Johan Hoogewijs
Met: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Johanna Ter Steege, Eva van der Gucht, Loek Peters, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 96 minuten
Te zien vanaf: 15 februari 2012

Reacties zijn gesloten.